2021-04-12 22:37:00
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Βερβερίδα
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για την Βερβερίδα 

Ιδιαίτερα ανθεκτική και εύκολη στην καλλιέργειά της η Βερβερίδα ανήκει στα πιο κατάλληλα φυτά για κήπους μειωμένης φροντίδας και για την δημιουργία διαδρόμων - παρτεριών με έντονες χρωματικές αντιθέσεις.  

Γενικά Χαρακτηριστικά

Berberis η βοτανολογική ονομασία του είδους που περιλαμβάνει πολλές επιμέρους ποικιλίες (Berberis thunbergii, Berberis julianiae, Berberis darwinii κλπ). 

Καλλιεργείται κυρίως σαν καλλωπιστικό, αν και σε πολλές περιοχές του κόσμου χρησιμοποιούνται και οι βρώσιμοι καρποί της Βερβερίδας, κυρίως σαν φρούτο για την παρασκευή κυρίως μαρμελάδας ή σε φαρμακευτικά σκευάσματα. 

Φυλλοβόλος θάμνος, αργής ανάπτυξης, με κυριότερο χαρακτηριστικό το κοκκινοπράσινο χρώμα των μικρών και στιλπνών φύλλων. Στην διάρκεια του φθινοπώρου το σύνολο του φυλλώματος αποκτά βαθυκόκκινη - μπορντώ απόχρωση, δίνοντας στην Βερβερίδα  ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση.



Το ύψος της ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να φτάσει έως και τα 3-4μέτρα, όμως η πιο συνήθεις ποικιλίες που ευδοκιμούν στην χώρα μας για γενικά στην περιοχή της Μεσογείου δεν ξεπερνούν τα  1,50 -2 μέτρα. Οι βλάστοι, καλυμμένοι σε ολόκληρο το μήκος τους με φύλλα, φέρουν αγκάθια και σταδιακά ξυλοποιούντα. 

Είναι φυτό κατάλληλο τόσο για μεμονωμένες φυτεύσεις σε κήπους αλλά και γλάστρες - ζαρντινιέρες σε μπαλκόνια αφού δεν επηρεάζεται από τον αέρα, όσο και για την δημιουργία διαδρόμων, μπορντούρας ή χαμηλού φράχτη, ανάλογα με τον τρόπο - σχήμα στο οποίο θα κλαδευτεί. 





Φροντίδα

Η Βερβερίδα ανήκει, γενικά, στα πλέον ανθεκτικά είδη, είναι ιδανική για σημεία που δύσκολα ευδοκιμούν άλλα καλλωπιστικά όπως και για κήπους μειωμένης φροντίδας, εξοχικά σπίτια κλπ. και σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες. 

Χώμα: Χρησιμοποιήστε ένα φυτόχωμα γενικής χρήσης με καλή αποστράγγιση.  

Θέση: Ανήκει στα είδη που αντέχουν τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες και το κρύο όσο και στην ζέστη και την ξηρασία. 

Ευδοκιμεί το ίδιο καλά τόσο σε πλήρως ηλιόλουστες όσο και σε ημισκιερές θέσεις. 



Πότισμα: Οι ανάγκες της Βερβερίδας σε νερό είναι ιδιαίτερα μικρές και ο βασικό λόγος που μπορεί να σας μαραθεί ο συγκεκριμένος θάμνος είναι το υπερβολικό πότισμα.

Από την άνοιξη ποτίζετε 1 φορά την εβδομάδα, ανάλογα φυσικά και με τις καιρικές συνθήκες - θερμοκρασίες που επικρατούν και στο ζεστό διάστημα του καλοκαιριού 2 φορές την εβδομάδα.  

Λίπανση: Στις αρχές της άνοιξης και του καλοκαιριού ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους (ή υγρό για φυτά σε γλάστρες) θα βοηθήσει την ανάπτυξη του φυτού. 

Κλάδεμα: Στο τέλος του χειμώνα θα πρέπει να κλαδεύεται, ώστε να απομακρύνονται τυχόν ξερά ή ασθενικά κλαδιά και να διατηρεί το φυτό το συμπαγές του σχήμα. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Βερβερίδα ανθίζει στα μέσα της άνοιξης και για διάστημα περίπου 8 εβδομάδων, με μικρά κιτρινόκκινα άνθη που σε λίγες εβδομάδες μετατρέπονται σε καρπούς.

Η ανθοφορία της πραγματοποιείται στους βλαστούς του προηγούμενου χρόνου, γι΄αυτό και φυτά που ίσως κλαδέψετε πολύ "αυστηρά" δεν θα ανθίσουν την επόμενη ανθοφόρα περίοδο. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται και με σπόρους αλλά κυρίως με μοσχεύματα στο τέλος του καλοκαιριού, τοποθετώντας ελαφρά ξυλοποιημένους βλαστούς μήκους 10-20cm σε  φυτόχωμα και διατηρώντας τα γλαστράκια με τα μοσχεύματα σε ημισκιερό σημείο με έντονη υγρασία. 

Από τον Απρίλιο θα βρείτε στα φυτώρια έτοιμα και ήδη αναπτυγμένα φυτά Βερβερίδας και αυτός είναι ο συντομότερος τρόπος για να απολαύσετε το φθινόπωρο στον κήπο ή το μπαλκόνι σας το εντυπωσιακό της χρώμα, αφού πρόκειται για θάμνο με ιδιαίτερα αργή ανάπτυξη. 

Δείτε και...


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ