2021-04-27 11:50:08
Φωτογραφία για Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Τα έργα υποδομών σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την περίοδο 2004-2009. Τα μεγάλα αυτά έργα, διακρίνονται κυρίως σε δύο κατηγορίες:

Αφενός, έργα κολλημένα εδώ και χρόνια που παίρνουν επιτέλους μπροστά, όπως:

Ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, που τον ωριμάσαμε μελετητικά και για πρώτη φορά εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή του.

Η Γραμμή 4 του Μετρό, το μεγαλύτερο έργο που θα γίνει στη χώρα, ύψους 1,8 δισ., που ήταν επί χρόνια κολλημένο σε δικαστικές εμπλοκές αλλά καταφέραμε το αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε επιτέλους εργοτάξια.

Ο Ε65, στου οποίου το Νότιο Τμήμα επιταχύναμε τους ρυθμούς και μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουμε φτιάξει το μισό έργο, ενώ για το Βόρειο Τμήμα του, μετά από σχεδόν 10 χρόνια αβεβαιότητας, επιτέλους πήραμε το πράσινο φως από την Ε.Ε.

Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, ο οποίος κινδύνευε σοβαρά να μην γίνει ποτέ πραγματικότητα, όμως το σώσαμε και πετύχαμε την αλλαγή στάσης της Κομισιόν.

Και αφετέρου, μια νέα γενιά μεγάλων έργων, όπως:

Το νέο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων. Το μεγαλύτερο που έχει σχεδιαστεί στη χώρα, ύψους 3,3 δισ.

Η νέα αναβαθμισμένη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (Flyover), που σε χρόνο ρεκόρ ήδη έχει ολοκληρωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, αλλά και οι νέες επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας.

Τα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ύψους 1,2 δισ.

Τα έργα αναβάθμισης των λιμανιών μας και διασύνδεσής τους με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το νέο Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας που περιλαμβάνει σημειακές παρεμβάσεις σε 7000 επικίνδυνα σημεία σε όλη τη χώρα.

Το σημαντικότερο είναι ότι, για όλα τα έργα που ανακοινώνουμε, έχουμε εξαρχής πλάνο χρηματοδότησης, γιατί εμείς δεν εξαγγέλλουμε έργο αν δεν είμαστε και βέβαιοι ότι μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε. Επιπλέον, για ορισμένα από αυτά, όπως είναι γνωστό προέκυψε και μια νέα δυνατότητα χρηματοδότησης, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που αρχικά δεν υπολογίζαμε και προφανώς μας δημιουργεί νέες, ακόμα καλύτερες προοπτικές. Παράλληλα με αυτή την προσπάθεια:

Ψηφίσαμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ν.4412/16. Ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, με ξεκάθαρους στόχους: ταχύτητα, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα.

Ενώ προετοιμαζόμαστε και για ένα νέο εργαλείο, τις προτάσεις καινοτομίας, με τις οποίες επιδιώκουμε τη μόχλευση με τον ιδιωτικό τομέα. Ενώνουμε δυνάμεις και τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντυπωσιακά.

Έτσι θέτουμε τις βάσεις για να υλοποιήσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το πλάνο μας. Θέλουμε καλύτερα έργα, που να γίνονται στην ώρα τους, με διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων. Κι αυτά θέλουμε να είναι απολύτως σαφή σε όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει στη χώρα μας. γιατί τα έργα υποδομών, σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

 Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ