2021-04-27 11:37:34
Φωτογραφία για Ημιυπαίθριοι: Νέα ευκαιρία για δηλώσεις και διορθώσεις - Πότε έρχεται ο λογαριασμός για τα αδήλωτα τετραγωνικά



Νέα ευκαιρία για να «σώσουν» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους από υπέρογκα πρόστιμα αποκαλύπτοντας στους δήμους τις επιφάνειες που έχουν τακτοποιήσει θα έχουν τον Ιούλιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", τον Ιούλιο θα «χτυπήσει την πόρτα» των ιδιοκτητών ακινήτων ο λογαριασμός των «ξεχασμένων» τετραγωνικών ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με τη νέα ρύθμιση που σχεδιάζεται θα επιβάλλονται κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με τον χρόνο αποκάλυψης των αδήλωτων επιφανειών και θα επιβληθεί πλαφόν 50% στα ποσά των προσαυξήσεων και των προστίμων ώστε όσοι δηλώνουν εκπρόθεσμα τις επιφάνειες των ακινήτων τους να μην επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα σήμερα εξοντωτικά ποσά.



Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκάλυψαν το 2020 την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και στους δήμους θα λάβουν τον Ιούλιο το «ραβασάκι» με τα ποσά των δημοτικών τελών και το ΤΑΠ που αντιστοιχούν στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων τους

. Ο λογαριασμός θα έρθει «φουσκωμένος». Και αυτό γιατί η καθυστέρηση που καταγράφεται στην εκκαθάριση των δηλώσεων ακινήτων από τους δήμους ανεβάζει τις έξτρα χρεώσεις οι οποίες θα έρθουν μαζεμένες για τους ιδιοκτήτες το καλοκαίρι.

Τα ποσά των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ που αναλογούν για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων θα υπολογιστούν αναδρομικά από την από την 1η Ιανουαρίου 2020. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί αναδρομικά 16 μηνών, ενώ όσο περνάει ο χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης των δηλώσεων των ιδιοκτητών, τόσο θα αυξάνεται η συσσωρευμένη υποχρέωση.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις επιπλέον χρεώσεις δημοτικών τελών σε 24 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει νέα προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου 2021 στους δήμους προκειμένου να «τρέξουν» την εκκαθάριση των δηλώσεων για τον καθορισμό της επιφάνειας των ακινήτων πάνω στις οποίες θα επιβληθούν τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Η δήλωση

Μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν και να διορθώσουν ημιυπαίθριους χώρους και «ξεχασμένες» επιφάνειες αλλά με την επιβολή πέναλτι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", το θέμα της επαναλειτουργίας της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική δήλωση των στοιχείων για τα «ξεχασμένα» και τα ρυθμισμένα τετραγωνικά μέτρα έχει «κλειδώσει».

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει στα σκαριά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ανοίξει ξανά τον δρόμο των διορθώσεων στις επιφάνειες των ακινήτων, η οποία θα συνοδεύεται με πέναλτι προσαυξήσεων για όσους έχασαν την προηγούμενη ρύθμιση.

Το πρόστιμο θα είναι μικρότερο από τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα στους ιδιοκτήτες τα οποία ανέρχονται σε:

-60% επί της οφειλής σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού. Μάλιστα τα πρόστιμα για επαγγελματικά ακίνητα είναι συνήθως πενταπλάσια από τις κατοικίες.

-100% για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης.

-200% επί της αρχικής οφειλής για την επιβολή ΤΑΠ.

Οι προσαυξήσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", με τη νέα ρύθμιση θα επιβάλλονται κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με τον χρόνο αποκάλυψης των αδήλωτων επιφανειών και θα επιβληθεί πλαφόν 50% στα ποσά των προσαυξήσεων και των προστίμων ώστε όσοι δηλώνουν εκπρόθεσμα τις επιφάνειες των ακινήτων τους να μην επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα σήμερα εξοντωτικά ποσά.

Η νέα διάταξη θα πατάει πάνω στην πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπει ότι όσοι αποκαλύψουν εκπρόθεσμα την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στους δήμους θα καλούνται να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά:



-20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

-25%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο επαναλειτουργίας της πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή.

-30%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει το επόμενο εξάμηνο μετά τους 12 μήνες επαναλειτουργίας της πλατφόρμας.

-35%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο και μετά τους 18 μήνες επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

-40% στην περίπτωση που η δήλωση υποβληθεί στο εξάμηνο που ακολουθεί, 24 μήνες μετά από την επαναλειτουργία της πλατφόρμας.

-45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά από 30 μήνες.

-50%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 36 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

(ΤΡ 27/4/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ