2021-05-18 09:42:03
Φωτογραφία για «Στις ράγες» έξι σιδηροδρομικά έργα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Τις διαδικασίες για την προώθηση ενός πακέτου με έξι σιδηροδρομικά έργα που θα δημοπρατηθούν από την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δις ευρώ, «βάζει στις ράγες» το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Γράφει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Με σχετική του απόφαση, προχωρά στην πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (με τη διαδικασία μέσω Καταλόγου Παρόχων Υπηρεσιών) για την επιλογή αναδόχου του έργου «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ».

Του συμβούλου δηλαδή που θα αναλάβει την υποστήριξη των αρμοδίων φορέων στην υλοποίηση των απαιτούμενων προπαρασκευαστικών διαδικασιών για τη δημοπράτηση επιλεγμένων σιδηροδρομικών έργων με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, με την οποία αναμένεται να διασφαλιστεί η τεχνικά άρτια κατασκευή με την πλέον συμφέρουσα τεχνικο-οικονομική λύση, δεδομένης της τεχνικής πολυπλοκότητας και των αυξημένων απαιτήσεων τους, καθώς και σημαντική συντόμευση στη συνολική διάρκεια υλοποίησής τους.


Τα έργα αυτά περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προγραμματική Περίοδο 2021- 2027, είναι δημόσια έργα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα που επιτρέπουν τη σύνδεση κύριων λιμένων με την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι τα εξής:

1) Αναβάθμιση υφιστάμενης Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο

Σχεδιάζεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης - Ορμένιου - Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα, μήκους 178 χλμ, σε διπλή σιδηροδρομική γραμμή με εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και ETCS Level1 και ηλεκτροκίνησης καθώς και αναβάθμιση σταθμών/στάσεων.

2) Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκη - Αμφίπολη - Ν. Καρβάλη - Τοξότες

Πρόκειται για την κατασκευή μονής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Τοξότες, συνολικού μήκους 206χλμ, σε νέα χάραξη (νότια χάραξη) μέσω Αμφιπόλης και Ν. Καρβάλης, με σηματοδότηση, ETCS και ηλεκτροκίνηση. Στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Αμφίπολη - Νέα Καρβάλη, μήκους 174χλμ, η γραμμή μελετάται για διπλή σε εντοπισμένα τμήματα αυτής. Στο τμήμα Νέα Καρβάλη - Σταθμός Γραβούνας - Τοξότες, μήκους 32χλμ περιλαμβάνονται 4 συνδέσεις, 2 σιδηροδρομικοί σταθμοί, 4 στάσεις, 11 σιδηροδρομικές γέφυρες, σήραγγες , τεχνικά C&C, ανισόπεδες διαβάσεις, τοίχοι αντιστήριξης, τεχνικά προστασίας αγωγών φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, υδραυλικά έργα, κτιριακά έργα καθώς και έργα οδοποιίας.

3) Σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης και κατασκευή Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης

Η κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής για τη δυτική σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) με την υφιστάμενη Σιδηροδρομική Γραμμή που συνδέει το Σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης με τον Εμπορικό Σταθμό και τον Λιμένα. Επίσης, η ανάπτυξη του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, επί υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών ή/και νέων τμημάτων γραμμών.

4) Ολοκλήρωση Σιδηροδρομικής Γραμμής Κόρινθος - Πάτρα στο τμήμα Ρίο - Νέος Λιμένας Πατρών

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ρίο - Νέος Λιμένας Πατρών, συνολικού μήκους 11 χλμ περίπου. Η χάραξη της νέας γραμμής χωροθετείται στο μεγαλύτερο τμήμα της πάνω στη χάραξη της υφιστάμενης μετρικής γραμμής η οποία βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία. Περιλαμβάνεται το σύνολο των εργασιών για την κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, δηλ. οι εργασίες υποδομής, επιδομής, σταθμών και στάσεων, η εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και EΤCS Level1, ηλεκτροκίνησης και εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Τμήμα του έργου το οποίο διέρχεται από πυκνό αστικό ιστό εντός της πόλης της Πάτρας, θα υπογειοποιηθεί με τεχνικό Cut & Cover, μήκους 5,1 χλμ περίπου. Οι προς κατασκευή νέες υπόγειες επιβατικές σιδηροδρομικές στάσεις θα αντικαταστήσουν τις 8 υφιστάμενες και θα κατασκευασθεί νέα επιφανειακή στάση στο Νέο Λιμένα Πατρών.

5) Επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρομικού Δικτύου Αθηνών προς Ραφήνα και σύνδεση με Λιμένα Ραφήνας

Το έργο αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης και του λιμένα Ραφήνας με την υφιστάμενη σιδηροδρομική προαστιακή γραμμή, συνολικού μήκους 17χλμ περίπου. Για τη σύνδεση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής προαστιακής γραμμής με το λιμένα Ραφήνας έχουν εξετασθεί δύο εναλλακτικές χαράξεις: ▪ 1η Εναλλακτική: Η σύνδεση της υφιστάμενης προαστιακής σιδηροδρομικής στάσης Παλλήνης μέσω του κατασκευασμένου σιδηροδρομικού διαδρόμου της οδού Σταυρού - Ραφήνας με το Λιμάνι της Ραφήνας. ▪ 2η Εναλλακτική: Η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα της Ραφήνας μέσω της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής από το αεροδρόμιο (Βόρεια έξοδος αεροδρομίου). Στο έως σήμερα μελετημένο έργο προβλέπονται σταθμοί στην Παλλήνη, την Αρτέμιδα και τη Ραφήνα. Ανάλογα με την εναλλακτική χάραξη που θα επιλεγεί ως βέλτιστη (ή συνδυασμός λύσεων) θα εξυπηρετηθεί, επιπλέον των ανωτέρω, το Πικέρμι ή/και τα Σπάτα.

6) Επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρομικού Δικτύου Αθηνών προς Λαύριο και σύνδεση με «Ελ. Βενιζέλος» (Κορωπί) και Λιμένα Λαυρίου

Το έργο αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης και του λιμένα Λαυρίου με την υφιστάμενη σιδηροδρομική προαστιακή γραμμή από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό (Σ.Σ.) Κορωπίου συνολικού μήκους 31,7χλμ. Η νέα Σιδηροδρομική Γραμμή θα είναι διπλή στο μεγαλύτερο μήκος της, σηματοδοτούμενη και ηλεκτροκινούμενη, με ταχύτητα σχεδιασμού ≤ 120 km/h (με εξαίρεση τμήματα στα πολεοδομικά συγκροτήματα Μαρκόπουλο, Καλύβια, Πέτα, Κερατέα και Λαύριο, όπου η ταχύτητα περιορίζεται). Στη χάραξη του Νέου Προαστιακού Σιδηρόδρομου από το Κορωπί έως τον λιμένα Λαυρίου προβλέπονται 2 σιδηροδρομικοί σταθμοί, ένας στο Μαρκόπουλο και ο Τερματικός επιλιμένιος στο Λαύριο, καθώς και 7 σιδηροδρομικές στάσεις στις θέσεις/οικισμούς ΒΙΟ.ΠΑ Καλυβίων, Καλυβίων, Κουβαρά, Κερατέας, Δασκαλειού, Καλοπήγαδου και Λαυρίου (εξυπηρέτηση πόλης).

Οι ανωτέρω σιδηροδρομικές συνδέσεις αποτελούν σημαντικά σχεδιαζόμενα έργα για την ολοκλήρωση της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής και για το λόγο αυτό κατά τα προηγούμενα έτη έχει εκπονηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ και τον ΟΣΕ ΑΕ σημαντικό μέρος των αναγκαίων μελετών για την κατασκευή τους. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ο συνολικός προϋπολογισμός δημοπράτησής τους ανέρχεται στα 3,46 δις ευρώ.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της αποστολής του για το στρατηγικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής της χώρας, στοχεύει στην ανάπτυξη ασφαλούς, συνεκτικού και διαλειτουργικού συστήματος σιδηροδρομικών μεταφορών υψηλής ποιότητας. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου και των διασυνδέσεων, εγχώριων και διεθνών μεταφορικών συνδέσεων που είναι οικονομικά δικαιολογημένες και βιώσιμες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΣΕ και αρμόδιος φορέας για την κατασκευή και την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή συγκεκριμένων σιδηροδρομικών έργων με τη διαδικασία δημοπράτησης με ανταγωνιστικό διάλογο. Τα σιδηροδρομικά έργα, που έχουν επιλεγεί να δημοπρατηθούν με ανταγωνιστικό διάλογο, αποτελούν σημαντικά σχεδιαζόμενα έργα για την ολοκλήρωση της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής, είναι δημόσια έργα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα που επιτρέπουν τη σύνδεση κύριων λιμένων με το σιδηροδρομικό δίκτυο και ενισχύουν τη διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση με τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελούν τμήμα ή διασυνδέονται με τον σιδηροδρομικό διάδρομο ΟΕΜ του ΔΕΔ-Μ και περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

insider.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ