2021-05-24 11:10:03
Φωτογραφία για Κήποι με Τριανταφυλλιές

Ιδέες και τρόποι για να αξιοποιήσετε όλα τα είδη Τριανταφυλλιάς στην διαμόρφωση εξωτερικών χώρων και για φυτεύσεις τόσο σε παρτέρια όσο και σε γλάστρες. 

Οι Ροδόκηποι είναι ένας ξεχωριστός τομέας της Κηποτεχνίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου με αντικείμενο τον σχεδιασμό ιδιωτικών αλλά και δημόσιων κήπων με βασικό φυτό τις κάθε είδους - ποικιλίας Τριανταφυλλιές.

Η ...βασίλισσα των ανθοφόρων καλλωπιστικών με βασικό χαρακτηριστικό, εκτός της γενικής ομορφιάς ανθών - φυτού, το γεγονός ότι στο είδος της Τριανταφυλλιάς ανήκουν χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες με μορφή θάμνου, δέντρου, αναρριχώμενου όπως και νάνα είδη κατάλληλα για εδαφοκάλυψη. Έτσι αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για τους επαγγελματίες κηποτέχνες με την αξιοποίηση και την τοποθέτηση κάθε είδους Τριανταφυλλιάς στο κατάλληλο σημείο ενός μικρού ή μεγαλύτερου Ροδόκηπου. 


Με τους ίδιους ακριβώς τρόπους όλα τα είδη Τριανταφυλλιάς είναι αξιοποιήσιμα στην διαμόρφωση κάθε κήπου, αυλής ή και μπαλκονιού ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και παρά το ότι από πολλούς ερασιτέχνες στην κηπουρική θεωρείται ένα "δύσκολο" φυτό στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εξαιρετικής καλλωπιστικής αξίας πολυετές που απαιτεί μεν συστηματικά λίπανση, κλάδεμα και προστασία από ασθένειες όμως το αποτέλεσμα είναι ασύγκριτα πιο εντυπωσιακό σε σχέση με πολλά άλλα είδη που επίσης απαιτούν τις ίδιες φροντίδες. 

Θαμνώδεις Τριανταφυλλιές

Το πιο σύνηθες είδος Τριανταφυλλιάς με ποικιλίες όλων των χρωμάτων, άνθη διαφορετικού μεγέθους - μορφολογίας, αρωματικά ή μη και με ύψος που ανάλογα με την ποικιλία κυμαίνεται στα 50-150cm.

Οι θαμνώδεις Τριανταφυλλιές είναι κατάλληλες τόσο για μεμονωμένες όσο και για μαζικές φυτεύσεις σε  παρτέρια, για την δημιουργία χαμηλού φράχτη όπως και για καλλιέργεια σε μεγάλα δοχεία φύτευσης. 

Στις θαμνώδεις περιλαμβάνονται και οι περισσότερες από τις παλιές αρωματικές και εκατόφυλλες ποικιλίες με το εκπληκτικό άρωμα και βεβαίως πρόκειται για τις κατ΄εξοχήν ποικιλίες με τριαντάφυλλα για βάζο - μπουκέτα.  

Ο συνδυασμός διαφορετικών ποικιλιών από θαμνώδεις Τριανταφυλλιές δημιουργεί μια πραγματικά πολύ εντυπωσιακή εικόνα σε όποιο σημείο ενός κήπου ή και μπαλκονιού τοποθετηθούν. 

Στις θαμνώδεις ανήκουν και όλες οι ποικιλίες Τριανταφυλλιάς των οποίων τα άνθη εμφανίζονται στην άκρη των βλαστών με μορφή μικρού μπουκέτου, εξαιρετικά εντυπωσιακές σε μαζικές και πυκνές φυτεύσεις. 

Δενδρώδεις χαμηλές Τριανταφυλλιές

Πολύ εντυπωσιακός τύπος Τριανταφυλλιάς που με το κατάλληλο κλάδεμα αποκτά κορμό  και μορφή μικρού δέντρου, κατάλληλος για καλλιέργεια σε δοχεία φύτευσης. 

Το ύψος των φυτών φτάνει περίπου στα 100-120cm και πρόκειται για ποικιλίες που όπως και οι θαμνώδεις περιλαμβάνουν φυτά με τριαντάφυλλα όλων των αποχρώσεων. 

Στις Τριανταφυλλιές αυτού του τύπου ανήκουν και οι ...κλαίουσες, που αποκτούν εξαιρετικά εντυπωσιακή όψη τοποθετημένες σε ψηλές γλάστρες - καλάθια με τα λουλούδια να κρέμονται προς τα κάτω. 

Οι χαμηλές δενδρώσεις ποικιλίες είναι από τις καταλληλότερες για τοποθέτηση σε μπαλκόνια και γενικά σε σημεία που οι φυτεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά αποκλειστικά σε δοχεία φύτευσης. 

Δενδρώδεις ψηλές - Αναρριχώμενες Τριανταφυλλιές

Το πιο εντυπωσιακό είδος Τριανταφυλλιάς αφού η όψη αναπτυγμένων και ανθισμένων φυτών είναι απαράμιλλης ομορφιάς. 

Οι ψηλές - αναρριχώμενες Τριανταφυλλιές κυμαίνονται σε ύψος από τα 2 έως περίπου και 4 μέτρα και περιλαμβάνουν ποικιλίες με λουλούδια κάθε απόχρωσης και μεγέθους. 

Ιδανικές για τοποθέτηση σε μάντρες, πέργκολες και οποιοδήποτε ψηλό σημείο στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν σε ευθύ ή καμπύλο σχηματισμό ανάλογα με την τρόπο στήριξής τους. 

Οι πιο χαμηλές από τις αναρριχώμενες ποικιλίες είναι πραγματικά εντυπωσιακές σε χαμηλούς φράχτες, σε εισόδους κλπ ενώ μπορούν να καλλιεργηθούν με την κατάλληλη στήριξη και σε δοχεία φύτευσης. 

Nάνες - τριανταφυλλιές Εδαφοκάλυψης

Στα χαμηλά είδη Τριανταφυλλιάς ανήκουν:

- Οι μινιατούρες με ύψος που συνήθως δεν ξεπερνούν τα 40cm και είναι κατάλληλες για γλάστρες, διακόσμηση μπαλκονιού κλπ ενώ μπορούν να καλλιεργηθούν και σαν φυτά εσωτερικού χώρου.

- Οι ποικιλίες για εδαφοκάλυψη με ύψος περίπου 40-60cm και πλαγιόκλαδη ανάπτυξη.

Οι τριανταφυλλιές αυτές φυτεμένες πυκνά δημιουργούν μια πολύ όμορφη εικόνα και είναι ιδανικές για νια κάλυψη κάθε αδιαμόρφωτου σημείου ενός κήπου αλλά και για οριοθέτηση, φύτεψη σε παρτέρια, νησίδες, για δημιουργία χαμηλής μπορντούρας κλπ 

Η επιλογή διαφορετικών αποχρώσεων ανά σημείο όπως και ο συνδυασμός ποικιλιών ίδιου τύπου αλλά διαφορετικού χρώματος στο ίδιο σημείο προσφέρουν το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ενώ βεβαίως οι αρωματικές ποικιλίες δημιουργούν μια ακόμη πιο ...μαγική ατμόσφαιρα σε έναν κήπο με Τριανταφυλλιές.  

Στη χώρα μας έχουμε την τύχη να διαθέτουμε ένα από τα καλύτερα φυτώρια με τριανταφυλλιές της Ευρώπης τα φυτώρια Αβράμης, στα Γιαννιτσά.  

Με πάνω από 300 ποικιλίες ποιοτικών και εύρρωστων φυτών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και ανθοφορία τους, το avramis.gr είναι το ...φυτώριο όπου θα βρείτε όλες τις απαραίτητες συμβουλές για την καλλιέργεια της Τριανταφυλλιάς, αναλυτικές πληροφορίες για να χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας και φυσικά μπορείτε να παραγγείλετε και να παραλάβετε οπουδήποτε τα φυτά που θα επιλέξετε. 

https://avramis.gr/gr/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το ΄21 στο πανί...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ΄21 στο πανί...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ