2021-06-02 10:25:10
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Δηλόσπερμα
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για τo Δηλόσπερμα

Ανθεκτικό και ιδιαίτερα πλούσιας ανθοφορίας παχύφυτο, το Δηλόσπερα είναι ιδανικό για εδαφοκάλυψη αλλά εξίσου κατάλληλο και για καλλιέργεια σε δοχεία φύτευσης.  

Γενικά Χαρακτηριστικά

Στo γένος Delosperma ανήκουν περισσότερα από 100 είδη που μορφολογικά διαφέρουν ελαφρά στον σχηματισμό του φυλώμματος αλλά και το μέγεθος - απόχρωση των λουλουδιών.

Το πιο συνηθισμένο είδος είναι το Delosperma cooperi με τα χαρακτηριστικά ροζ-μωβ λουλούδια με κίτρινο ή λευκό στήμονα και φύλλωμα που αποτελείται από λεπτά τριπλευρικά φύλλα σε πολύ όμορφη ανοιχτοπράσινη απόχρωση. 

Το ύψος του φυτού δεν  ξεπερνά τα 15-20cm ενώ μεγαλύτερη είναι η παράπλευρη ανάπτυξή του περίπου στα 50-60cm γι΄αυτό και είναι από τα καταλληλότερα είδη για εδαφοκάλυψη σε παρτέρια, βραχόκηπους, αφύτευτα - αδιαμόρφωτα σημεία κήπων κλπ.



Βεβαίως μπορεί να καλλιεργηθεί και σε κάθε είδους δοχεία φύτευσης, ενώ τοποθετημένο σε ψηλό σημείο αναπτύσσεται και ως κρεμοκλαδές με πολύ εντυπωσιακή όψη. 



Φροντίδα

Εκτός από την ευαισθησία στον πάγο και τις ιδιαίτερες χαμηλές θερμοκρασίες, όπως εξάλλου και όλα τα Παχύφυτα, το Δηλόσπερμα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία και κατάλληλο για φύτευση σε κάθε είδους εδάφη όπως και παραθαλάσσιες περιοχές. 

Χώμα: Χρησιμοποιήστε ένα φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγγιση.  

Θέση: Η ανθοφορία του είναι εντονότερη αν βρίσκεται σε πλήρως ηλιόλουστο σημείο, όμως αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε συνθήκες ημισκιάς κάποιες ώρες της ημέρας.  



Πότισμα: Το Δηλόσπερμα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία και δεν έχει χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού. Ποτίζετε κάθε 3-4 ημέρες, το ζεστό διάστημα του καλοκαιριού και σχεδόν καθόλου τις υπόλοιπες εποχές ανάλογα βεβαίως και με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν.

Το υπερβολικό πότισμα και η μη καλή αποστράγγιση είναι οι πιο συχνές αιτίες μαρασμού του, γι΄αυτό και για φυτά σε γλάστρες αποφύγετε το πιατάκι ενώ για φυτεύσεις σε παρτέρια, βραχόκηπους κλπ βεβαιωθείτε ότι στο σημείο δεν λιμνάζει νεό της βροχής.  

Λίπανση: Χωρίς να του είναι απολύτως αναγκαίο, ένα κοινό κοκκώδες ή υγρό λίπασμα την άνοιξη, στο ξεκίνημα της ανθοφορίας, θα βοηθήσει την γενική ευρωστία και ανάπτυξή του. 

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση τυχόν ξερών βλαστών. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η πολύ πλούσια ανθοφορία του ξεκινά τον Μαϊο και διαρκεί έως τις αρχές του φθινοπώρου.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους αλλά κυρίως και πολύ πιο εύκολα με μοσχεύματα. 

Τοποθετείστε βλαστούς μήκους 10-15cm μέσα σε φυτόχωμα ή και σε νερό και σε λίγες εβδομάδες θα έχουν ριζώσει.   



Η ανθισμένη του όψη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή είτε σε παρτέρια είτε σε γλάστρες και από τις  αρχές της άνοιξης θα βρείτε στα φυτώρια ήδη αναπτυγμένα φυτά  που θα γεμίσουν ...χρώμα τον κήπο ή το μπαλκόνι σας σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. 

Δείτε και...


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ