2021-06-21 10:20:37
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ντάλια
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για την Ντάλια 

Λίγα καλοκαιρινά φυτά μπορούν να προσθέσουν στον κήπο ή στο μπαλκόνι τόσο ...χρώμα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όσο οι Ντάλιες. 

Η εκτεταμένη περίοδος ανθοφορίας τους που διαρκεί από τα μέσα της άνοιξης έως τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου και η πραγματικά ...ατέλειωτη ποικιλία σε αποχρώσεις σε όλους τους τόνους του λευκού, ροζ, κίτρινου, κόκκινου, πορτοκαλί, ροζ-μωβ κάνουν τις Ντάλιες από τα πιο εντυπωσιακά καλλωπιστικά για παρτέρια, γλάστρες-ζαρντινιέρες αλλά και για διαμόρφωση σε μάντρες-φράχτες αφού οι ψηλές ποικιλίες ξεπερνούν σε ύψος το 1,50 μέτρο. 

Εκτός από το ύψος του φυτού που μπορεί να ποικίλει ξεκινώντας από τις νάνες Ντάλιες που δεν ξεπερνούν τα 30-40 εκατοστά οι πραγματικά ...χιλιάδες ποικιλίες-υβρίδια διαφοροποιούνται και ως προς το χρώμα και την μορφή-σχηματισμό-μέγεθος των λουλουδιών. 



Οι πιο συνήθεις ποικιλίες είναι οι κοινές διακοσμητικές Ντάλιες με τα διπλά και μεγάλου μεγέθους άνθη, αυτές με μία ή δύο σειρές πέταλα που μοιάζουν με μαργαρίτες-ανεμώνες και οι Ντάλιες pompom με ολοστρόγγυλα διπλά και λίγο μικρότερου μεγέθους λουλούδια.  



Οι Ντάλιες δεν ανήκουν στην κατηγορία φυτών που οι ερασιτέχνες κηπουροί  συνηθίζουμε να αποκαλούμε "ιδιαίτερα εύκολα και ανθεκτικά", παρ΄όλο που στην πραγματικότητα δεν έχουν ανάγκη από ιδιαίτερες και δύσκολες φροντίδες. 

Χρειάζονται τις μισές τουλάχιστον ώρες της ημέρας άμεση έκθεση στον ήλιο, σε σκιερές ή ημισκιερές θέσεις τα φυτά ακόμη και αν διατηρηθούν δεν θα ανθίσουν ενώ οι βλαστοί είναι μαλακοί και εύθραυστοι στον αέρα για αυτό και ειδικά οι ψηλές ποικιλίες αφού ξεπεράσουν σε ύψος τα 20-30 εκατοστά θα πρέπει οπωσδήποτε να υποστηριχθούν με πασάλους.

Οι κονδυλώδεις ρίζες της Ντάλιας  απλώνονται σχεδόν επιφανειακά σε μεγάλο μήκος αλλά πολύ μικρό βάθος και έτσι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο σάπισμα αν στο σημείο που θα φυτέψετε Ντάλιες το χώμα συγκρατεί νερό της βροχής ή οι γλάστρες τους δεν διαθέτουν πολύ καλό σύστημα αποστράγγισης, ενώ και το κρύο του χειμώνα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν οι ρίζες και ...ματαίως να περιμένετε να ξανανθίσουν την επόμενη άνοιξη :) αφού πρόκειται για πολυετές φυτό. 



Με στοιχειώδεις όμως φροντίδες κυρίως στην επιλογή του σημείου που θα τις φυτέψετε ώστε να είναι ηλιόλουστο και προστατευμένο από τον αέρα, ανάμειξη του εδάφους πριν το φύτεμα με ένα οργανικό λίπασμα και με άμμο, τύρφη ή κοπριά, πολύ καλή αποστράγγιση,  ένα μέτριο πότισμα κάθε 2-3 ημέρες στο διάστημα του καλοκαιριού και φροντίζοντας γενικά να μην υπάρχει μόνιμη υγρασία στο χώμα τους, οι Ντάλιες θα σας ανταμείψουν με μια πλούσια ανθοφορία για πολλούς μήνες και θα γεμίσουν παρτέρια και δοχεία φύτευσης με τα εντυπωσιακά τους χρώματα.  



Ενδεικτικό της ευαισθησίας της στις θερμοκρασίες είναι ότι σε αντίθεση με όλους τους βολβούς ανοιξιάτικης-καλοκαιρινής ανθοφορίας οι κόνδυλοι της Ντάλιας δεν φυτεύονται το φθινόπωρο αλλά μέσα της άνοιξης όταν και το χώμα έχει ζεσταθεί.  



Μετά το τέλος της ανθοφορίας οι βλαστοί ξεραίνονται όμως οι κόνδυλοι μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος και να ξαναβλαστήσουν την επόμενη χρονιά ή να αφαιρεθούν προσεκτικά και να διατηρηθούν σε σκιερό μέρος μέσα σε σακουλάκια για να τους ξαναφυτέψετε.

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται την άνοιξη με διαίρεση των κονδύλων, με σπόρους ή μοσχεύματα σχεδόν ποτέ δεν θα καταφέρετε να δημιουργήσετε υγιή φυτά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι  χωρίστε τον κόνδυλο σε τμήματα που το καθένα να διαθέτει ένα τουλάχιστον "μάτι" από το οποίο και θα ...ξεπεταχτούν τα νέα φυτά. 



Ένα "μυστικό" για τις Ντάλιες και πολύ συχνά η βασική αιτία καταστροφής των φυτών είναι το πόσο πολύ δεν τις ευνοεί το ...βρέξιμο του φυλλώματος και των λουλουδιών. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτό για αυτό και πάντα ποτίζετε στην βάση του φυτού και αποκλειστικά στο χώμα. 



Ανάλογα με το είδος-ποικιλία, κυρίως ως προς στο ύψος, με Ντάλιες μπορείτε να δημιουργήσετε εξαιρετικούς σχηματισμούς στον κήπο φυτεύοντας σε ψηλά ή χαμηλά παρτέρια και αναμειγνύοντας φυτά διαφορετικών αποχρώσεων. 



To ίδιο καλά αναπύσσονται και σε γλάστρες, που διαθέτουν το πλεονέκτημα ότι σε "έκτακτες" καιρικές συνθήκες πχ καλοκαιρινές μπόρες ή έντονο άνεμο μπορείτε εύκολα να τις μετακινήσετε και να τις προστατέψετε, ενώ βεβαίως είναι από τα ομορφότερα λουλούδια και για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά μπουκέτα για τα βάζα σας.  



Δείτε και...
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ