2021-06-27 07:34:42
Φωτογραφία για Η Ουγγαρία συζητά τη μείωση κατά 40% των τελών πρόσβασης στις σιδηροδρομικές υποδομές.
Η Ουγγαρία σκέφτεται να μειώσει τα τέλη πρόσβασης στις σιδηροδρομικές υποδομές κατά 40%, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών χωρών της ΕΕ. Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να υποστηρίξει τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας, υποστηρίζει η HUNGRAIL, στρατηγικός εταίρος του Υπουργείου Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Έχει υποβάλει επίσημη πρόταση προς το σκοπό αυτό.

Της Majorie van Leijen

Το υπουργείο έχει ετοιμάσει υλικό λήψης αποφάσεων για την κυβέρνηση προτείνοντας τη μείωση των τελών πρόσβασης, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, ανέφερε το υπουργείο. Σύμφωνα με τον Lajos Hódosi, διευθύνοντα σύμβουλο της HUNGRAIL, η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί γύρω στα μέσα Ιουλίου.

«Έχουμε υποβάλει πρόταση σε συνεργασία με τις εταιρείες μέλη μας σχετικά με τις μοναδικές ευκαιρίες που παρέχει ο κανονισμός. Συμμετείχαμε σε διάφορες διαβουλεύσεις. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, έπρεπε να κάνουμε αρκετές τροπολογίες, ωστόσο, φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο. Ας ελπίσουμε ότι θα ληφθεί απόφαση έως τα μέσα Ιουλίου, μετά την οποία η ενίσχυση μπορεί να χορηγηθεί από το φθινόπωρο στις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις », είπε.


Τι έχει προταθεί;

Με την πρόταση, οι Ούγγροι ελπίζουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας που δημιουργήθηκε με τον κανονισμό 2020/1429, ο οποίος εισήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2020. Αυτό επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να μειώσουν σημαντικά την οικονομική επιβάρυνση των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τέλη πρόσβασης σε τροχιά παραιτούνται εντελώς (Γαλλία, Αυστρία), ενώ σε άλλες μειώθηκαν (Γερμανία, Κάτω Χώρες).

«Αρκετά κράτη μέλη έχουν χορηγήσει κρατικές ενισχύσεις για το έτος 2020-2021 σύμφωνα με τον κανονισμό πάνω από τις ήδη υπάρχουσες κρατικές ενισχύσεις τους στον τομέα των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών και ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται. Αντιθέτως, η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι ουγγρικές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν τις ίδιες χρεώσεις για την πρόσβαση στην υποδομή με τους αυστριακούς ανταγωνιστές τους, για παράδειγμα », εξήγησε ο Χόντι.

Ανταγωνισμός

Είναι ιδιαίτερα η ανταγωνιστική θέση του ουγγρικού σιδηροδρομικού δικτύου για το οποίο ανησυχεί η χώρα. «Τα τέλη πρόσβασης σιδηροδρομικής γραμμής έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην επιλογή διαδρομής από τους δημόσιους δρόμους, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερες πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο μεταφορέας ή ο ιδιοκτήτης των αγαθών μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικές διαδρομές », εξηγεί η HUNGRAIL.

Ο οργανισμός αναφέρεται στην ευρασιατική διαδρομή μεταξύ Ουκρανίας και Αυστρίας ως παράδειγμα, η οποία μπορεί να διέλθει μέσω Ουγγαρίας, αλλά και της Σλοβακίας. Καθώς η Σλοβακία προσφέρει έκπτωση στα τρένα στο ετήσιο χρονοδιάγραμμα, αυτή η διαδρομή είναι πολύ φθηνότερη από τη διαδρομή μέσω της Ουγγαρίας. Με βάση τις τρέχουσες τιμές, «η Ουκρανία-Αυστριακή διαμετακόμιση μέσω Σλοβακίας κοστίζει 660 ευρώ, ενώ το ίδιο μεταξύ Záhony και Hegyeshalom κοστίζει 1.285 ευρώ».

Ενίσχυση για τον τομέα

Ο κανονισμός δεν απαιτεί την προέγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επομένως μπορεί να δώσει άμεση ώθηση στην ανταγωνιστικότητα του τομέα. Αυτές οι χώρες, οι οποίες χάνουν την ευκαιρία, θα αναπτύξουν σοβαρά ανταγωνιστικά μειονεκτήματα, τα οποία ήδη βιώνει η Ουγγαρία », δήλωσε ο Χόντι.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η υποστήριξη στον τομέα των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών είναι ένα καλό επιχείρημα, πιστεύει. «Μπορεί επίσης να ενισχύσει τις προοπτικές του τομέα συνολικά. Ο ανταγωνισμός των σιδηροδρομικών μεταφορών, ιδίως όσον αφορά τις συνδυασμένες μεταφορές, είναι έντονος, επομένως μετράει κάθε σεντ ευρώ. Η συνολική θέση των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στον τομέα των μεταφορών δεν είναι ακριβώς ιδανική. Παραμένει στο 18% για σχεδόν μια δεκαετία. Εν τω μεταξύ, οι κρυφές επιδοτήσεις του τομέα των οδικών μεταφορών εξακολουθούν να υφίστανται, καθιστώντας τη μετάβαση στο σιδηρόδρομο μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. "

Η Ουγγαρία ως πύλη

Επί του παρόντος, η Ουγγαρία επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην υποδομή της προκειμένου να αποκτήσει έναν πιο εξέχοντα ρόλο στο διεθνές τοπίο. Θέλει επίσης να διεκδικήσει τον ρόλο του ως ευρωπαϊκή πύλη προς και από την Ανατολή. Επί του παρόντος, το 80% της κυκλοφορίας του είναι διεθνές. Ως εκ τούτου, είναι πρόθυμη να προσφέρει ανταγωνιστικούς ναύλους σε όλους τους χρήστες του σιδηροδρομικού δικτύου.

Γενικά, ο αριθμός των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στην Ουγγαρία αυξήθηκε κατά 7,5 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του 2020. Η ζήτηση για σιδηροδρομικές υπηρεσίες αυξήθηκε σημαντικά, ενώ ο όγκος της κυκλοφορίας αυξήθηκε επίσης. Η πιο σημαντική αύξηση σημειώθηκε στον διατροπικό τομέα της χώρας. Ίσως όχι όσον αφορά τους αριθμούς, καθώς η ουγγρική διατροπική αγορά σημείωσε άνοδο σχεδόν 2%, αλλά όσον αφορά την απόκτηση αποδοτικότητας και ταχύτητας στις μεταφορές.

https://www.railfreight.com/railfreight/2021/06/25/hungary-discusses-40-reduction-of-track-access-charges/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ