2021-06-28 13:10:31
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Γκαζάνια
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για την Γκαζάνια

Τα μεγάλου μεγέθους άνθη της Γκαζάνιας που μοιάζουν στον σχηματισμό με αυτά της μαργαρίτας θα προσφέρουν έντονο χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας από την αρχή της άνοιξης έως τον Οκτώβρη. 

Αειθαλής και πολυετής πόα καλοκαιρινής ανθοφορίας και ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό καλλωπιστικό για φύτευση σε γλάστρες και παρτέρια που λόγω της χαμηλής του ανάπτυξης, αφού δεν ξεπερνά σε ύψος τα 20-30 εκατοστά, είναι ιδανικό και για εδαφοκάλυψη. 

Οι μειωμένες απαιτήσεις της Γκαζάνιας ακόμη και σε νερό την κάνουν ιδανική για ...ερασιτέχνες κηπουρούς αφού το μόνο που θα χρειαστεί για να σας ...ανταμείψει με πλούσια ανθοφορία είναι η φύτευση σε σημεία με έντονη ηλιοφάνεια, τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Χαρακτηριστικό της ανάγκης της σε φως είναι ότι κατά την διάρκεια της νύχτας και τις χωρίς ηλιοφάνεια ημέρες τα λουλούδια της κλείνουν, όπως ακριβώς και οι μαργαρίτες. 


Το διαρκές κόψιμο των μαραμένων λουλουδιών επίσης ευνοεί πολύ την ανθοφορία της, ενώ και οι ανάγκες της σε λίπανση είναι μικρές. Ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους μια φορά τον μήνα εκτός των πολύ ζεστών μηνών του καλοκαιριού είναι αρκετό για να ανθίζει επαναλαμβανόμενα για παραπάνω από  έξι μήνες και να διατηρεί το γκριζοπράσινο φύλλωμά της σε όλη την διάρκεια του έτους. 



Οι ποικιλίες της Γκαζάνιας διαφέρουν ως προς το μέγεθος και κυρίως τις αποχρώσεις των λουλουδιών, με πιο εντυπωσιακές τις δίχρωμες, αλλά και τα μονόχρωμα λουλούδια σε άσπρο, πορτοκαλί, κίτρινο, μωβ-μπορντώ χρώμα είναι εξίσου εντυπωσιακά. 



Αντέχει σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες εκτός των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών-παγετού και ανήκει στα κατάλληλα είδη για φύτευση και σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες, χωρίς να επηρεάζεται από την αλατότητα του εδάφους και τα υδροσταγονίδια της θάλασσας. 



Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους, αλλά σε όλα τα φυτώρια από τις αρχές της άνοιξης θα βρείτε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων σε έτοιμα φυτά. 



Το μικρό της ύψος την κάνει κατάλληλη για φύτευση σε μπορντούρες παρτεριών, βραχόκηπους αλλά και σε γλάστρες σε συνδυασμό με ψηλότερα φυτά. 



Ιδιαίτερα ανθεκτική και σε προσβολή από ασθένειες και οι μοναδικές αιτίες για να μην ευδοκιμήσει η Γκαζάνια στον κήπο ή το μπαλκόνι σας είναι η έλλειψη ηλιοφάνειας ή συνθήκες αυξημένης υγρασίας στο χώμα της.

Ποτίζετε 1-2 φορές την εβδομάδα, εκτός από περιόδους με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες οπότε αυξάνετε ανάλογα τα ποτίσματα, φροντίστε για την πολύ καλή αποστράγγιση του νερού τόσο σε γλάστρες όσο και σε παρτέρια και αποφύγετε να βρέχετε το φύλλωμα της Γκαζάνιας είναι κάτι που δεν την ευνοεί. 


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ