2021-07-08 12:39:18
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Άστερ ( Αστράκι )
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας

για το Άστερ

Το εντυπωσιακό Άστερ που όταν στο τέλος του καλοκαιριού τα περισσότερα ανθοφόρα ολοκληρώνουν την ανθοφορία τους αυτό ξεκινά να γεμίζει με χρώμα γλάστρες και παρτέρια. 

Γενικά Χαρακτηριστικά

Πολυετής πόα με λουλουδάκια που μοιάζουν με μικρές μαργαρίτες ή χρυσάνθεμα, ανάλογα με την ποικιλία.

Το όνομα του Aster προέρχεται από την Ελληνική λέξη "αστήρ" και οφείλεται στο αστεροειδές σχήμα της κεφαλής των λουλουδιών. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας αποκαλείται και "Αστρο" ή "Αστράκι".

Πρόκειται στην πραγματικότητα για αγριολούλουδο εγγενές σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο και από τα είδη του οποίου έχουν δημιουργηθεί πάμπολες υβριδικές καλλιεργήσιμες ποικιλίες, που διαφέρουν όχι μόνο στην απόχρωση αλλά και το μέγεθος -μορφολογία του λουλουδιού που μπορεί να είναι από πολύ μικρό με λιγοστά πέταλα έως ιδιαίτερα "γεμάτο" σε σχήμα σφαίρας. 



Το ύψος των χαμηλών ποικιλιών κυμαίνεται από 30-70cm ενώ υπάρχουν και σπανιότερες ψηλές ποικιλίες που ξεπερνούν σε ύψος το ένα μέτρο. 

Το Άστερ είναι κατάλληλο τόσο μαζικές φυτεύσεις σε παρτέρια, βραχόκηπους, δημιουργία χαμηλής μπορντούρας κλπ όσο και για κάθε τύπου δοχεία φύτευσης. 

Το χρώμα των λουλουδιών μπορεί να είναι λευκό, γαλάζιο, μωβ, ροζ, κόκκινο με κίτρινο ή λευκό στήμονα, με πιο εντυπωσιακές τις ποικιλίες των γαλάζιων-μπλε Άστερ με μέτριου μεγέθους άνθος. 



Φροντίδα

Πρόκειται για είδος όχι ιδιαίτερα απαιτητικό τόσο στον τύπο εδάφους όσο και σε φροντίδες και αρκετά ανθεκτικό σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες.

Χώμα: Χρησιμοποιήστε ένα φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγγιση.  

Θέση: Η ανθοφορία του είναι εντονότερη αν βρίσκεται σε ηλιόλουστο σημείο, για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ελαφρά σκιερά σημεία και η γενική ευρρωστία του φυτού ενισχύεται αν η θέση του είναι προστατευμένη από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο του μεσημεριού, αλλά δέχεται άπλετο φως τις πρωινές και απογευματινές ώρες. 

Κατάλληλο και για παραθαλάσσιες τοποθεσίες, αφού δεν επηρεάζεται από την αλατότητα τουε εδάφους, ενώ ανήκει επίσης στα φυτά με μελισσοκομικό ενδιαφέρον καθώς τα άνθη του προσελκύουν μέλισσες και πεταλούδες. 



Πότισμα: Χρειάζεται πότισμα κάθε 1-2 ημέρες στο ζεστό διάστημα του καλοκαιριού, όταν και σχηματίζονται τα λουλούδια, ενώ από την εκδήλωση της ανθοφορίας και σε όλη την διάρκεια του φθινοπώρου προσαρμόστε τα ποτίσματα ανάλογα με τις θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις και σε κάθε περίπτωση ποτίζετε όταν το χώμα αρχίζει να στεγνώνει.

Η σωστή αποστράγγιση είναι ιδιαίτερη σημαντική για την υγιή ανάπτυξη του Άστερ, γι΄αυτό και μην χρησιμοποιείτε πιατάκι για φυτά σε γλάστρες και βεβαιωθείτε ότι στις ρίζες του δεν λιμνάζει νερό της βροχής.

Το βρέξιμο φύλλων - λουλουδιών δεν το ευνοεί, γι΄αυτό και κατά τα ποτίσματα κατευθύνετε το νερό αποκλειστικά στις ρίζες του φυτού. 

Λίπανση: Ανήκει στα είδη που η συστηματική λίπανση τους είναι απαραίτητη για μια πλούσια ανθοφορία. Κάθε 2-3 εβδομάδες από την αρχή του καλοκαιριού και έως το φθινόπωρο χρησιμοποιείστε ένα πλήρες υγρό σκεύασμα για ανθοφόρα φυτά και φυσικά αποφύγετε την λίπανση τις ημέρες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. . 

Κλάδεμα: Χρειάζεται κλάδεμα μόνο μετά το τέλος της ανθοφορίας, οπότε και μπορείτε να κόψετε σχεδόν ολόκληρο το επίγειο μέρος του φυτού που θα αρχίσει και πάλι να βλασταίνει την επόμενη άνοιξη.

Η αφαίρεση των ξερών λουλουδιών ευνοεί πολύ την ανθοφορία του, ενώ αν θέλετε τα λουλούδια να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος μπορείτε να αφαιρέσετε-κόψετε τα μπουμπούκια στα παράπλευρα κλαδάκια, αφήνοντας μόνο λιγοστά σε κάθε κεντρικό βλαστό.  

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η πολύ πλούσια ανθοφορία του ξεκινά τέλος του καλοκαιριού με αρχές του φθινοπώρου και διακρεί έως τα πρώτα χειμωνιάτικα κρύα. 

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους, στην διάρκεια του χειμώνα. Πριν τους φυτέψετε τοποθετείστε τους για μερικές μέρες στο ψυγείο ώστε να εξοικειωθούν με τις χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμη καλύτερα τοποθετείστε το σπορείο αρχικά σε εσωτερικό και δροσερό χώρο και μεταφέρετε σε εξωτερικό περιβάλλον αρχές της άνοιξης.  



Η ανθισμένη όψη του Άστερ είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή είτε σε παρτέρια είτε σε γλάστρες και στην διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου θα βρείτε στα φυτώρια ήδη αναπτυγμένα φυτά διαφόρων ποικιλιών που θα γεμίσουν ...χρώμα τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, μια εποχή που λίγα καλλωπιστικά βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία.  

Δείτε και...



Το όνομα Aster προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ἀστήρ ( astḗr ), που σημαίνει "αστέρι", που αναφέρεται στο σχήμα της κεφαλής των λουλουδιών 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ