2021-07-09 10:36:41
Φωτογραφία για Η Λευκορωσία θέλει να απαγορεύσει τη διέλευση προϊόντων της Ε.Ε προς την Κίνα.
Η πολιτική ένταση μεταξύ ΕΕ και Λευκορωσίας φτάνει στο αποκορύφωμά της. Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από αυτήν την εξέλιξη. Αυτό το σενάριο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς ο πρόεδρος της Λευκορωσίας απείλησε να απαγορεύσει τα προϊόντα της ΕΕ που διέρχονται από εδάφη της Λευκορωσίας στο δρόμο τους προς τη Ρωσία ή την Κίνα.

Νίκος Παπατόλιος

Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στις ενέργειες που επέβαλε η ΕΕ στη Λευκορωσία . Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις περιορίζουν τη μεταφορά προϊόντων της Λευκορωσίας μέσω χωρών της ΕΕ. Δεν ισχύουν για υπάρχουσες συμβάσεις συνεργασίας, αλλά επιβαρύνουν τις συμφωνίες με νέες. Εταιρείες όπως οι λιθουανικοί σιδηρόδρομοι έχουν ήδη εκτιμήσει τον αντίκτυπο αυτής της εξέλιξης .

Σε αντάλλαγμα, η Λευκορωσία απειλεί να πληρώσει την ΕΕ με το ίδιο νόμισμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του Reuters, η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης θέλει να απαγορεύσει την πρόσβαση στην αγορά της Λευκορωσίας και, στη συνέχεια, να απαγορεύσει τη μεταφορά προϊόντων της ΕΕ στο έδαφος της Λευκορωσίας.


Οικονομικός πόλεμος

Αναφορές από κυβερνητικούς κύκλους στη Λευκορωσία υπογραμμίζουν ότι η τρέχουσα κατάσταση θεωρείται οικονομικός πόλεμος που απαιτεί αντίποινα. Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας συζήτησε με αξιωματούχους ότι εάν η ΕΕ επιμείνει στην επιβολή κυρώσεων στην οικονομία της χώρας του, τότε η απάντηση θα πρέπει να είναι η ίδια.

«Αφήστε τους Γερμανούς να προμηθεύουν τα προϊόντα τους στην Κίνα και τη Ρωσία μέσω της Φινλανδίας. Ή μέσω της Ουκρανίας », φέρεται να είπε. Αυτό το απόσπασμα ακούγεται σαν μια βόμβα στο αυτί των σιδηροδρομικών εμπορευματικών εταιρειών που διέρχονται μέσω της Λευκορωσίας και των χωρών που εξάγουν τα προϊόντα τους κατά μήκος του New Silk Road

Όπως διευκρίνισε το Reuters, είναι ακόμα αβέβαιο εάν οι απειλές θα τεθούν σε εφαρμογή και εάν θα επηρεαστούν άλλες χώρες εκτός από τη Γερμανία. Ωστόσο, μόνο η υπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί θέτει ολόκληρη την ευρασιατική αλυσίδα εφοδιασμού και τη μεταφορά σε αναταραχή.

https://www.railfreight.com/specials/2021/07/07/belarus-wants-to-ban-the-transit-of-eu-products-heading-to-china/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ