2021-07-15 04:46:20
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Αρμπαρόριζα
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας

για την Αρμπαρόριζα

Με καταγωγή από την Ν.Αφρική η Αρμπαρόριζα ανήκει στην ίδια οικογένεια με το Γεράνι και το Πελαργόνι -Pelargonium Graveolens (Πελαργόνι το Βαρύοσμο) είναι η επιστημονική της ονομασία- και μοιάζει πολύ με τα συγκεκριμένα είδη τόσο εμφανισιακά όσο και σε φροντίδα.  Η βασικές της διαφορές είναι οι θεραπευτικές της ιδιότητες και το έντονο άρωμα των φύλλων όταν αυτά τριφτούν, εξαιτίας των οποίων χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία, ως συστατικό φυτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και από την βιομηχανία τροφίμων ως αρωματικό. 

Εκτός της καλλωπιστικής αξίας της το άρωμα της ήταν η βασική αιτία που παλιότερα υπήρχε σε όλους τους κήπους, αφού με τα φύλλα της αρωματίζονται εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.



Πολυετής θάμνος με έρπουσα ανάπτυξη, δύσκολα ξεπερνά σε ύψος τα 50-60 cm, με έντονα οδοντωτό (δαντελωτό) φύλλωμα και λουλούδια σε αποχρώσεις ροζ-μωβ ανάλογα με την ποικιλία.



Ανήκει στα φυτά ανοιξιάτικης ανθοφορίας, τα λουλούδια της διατηρούνται έως τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ είναι κατάλληλη για καλλιέργεια τόσο σε δοχεία φύτευσης όσο και απευθείας στο χώμα. 



Η ανάπτυξή της είναι πολύ γρήγορη αρκεί να της εξασφαλίσετε ένα πλήρως ηλιόλουστο ή ελάχιστα σκιερό σημείο και να την προστατέψετε κατά το διάστημα του χειμώνα από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Όπως ακριβώς και τα "αδέλφια" της Γεράνι-Πελαργόνι δύσκολα προσβάλλεται από ασθένειες και είναι από τα φυτά με ιδιαίτερα μειωμένες απαιτήσεις σε φροντίδα.  

Η Αρμπαρόριζα χρειάζεται μέτριο πότισμα κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά χωρίς να παραμένει νερό στο χώμα ή στο πιατάκι της γλάστρας, που έχει σαν αποτέλεσμα το σάπισμα του ευαίσθητου ριζικού της συστήματος. 



Αρχές της άνοιξης, λίγο πριν την ανθοφορία της, μπορείτε να την κλαδέψετε, περισσότερο για να διατηρήσει το σχήμα της διαφορετικά αναπτύσσεται "άναρχα" προς κάθε κατεύθυνση και για να αφαιρέσετε τυχόν ξερά - σπασμένα κλαδάκια.

Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Άνοιξη ή καλοκαίρι κόψτε κλαδάκια που δεν έχουν λουλούδια, αφαιρέστε τα φύλλα από το κάτω μέρος τους και φυτέψτε τα σε αφράτο φυτόχωμα. Μετά 1-2 μήνες μεταφυτέψτε τα νέα φυτά σε γλάστρες ή σε παρτέρια. 


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ