2021-07-16 06:42:46
Φωτογραφία για ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
Την Παρασκευή και πάλι στο Μετρό η Μενδώνη - Αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα τα δοκιμαστικά δρομολόγια στο τμήμα Αμαξοστάσιο-Σιντριβάνι

Σε σχεδόν καθολική απελευθέρωση των δρόμων στον κύριο άξονα της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης προσβλέπει μέχρι το τέλος του έτους η «Αττικό Μετρό ΑΕ».

 Τάσος Τασιούλας

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας και την πρόοδο των εργασιών, τα οδικά τμήματα που καταλαμβάνουν σήμερα τα εργοτάξια για την κατασκευή του μετρό θα αρχίσουν σταδιακά να απελευθερώνονται και να αποκαθιστούν το έλλειμα οδοστρώματος στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Σε επίπεδο οδού πρώτα θα «απελευθερωθούν» τα τμήματα που καταλαμβάνει σήμερα το μετρό στους σταθμούς «Σιντριβάνι» και «Πανεπιστήμιο». Αυτό, σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας, θα γίνει έως το τέλος Αυγούστου. Ήδη ώς το τέλος του Ιουλίου θα έχει αποδοθεί στο σύνολό του η όποια κατάληψη υπάρχει στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού.


Το ίδιο διάστημα θα απελευθερωθεί και η οδός Μοναστηρίου, στη συμβολή της με την οδό Λαγκαδά. Σε πρώτη φάση αποκαθίσταται η νησίδα στο τμήμα της Μοναστηρίου, όπου σήμερα εκτελούνται οι τελικές επιφανειακές εργασίες στο σταθμό της πλατείας Δημοκρατίας. Έτσι ως το τέλος Αυγούστου θα απελευθερωθεί η άνοδος και κάθοδος στην οδό Λαγκαδά, όπου σημειώνονται μεγάλα μποτιλιαρίσματα τις ώρες αιχμής, εξαιτίας της κατάληψης σημαντικού μέρους του οδοστρώματος από το εργοτάξιο του μετρό για την κατασκευή του σταθμού.

Μετά το τέλος Αυγούστου τα άλλα δυο οδικά τμήματα που θα αποκατασταθούν με χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους είναι στον σταθμό Βενιζέλου και στον σταθμό Αγίας Σοφίας.

Στη Βενιζέλου θα δοθεί ως το τέλος της χρονιάς σε κυκλοφορία η άνοδος και τα ΙΧ θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν απρόσκοπτα και διαμπερώς στον δρόμο, όπως άλλωστε και οι κινούμενοι στην οδό Εγνατία.

Στην Αγίας Σοφίας ως το τέλος του έτους κλείνει η «τρύπα» στην οδό Εγνατία, αφού κατεβούν και οι τελευταίες εγκαταστάσεις στον σταθμό (δηλαδή οι κυλιόμενες σκάλες), το πεζοδρόμιο είναι έτοιμο και η παράκαμψη θα καταργηθεί με την Εγνατία να επανέρχεται στην κανονικότητά της.

Σταδιακά, όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Νίκος Ταχιάος, θα αρχίσουν να απελευθερώνονται όλα τα υπό κατάληψη οδικά τμήματα στη βασική γραμμή του μετρό, με τα περισσότερα να έχουν απελευθερωθεί ως το τέλος του 2021. Ανοιχτό πάντως θα μείνει το εργοτάξιο επί της Σόλωνος (στην περιοχή της 25ης Μαρτίου, στο πάρκο Μηνά Πατρικίου), ενώ σε όλα τα εργοτάξια οι περιφράξεις των σταθμών θα παραμείνουν, διότι οι εργασίες κάτω από το οδόστρωμα θα συνεχίζονται και για τους επόμενους μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση της επιδομής (στρώσιμο των γραμμών) για το τμήμα από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τον σταθμό Αγίας Σοφίας.

Ανάλογη πορεία θα ακολουθήσουν και τα εργοτάξια στους σταθμούς της επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά, με διαφορά περίπου έξι μηνών από εκείνους της βασικής γραμμής.

Μενδώνη

Μετά την επίσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Δικτύων και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στα γραφεία του μετρό στη Θεσσαλονίκη (παλιά δυτική είσοδος), με αντικείμενο τις εξελίξεις στο ζήτημα της κατασκευής του σταθμού της Βενιζέλου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επανέρχεται και την ερχόμενη Παρασκευή.

Και πάλι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τη διοίκηση της «Αττικό Μετρό ΑΕ», αυτή τη φορά για τις υπόλοιπες αρχαιότητες, πλην εκείνων της Βενιζέλου, και για τον προγραμματισμό των λοιπών (αλλά σημαντικών) αρχαιολογικών εργασιών σε όλο το μήκος των σηράγγων του μετρό και ειδικότερα των σταθμών.

Οι εκκρεμότητες είναι πολλές με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και αφορούν κυρίως στην επαναφορά αρχαιοτήτων που αποσπάστηκαν, αλλά και στην ανάδειξη επιπλέον αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές στο μετρό Θεσσαλονίκης, από εκείνα που ήδη έχει σχεδιαστεί να αναδειχτούν (αρχαιότητες Βενιζέλου).

Η κ. Μενδώνη αναμένεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Δοκιμαστικά δρομολόγια

Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει και η κίνηση συρμών στα ηλεκτροδοτημένα τμήματα της βασικής γραμμής του μετρό, δηλαδή στη διαδρομή Αμαξοστάσιο – Σιντριβάνι.

Αρχικά αυτό θα γίνει, όπως εξήγησε ο κ. Ταχιάος, με κίνηση των τρένων με πολύ χαμηλές ταχύτητες, οι οποίες σταδιακά θα αυξάνονται.

Ήδη έχει γίνει ο πρώτος έλεγχος στις σήραγγες για την ασφάλεια της κίνησης στο συγκεκριμένο τμήμα και με την προσαρμογή του πιλοτικού τρένου καθορίζονται οι παράμετροι και για τα υπόλοιπα τρένα, που θα αρχίσουν να κάνουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια.

Το πρόγραμμα των δοκιμαστικών δρομολογίων θα διαρκέσει 18 μήνες.

voria.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ