2021-07-16 18:32:12
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ορτανσία
Aπό τους πιο όμορφους πολυετείς ανθοφόρους θάμνους και η καλλωπιστική αξία της Ορτανσίας δεν οφείλεται μόνο στα πανέμορφα λουλούδια αλλά και στο ιδιαίτερα εντυπωσιακό της φύλλωμα. 

Το ύψος και η διάμετρος του φυτού της Ορτανσίας,  στις αναρριχώμενες ποικιλίες, μπορούν να ξεπεράσουν τα 2 μέτρα ενώ τα δαντελωτά φύλλα της, σε σχήμα καρδιάς, έχουν μήκος περίπου 10-20 εκατ. και αντίστοιχο πλάτος.

Τα επίσης μεγάλου μεγέθους λουλούδια, που αποτελούνται από πολλά μικρότερα ανθίδια, δημιουργούνται στην κορυφή των νέων βλαστών και το κάθε ένα παραμένει ζωντανό σε ολόκληρη τη διάρκεια ανθοφορίας, περίπου από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος του καλοκαιριού. 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα λουλούδια της Ορτανσίας τοποθετημένα και σε βάζα που επίσης διατηρούνται για μεγάλο διάστημα. 

Εκτός από τις κλασσικές ποώδεις και τις αναρριχώμενες, υπάρχουν και ποικιλίες Ορτανσίας για εσωτερικούς χώρους.


Οι πιο κλασσικές ποικιλίες έχουν ροζ, λευκό ή γαλάζιο χρώμα, υπάρχουν όμως και φυτά σε αποχρώσεις του έντονου μωβ, κόκκινου, βαθύ μπλε όπως και υβριδικές έντονα δίχρωμες ποικιλίες.

Η διαφοροποίηση της απόχρωσης των λουλουδιών, εκτός από την ποικιλία, εξαρτάται και από το πόσο όξινο είναι το έδαφος – χώμα που θα χρησιμοποιήσετε. Όσο μεγαλύτερο το pH του χώματος τόσο πιο μπλε χρώμα αποκτούν τα λουλούδια της ορτανσίας και για να ενισχύσετε το όξινο του εδάφους, στην περίοδο πρώτης βλάστησης του φυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο πότισμα και για 8-10 συνεχόμενα ποτίσματα διαλύματα που περιέχουν άργιλο. 



Δεν αγαπά την απευθείας έκθεση στον ήλιο γι΄αυτό και επιλέξτε για τις ορτανσίες σας απαραίτητα σκιερά ή τουλάχιστον ημισκιερά σημεία,  στο μπαλκόνι ή τον κήπο, προστατευμένα επίσης και από τον αέρα. 

Αγαπά την υγρασία αλλά όχι τα έντονα ποτίσματα. Ο καλύτερος τρόπος είναι το αυτόματο πότισμα ή τα συχνά ποτίσματα (στην διάρκεια του καλοκαιριού ακόμη και δύο φορές την ημέρα πρωί-βράδυ) αλλά με μικρές ποσότητες νερού κάθε φορά και χωρίς να λιμνάζει νερό στο πιάτο, για φυτά που καλλιεργείτε σε δοχεία φύτευσης.  

Ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους ή υγρή μορφή από την αρχή της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού κάθε 15-20 ημέρες θα ενισχύσει την ανθοφορία της και θα δυναμώσει γενικά τα φυτά ορτανσίας που με την σωστή φροντίδα μπορούν να ζήσουν πάρα πολλά χρόνια.  

Αντέχει ιδιαίτερα και στις παγωνιές του χειμώνα, χωρίς πρόβλημα ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το κλάδεμά της γίνεται αρχή της άνοιξης οπότε και θα πρέπει να καθαρίζονται τα ξερά και αδύναμα κλαδιά, κόβοντας αρκετά ειδικά τους βλαστούς που άνθισαν στην διάρκεια του καλοκαιριού.

Ανήκει στα φυτά που τα λουλούδια τους πολύ σπάνια δημιουργούν σπόρους. Πολλαπλασιάζεται είτε με χώρισμα του ριζικού συστήματος σε δύο ή περισσότερα μέρη ή με μοσχεύματα στις αρχές του φθινοπώρου. 

Οι Ορτανσίες είναι από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά είδη, είναι το κατ΄εξοχήν φυτό των ...μαιευτηρίων :) λόγω των αποχρώσεων των λουλουδιών της και σχεδόν όλες τις εποχές σε φυτώρια και ανθοπωλεία θα βρείτε έτοιμα φυτά διαφόρων μεγεθών και αποχρώσεων. 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ