2021-08-07 05:15:52
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Κάννα
Από τα  πιο εντυπωσιακά βολβώδη καλλωπιστικά όχι μόνο λόγω των λουλουδιών της αλλά και του πολύ ιδιαίτερου φυλλώματος. Τροπικό φυτό με καταγωγή από την Κεντρική και Νότια Αμερική γι΄αυτό και αγαπά ιδιαίτερα την ζέστη. 

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πολυετές βολβώδες με μεγάλου μεγέθους λουλούδια που μοιάζουν με εκείνα της Ίριδας και της Γλαδιόλας σε χρώμα λευκό, κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί ενώ αρκετά συνηθισμένες είναι και οι δίχρωμες ποικιλίες. Ανάλογα με την ποικιλία εκτός από τα άνθη διαφέρουν και τα φύλλα της Κάννας που μπορεί να είναι από πράσινα έως καφέ-κόκκινα, μονόχρωμα ή δίχρωμα.

Οι ψηλές ποικιλίες φτάνουν τα 3 μέτρα σε ύψος ενώ οι νάνες που δεν ξεπερνούν το 1 μέτρο είναι καταλληλότερες για φύτευση σε γλάστρες-ζαρντινιέρες. 

Μπορεί να φυτευτεί στο πίσω μέρος παρτεριών σαν ψηλότερο φυτό ή  μεμονωμένα σε νησίδες αλλά και σε μεγάλα δοχεία φύτευσης, ενώ εκτός από τα λουλούδια της ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας είναι και το φύλλωμά της που προσθέτει χρώμα στον κήπο όλους τους μήνες εκτός αυτούς του χειμώνα, με φύλλα που φτάνουν έως και τα 50cm σε μήκος και τα 10-15cm σε πλάτος.  


ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Η Κάννα είναι από τα ευκολότερα φυτά και ευπροσάρμοστη σε κάθε είδους κλιματολογικές συνθήκες, στο μόνο που δεν είναι ανθεκτική είναι οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Μπορεί να φυτευτεί σε πλήρως εκτεθειμένες στον ήλιο θέσεις αλλά και σε ημισκιερά σημεία, ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδάφους χωρίς πρόβλημα ούτε και επηρεάζεται από την καλοκαιρινή ζέστη και την έντονη υγρασία στο χώμα γι΄αυτό είναι κατάλληλη ακόμη και για σημεία χωρίς καλή αποστράγγιση, παρτέρια που συνήθως συγκρατούν νερό της βροχής κλπ.

Θα πρέπει να ποτίζεται τακτικά πριν το χώμα της στεγνώσει εντελώς και να λιπαίνεται κάθε 1-2 μήνες για να ενισχύεται η ανθοφορία της. 

Οι βολβοί φυτεύονται στα μέσα της άνοιξης, όταν δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα  παγετού και ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, σε βάθος 10-15cm και σε απόσταση περίπου 50cm.

Μπορεί να φυτευτεί και νωρίτερα, σε γλάστρες ζαρντινιέρες, που όμως θα διατηρήσετε κατά την διάρκεια του χειμώνα σε προστατευμένο ζεστό σημείο για να μεταφέρετε ή να μεταφυτέψετε τις νεαρές Κάννες την άνοιξη σε εξωτερικό χώρο.

Το φθινόπωρο μετά το τέλος της ανθοφορίας και τον μαρασμό του φυλλώματος οι βολβοί θα πρέπει να βγουν από το έδαφος και να διατηρηθούν στην διάρκεια του χειμώνα σε μέρος σκοτεινό, υγρό και προφυλαγμένο από το έντονο κρύο, για να φυτευτούν ξανά την επόμενη άνοιξη. 

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

Η Κάννα είναι φυτό καλοκαιρινής ανθοφορίας και έως το τέλος του φθινοπώρου θα προσφέρει πολύ έντονο χρώμα στα σημεία που θα την τοποθετήσετε.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται και με σπόρους αλλά η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι πριν την φύτευση των παλαιών βολβών την άνοιξη, να τους διαιρέσετε για να δημιουργήσετε νέα φυτά.
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ