2021-09-21 23:53:10
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Παιώνια
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για την Παιώνια

Από τους πιο εντυπωσιακούς καλλωπιστικούς θάμνους η Παιώνια είναι ένα εύκολης καλλιέργειας είδος για έντονο χρώμα σε κήπους και μπαλκόνια στην διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.



Γενικά Χαρακτηριστικά

Πολυετής φυλοβόλλος θάμνος με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία -αν και υπάρχουν και δενδρώδεις ποικιλίες με ψηλότερη ανάπτυξη- και με κύριο χαρακτηριστικό τα πραγματικά εντυπωσιακά λουλούδια, μονά ή διπλά, που μοιάζουν με τριαντάφυλλα και διαθέτουν πολύ έντονο άρωμα.

Τα χρώμα των λουλουδιών καλύπτει όλους τους τόνους του λευκού, κόκκινου, ροζ, πορτοκαλί δημιουργώντας πολύ όμοφη αντίθεση με το πλούσιο και σκουροπράσινο φύλλωμα που αποτελείται από λογχοειδή και γυαλιστερά φύλλα, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι δίχρωμες ποικιλίες.

Τόσο κατά την αρχική τους βλάστηση όσο και το φθινόπωρο τα φύλλωμα της Παιώνιας συχνά αποκτά  ελαφρά κοκκινωπές σκιές, ενώ ορισμένες ψηλές ποικιλίες χρειάζονται ελαφριά στήριξη.  


Το ύψος των χαμηλών ποικιλιών δεν ξεπερνά τα 50-60 εκ. ενώ οι δεντρώδεις Παιώνιες μπορούν να αναπτυχθούν τόσο σε ύψος όσο και παράπλευρα έως και 1,5 μέτρο, γι΄αυτό και θα πρέπει στα σημεία που θα φυτευθούν να υπάρχει περιμετρικά ελεύθερος χώρος για την ανάπτυξή τους, χωρίς να εμποδίζονται από κοντινά φυτά. 

Η Παιώνια είναι είδος κατά βάση κατάλληλο για καλλιέργεια σε κήπο και μόνο στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής της αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε γλάστρες, απ΄όπου θα πρέπει γρήγορα να μεταφυτευθεί στην οριστική της θέση. 

Τα ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας, στρογγυλά και αρωματικά λουλούδια της είναι φυσικά κατάλληλα και για βάζα και θα πρέπει να κόβονται λίγο πριν ανοίξουν. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Παιώνια ένα πλήρως εμπλουτισμένο φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Έχει ανάγκη από έντονο φως γι΄αυτό και τοποθετείστε την Παιώνια σε ηλιόλουστο ή ελαφρά ημισκιερό σημείο. 



Πότισμα: Ειδικά στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης έχει ανάγκη από αρκετή υγρασία.

Μικρά φυτά θα πρέπει να ποτίζονται τακτικότερα, κάθε 2-3 ημέρες στην διάρκεια του καλοκαιριού, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν, ενώ όταν η Παιώνια εγκατασταθεί στην μόνιμη θέση της στο κήπο είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία. 

Λίπανση:  Τόσο ο εμπλουτισμός του χώματος όσο και οι συστηματικές λιπάνσεις με ένα πλήρες σκεύασμα για ανθοφόρα καλλωπιστικά είναι απαραίτητα για την πλούσια ανθοφορία της Παιώνιας. 

Κλάδεμα: Αρχές του φθινοπώρου και αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία της μπορείτε να κλαδέψετε το φυτό, ώστε να διατηρείτε στο ύψος - σχήμα που έχετε επιλέξει. 

Ανθοφορία-Πολλαπλασιασμός

Η ανθοφορία της Παιώνιας, που ανήκει στο βολβώδη καλλωπιστικά, διαρκεί από τον Απρίλιο έως και  Ιούνιο - Ιούλιο, ανάλογα με την ποικιλία αφού κάποιων η ανθοφορία είναι εντονότερη στο τέλος της άνοιξης και άλλων στην αρχή του καλοκαιριού.

Οι βολβοί φυτεύονται αρχές του φθινοπώρου και τα "μάτια τους" θα πρέπει να καλύπτονται κατά 3-4 εκ. με αφράτο - εμπλουτισμένο φυτόχωμα. 

Ο πολλαπλασιασμός της Παιώνιας μπορεί να γίνει με διαίρεση των ριζών ή μοσχεύματα για τις δενδρώδεις ποικιλίες.

Σε φυτώρια θα βρείτε τόσο βολβούς όσο και έτοιμα φυτά Παιώνιας για να προσθέσετε στον κήπο σας έντονο χρώμα αλλά και άρωμα με τα πραγματικά πανέμορφα λουλούδια της. 

Δείτε και...
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ