2021-09-22 17:35:33
Φωτογραφία για Σήμερα Τετάρτη η φθινοπωρινή ισημερία
Σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, διανύουμε την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, από την οποία ξεκινά η εποχή του φθινοπώρου, που διαρκεί ως το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Ως ισημερία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της Γης. Επιπλέον, το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο λαμβάνουν ίση ποσότητα και διάρκεια ηλιακού φωτός. Ο λόγος είναι πως εκείνη τη στιγμή η ευθεία που ενώνει τον Ήλιο με τη Γη είναι κάθετη στον άξονα περιστροφής της. Αυτό συμβαίνει δυο φορές το χρόνο, περίπου στις 20 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου, οπότε οι δυο ισημερίες παίρνουν την ονομασία της εποχής την οποία διανύει τότε το βόρειο ημισφαίριο, αντίστοιχα.

Η στιγμή κατά την οποία η Γη θα βρεθεί στη θέση αυτή για φέτος, θα συμβεί σήμερα, 22/9 στις 22:21 (ώρα Ελλάδος).

Παρόλα αυτά, η ακριβής ισότητα ημέρας και νύχτας στις 22:21 θα ισχύει μόνο για τους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Η Αθήνα, καθώς βρίσκεται περίπου 38 μοίρες πιο βόρεια, θα διανύσει την τοπική της ισημερία περίπου τέσσερις ημέρες αργότερα.


Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες των διαφόρων ηλιακών συστημάτων οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής τους ως προς το επίπεδο περιφοράς τους.

Καλό φθινόπωρο!

Μάθετε περισσότερα:

https://www.timeanddate.com/calendar/autumnal-equinox.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Equinox

https://el.wikipedia.org/.../%CE%99%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE...

https://www.amna.gr/.../Fthinoporini-isimeria-kai-episimi Πηγή 

Hellenic Space Center
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ