2021-10-01 07:51:08
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πως θα φυτέψετε Βολβούς
Φθινοπωρινοί - Ανοιξιάτικοι βολβοί

Ο πιο εύκολος τρόπος για να γεμίσουν τα παρτέρια και οι γλάστρες σας με χρώματα και αρώματα με το που θα μας αποχαιρετήσει ο χειμώνας, είναι να έχετε προνοήσει να τα γεμίσετε με  βολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας που θα φυτέψετε το φθινόπωρο. 

Όλο το διάστημα του Οκτώβρη με το που θα αρχίσουν οι πρώτες ψύχρες αλλά και ο Νοέμβρης ακόμη και ο Δεκέμβρης, σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, είναι κατάλληλες εποχές για να φυτέψετε ...τουλίπες, ζουμπούλια, νάρκισσους, φρέζες, κρόκους, νεραγκούλες, ανεμώνες, λίλιουμ.

Είτε το κάνετε απευθείας στον κήπο είτε σε δοχεία φύτευσης, φροντίστε το χώμα να είναι μαλακό,  εμπλουτισμένο μ΄ένα κοινό λίπασμα και με καλή αποστράγγιση του νερού. 

Επιλέξτε τις θέσεις ή τα δοχεία που θέλετε να τους φυτέψετε, σκάψτε το χώμα σ΄ένα βάθος περίπου τρεις  φορές όσο το ύψος των βολβών, τοποθετήστε τους με τις ρίζες προς τα κάτω, σκεπάστε με μια στρώση χώμα που να τους καλύπτει και ποτίστε καλά. 


Σε ολόκληρη την περίοδο του χειμώνα θα χρειαστεί να ποτίζετε πολύ αραιά, όταν το χώμα έχει στεγνώσει εντελώς, και αυτό μόνο για γλάστρες που βρίσκονται σε σημείο προστατευμένο από την βροχή ή στις περιπτώσεις ενός ιδιαίτερα άνυδρου χειμώνα αν η φυσική υγρασία και το νερό της βροχής δεν επαρκούν ώστε το χώμα να μένει μόνιμα ελαφρά υγρό. 

Αυτό που θα δώσει  αληθινά εντυπωσιακή εμφάνιση στους ανθισμένους σας βολβούς, είναι να συνδυάσετε τα διάφορα είδη στα σημεία που θα τα φυτέψετε αλλά και να εκμεταλλευθείτε το διαφορετικό ύψος του κάθε είδους,  φυτεύοντας τους όχι όλους στο ίδιο βάθος αλλά τμηματικά και σε στρώσεις. 

Τοποθετείστε τους ψηλότερους βολβούς όπως τουλίπες, λίλιουμ κλπ. σε μεγαλύτερο βάθος, σκεπάστε με χώμα και συνεχίστε φυτεύοντας βολβούς με μικρότερο ύψος λουλουδιών όπως οι κρόκοι, οι φρέζες κλπ.

Ακόμη και με το ίδιο μόνο είδος, φυτεύοντας σε διαφορετικό βάθος βολβούς ποικίλων αποχρώσεων, μπορείτε να δημιουργήσετε ιδιαίτερα εντυπωσιακές σε εμφάνιση "συνθέσεις" σε γλάστρες, ζαρνινιέρες αλλά και παρτέρια. 

Εξαιρετικά όμορφο και το  αισθητικό αποτέλεσμα που δίνουν οι βολβοί αν φυτευθούν  ομαδικά σε μεγάλα παρτέρια ή  σε οποιοδήποτε  ελεύθερο σημείο του κήπου που θέλετε να έχετε μια εντυπωσιακή ανοιξιάτικη εικόνα. 

Για να τους φυτέψετε απευθείας στο έδαφος, έξω από κάποιο οριοθετημένο παρτέρι, σχεδιάστε στο χώμα έναν κύκλο ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα, σκάψτε το χώμα σ΄ολόκληρο το σημείο και αφού το εμπλουτίσετε με ένα κοινό λίπασμα γενικής χρήσης φυτέψτε βολβούς από διαφορετικά είδη ή από ένα μόνο αλλά διαφορετικών αποχρώσεων όπως π.χ τουλίπες, σκεπάστε τους με χώμα και ...απολαύστε με τις πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες χρώματα και μυρωδιές. 

Για να τους φυτέψετε μεμονωμένα ανάμεσα σε άλλα λουλούδια σκάψτε από μία λακουβίτσα για κάθε έναν ξεχωριστά και ακολουθήστε την ίδια ακριβώς διαδικασία σε ότι αφορά το βάθος που θα τους φυτέψετε. 

Συγκεκριμένα είδη όπως πχ τα ζουμπούλια θα αναπτυχθούν ιδανικά και στο εσωτερικό του σπιτιού, φυτεμένα σε οποιοδήποτε γλαστράκι αλλά και διαφανή γυάλινα βάζα που θα κάνουν την συνολική εικόνα τους ακόμα πιο φυσική και όμορφη.

Αγοράζοντας βολβούς διαλέξτε τους πιο  σκληρούς και υγιείς αποφεύγοντας αυτούς που δείχνουν γενικά "ταλαιπωρημένοι" και μετά το τέλος της ανθοφορίας αφού ξεραθούν τα φυτά, βγάλτε τους από τις γλάστρες, σκουπίστε τους ελαφρά από την περιττή ποσότητα χώματος και φυλάξτε τους σε αεροστεγή σακουλάκια, σε σκοτεινό σημείο, μέχρι το επόμενο φθινόπωρο για να τους φυτέψετε ξανά.

Αυτούς που έχετε φυτέψει απευθείας στο χώμα μπορείτε και μην τους ...ενοχλήσετε καθόλου, αφού κόψετε εντελώς τους ξερούς βλαστούς των λουλουδιών, θυμηθείτε τα σημεία που βρίσκονται ώστε να μην τους ξεριζώσετε σκάβοντας για να φυτέψετε οτιδήποτε εποχιακό στο διάστημα του καλοκαιριού και την επόμενη άνοιξη θα ανθίσουν ξανά. 

Είναι από τους πιο εύκολους τρόπους για λουλούδια με πλούσια ανθοφορία, ακόμα και για τους εντελώς ερασιτέχνες στην κηπουρική, αφού δεν χρειάζονται ιδιαίτερες φροντίδες για να ανθίσουν και να αναπτυχθούν και πρόκειται για είδη με ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση λόγω κυρίως της ποικιλίας των χρωμάτων τους. 

Από τις αρχές του Σεπτέμβρη θα βρείτε βολβούς ανθοφόρων  για φύτευση σε όλα τα φυτώρια αλλά και πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού που διαθέτουν τμήμα "Κήπου".  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ