2021-10-04 12:59:53
Φωτογραφία για Με τη «βούλα» σε ΑΒΑΞ-Alstom σιδηροδρομικό έργο 41 εκατ. ευρώ
Την ανακήρυξη και επισήμως της ένωσης οικονομικών φορέων «ΑΒΑΞ - ALSTOM Transport», ως προσωρινού ανάδοχου, με μέση τεκμαρτή έκπτωση 10,50%, και με συνολική προσφορά ύψους 40.973.034 ευρώ του σιδηροδρομικό έργου «Θεσσαλονίκη-Ειδομένη», αποφάσισε προ ημερών το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Alstom είχε δώσει καλύτερη προσφορά στον διαγωνισμός για το σιδηροδρομικό έργο Θεσσαλονίκης - Ειδομένη, ύψους 45,75 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ (με ΦΠΑ στα 56,7 εκατ. ευρώ), έναντι της κοινοπραξίας Μυτιληναίος - Ξανθάκης ΑΤΕ.

Πρόκειται για το έργο «Εγκατάσταση Σύγχρονου Συστήματος Σηματοδότησης καθώς και ETCS – Level 1 στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Ειδομένη και Αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς για τις ανάγκες της σηματοδότησης», δηλαδή η εγκατάσταση σηματοδότησης στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 72 μήνες (5 χρόνια), εκ των οποίων οι 24 μήνες αφορούν την περίοδο κατασκευής.


Θεωρείται σημαντικό έργο γιατί με την ολοκλήρωσή του ανοίγει ο δρόμος και για την επανέναρξη διεθνών επιβατικών δρομολογίων με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ εξουσιοδοτεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Έργων για την υπογραφή των συμβατικών τευχών και σχεδίων του έργου.

Η αρχή του έργου οριοθετείται στον Σ.Σ. ΤΧ1 (είσοδος από ΤΧ2) και το τέλος στον σταθμό Ειδομένης (Χ.Θ. 77+521 – πέρας Σ.Σ. Ειδομένης, μέτρηση Θ-Ε). Στο τμήμα Πολύκαστρο – Ειδομένη, το έργο εκτείνεται κατά μήκος της νέας παραλλαγής της γραμμής.

Το συνολικό μήκος του άξονα της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη (ΤΧ1) – Ειδομένη (μέσω της νέας παραλλαγής Πολυκάστρου – Ειδομένης), στo οποίo θα εγκατασταθεί το σύστημα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ETCS, είναι περίπου 70,5 χιλιόμετρα.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εγκατάσταση νέου συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης ηλεκτρονικού τύπου, σηματοτεχνική εξασφάλιση της πλευρικής προστασίας ανοικτής γραμμής, αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς με νέες, σε εντοπισμένους σταθμούς του τμήματος, για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος σηματοδότησης, εγκατάσταση 4 νέων αλλαγών τροχιάς και κατασκευή έργων επιδομής νέας παρακαμπτηρίου γραμμής, εγκατάσταση παθητικού δικτύου οπτικών ινών, εγκατάσταση δικτύου τηλεπικοινωνιών, εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, αναβάθμιση / αντικατάσταση περιφερειακού εξοπλισμού σταθμών κ.α.

insider.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ