2021-10-06 20:02:55
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Λεβισία
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για την Λεβισία

Από τα όχι πιο συνηθισμένα αλλά από τα πιο όμορφα ανθοφόρα παχύφυτα η Λεβισία με τα λευκά, ροζ, μωβ, κίτρινα ή πορτοκαλί εντυπωσιακά λουλούδια.



Γενικά Χαρακτηριστικά

Ανθοφόρο παχύφυτο με καταγωγή από την Καλιφόρνια που διαθέτει πολλές ποικιλίες με διαφορές όχι μόνο στην απόχρωση - μέγεθος των λουλοδυδιών αλλά και την μορφολογία του φυλλώματος που μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο συμπαγές. 

Το ύψος της Λεβισίας, ανάλογα με την ποικιλία, κυμαίνεται από 15 έως 50cm, ενώ το φύλλωμα στις περισσότερες ποικιλίες δημιουργούν συμπαγείς ροζέτες. 

Η καλλωπιστική αξία της εκτός της γενικής εμφάνισης του φυτού οφείλεται και στο γεγονός της παρατεταμένης ανθοφορίας του που στις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και κυρίως σε περιοχές με ήπιους χειμώνες μπορεί να διαρκεί ακόμη και ολόκληρο τον χρόνο.


Τα λουλούδια σε απαλές ή πιο έντονες αποχρώσεις λευκού, ροζ, πορτοκαλί, κίτρινου ή μωβ έχουν επίσης μεγάλη διάρκεια ζωής που ξεπερνά τις 30-40 ημέρες.

Η Λεβισία είναι κατάλληλη τόσο για δοχεία φύτευσης όσο και για παρτέρια, σε μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις, για δημιουργία χαμηλής μπορντούρας, διαχωριστικά παρτεριών κλπ ενώ όπως όλα τα παχύφυτα ανήκει στα καταλληλότερα είδη για βραχόκηπους, άνυδρους κήπους μειωμένης φροντίδας και φυσικά για συνθέσεις - παρτέρια μαζί με άλλα είδη παχύφυτων.   

Είναι ένα γενικά εύκολο φυτό, χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες σε φροντίδες, σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες και χρειάζεται μόνο προστασία από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. 

Σε συνθήκες παγετού - χιονιού καλύψτε την Λεβισία με νάϋλον, ενώ φυτά σε γλάστρες το καλύτερο είναι να μεταφέρονται σε προστατευμένο σημείο, ακόμη και στο εσωτερικό του σπιτιού.

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όμως ένα πλήρως εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου θα βοηθήσει σημαντικά την ανθοφορία της. 

Για να προστατευθούν τα χαμηλά φύλλα από το σάπισμα, που προέρχεται από την επαφή τους με το χώμα γύρω από τις ρίζες, καλύψτε το με χαλίκι ή φλοιό δέντρου. 

Θέση: Έχει ανάγκη από φως αλλά κάποιες ποικιλίες καταπονούνται από την συνεχή έκθεση, ειδικά στον καλοκαιρινό ήλιο. 

Προτιμήστε για την Λεβισία μια ελαφρά ημισκιερή θέση με αρκετό ήλιο νωρίς το πρωί και τις απογευματικές ώρες ή βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για ποικιλία που αντέχει σε πλήρως ηλιόλουστα σημεία. 



Πότισμα: Η Λεβισία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία και ανάλογα με την εποχή και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες θα πρέπει να ποτίζεται όταν τα χώμα της στεγνώσει πλήρως.

Φυτά στο αρχικό στάδιο ανάπτυξή τους όπως και Λεβισίες τοποθετημένες όχι στο χώμα αλλά σε δοχεία φύτευσης χρειάζονται ελαφρά συχνότερο πότισμα. 

Σημαντική για την ανάπτυξη και την γενική ευρωστία του φυτού είναι η πολύ καλή αποστράγγιση του νερού ποτίσματος, ώστε να προστατευτούν από το σάπισμα οι σχετικά επιφανειακές της ρίζες.

Λίπανση:  Χωρίς να της είναι απολύτως απαραίτητο μικρή ποσότητα ενισχυτικού σκευάσματος στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου ενισχύει σημαντικά την ανθοφορία της. 

Κλάδεμα: Όπως όλα τα παχύφυτα δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση τυχόν ξερών-βλαστών και κόψιμο των λουλουδιών όταν αυτά μαραθούν.  

Ανθοφορία-Πολλαπλασιασμός

Η ανθοφορία της Λεβισίας είναι ουσιαστική συνεχής, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες είναι εύκρατες χωρίς ιδιαίτερα έντονες παγωνιές. Ιδιαίτερα άνοιξη - φθινόπωρο η όψη των ανθισμένων φυτών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.. 

Ο πολλαπλασιασμός της Λεβισίας, όπως και όλων των παχύφυτων, είναι εύκολος και μπορεί να γίνει. με σπόρους, με διαίρεση των ριζών που είναι και ο πιο διαδεδομένος τρόπος ή και βυθίζοντας τρυφερά φύλλα κατά 1-2cm σε αφράτο φυτόχωμα. Όταν ριζώσουν και αρχίσουν να αναπτύσσονται μπορούν να μεταφυτευτούν. 

Παρ΄όλο που δεν ανήκει στα πιο δημοφιλή παχύφυτα θα βρείτε σε φυτώρια έτοιμα φυτά Λεβισίας σε διάφορες ποικιλίες - αποχρώσεις.  

Δείτε και...
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ