2021-10-13 17:53:50
Φωτογραφία για Πώς τα τρένα υψηλής ταχύτητας της Ιταλίας  σκότωσαν την Alitalia.
(CNN) -Πριν από μια δεκαετία, όταν ο Francesco Galietti έπρεπε να ταξιδέψει από τη γενέτειρά του στη Ρώμη στο Μιλάνο για δουλειά, συνήθιζε να πετάει τη διαδρομή σχεδόν 400 μιλίων. Σήμερα, παίρνει το τρένο.

Ο Galietti-διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής πολιτικής κινδύνου Sonar με έδρα τη Ρώμη- δεν είναι μόνος. Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν το 2019 από την ιταλική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Ferrovie dello Stato δείχνουν ότι ο αριθμός των επιβατών που παίρνουν το τρένο στην κύρια επαγγελματική διαδρομή της χώρας, μεταξύ Ρώμης και Μιλάνου, έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σε μια δεκαετία, από 1 εκατομμύριο το 2008 σε 3,6 εκατομμύρια το 2018. Το

Πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ταξιδεύουν μεταξύ των δύο πόλεων παίρνουν τώρα το τρένο. Είναι μια αξιοσημείωτη έγκριση του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας της Ιταλίας, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2008.

Το ταξίδι σε απόσταση περίπου 400 μιλίων μεταξύ Μιλάνου και Ρώμης διαρκεί μόλις 2 ώρες και 59 λεπτά. Και, φυσικά, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και δεν χρειάζεται να εμφανιστείτε πολύ πριν το τρένο σας - οι πόρτες κλείνουν δύο λεπτά πριν από την αναχώρηση.

Σε αντίθεση με αυτό τουλάχιστον μισή ώρα με το Fiumicino της Ρώμης, έλεγχος 90 λεπτά πριν την αναχώρηση, μία ώρα στον αέρα και στη συνέχεια προσγείωση έξω από το Μιλάνο-το αεροδρόμιο Linate, το πλησιέστερο, απέχει περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη-και είναι προφανές γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν το τρένο.

Αυτό σας κάνει να αναρωτιέστε, καθώς η εθνική αεροπορική εταιρεία της Ιταλίας ετοιμάζεται να κλείσει στις 15 Οκτωβρίου-οι σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας σκότωσαν την Alitalia;

Ο Galietti το πιστεύει.

"Η Alitalia ήταν ένα πουλί με τα φτερά της πολύ σφιγμένα από την αρχή - για έναν διεθνή αερομεταφορέα, ήταν πολύ επικεντρωμένο στην εγχώρια αγορά", λέει.

Οι σταθμοί υψηλής ταχύτητας της Ιταλίας, όπως η Porta Susa στο Τορίνο, είναι προορισμοί από μόνοι τους.

Enrico Spanu/REDA & CO/Universal Images Group/Getty Images

Φυσικά, με έναν τρόπο που έχει νόημα - οι Ιταλοί κάνουν κυρίως διακοπές στην Ιταλία και οι επισκέπτες θέλουν να να δουν τα αξιοθέατα σε όλο το μήκος και του πλάτος της χώρας. Η πτήση στο Μιλάνο και στη συνέχεια στη Νάπολη ή τη Ρώμη, είναι ένα φυσικό βήμα για ανθρώπους που προέρχονται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου τα αεροπορικά ταξίδια είναι συνηθισμένα.

Αλλά, λέει ο Galietti, αυτή η εστίαση στο εσωτερικό σήμαινε ότι η Alitalia ήταν επιρρεπής στον ανταγωνισμό όταν ξεκίνησε η επανάσταση πτήσεων χαμηλού κόστους-και στη συνέχεια από τα τρένα υψηλής ταχύτητας.

«Ηταν ένα άσχημο κοκτέιλ», λέει. "Σε εκείνη την [εγχώρια] αγορά είχαν τεράστιο ανταγωνισμό από αεροπορικές εταιρείες και τρένα χαμηλού κόστους. Εγώ, αν πρέπει να πάω στο Μιλάνο, το Τορίνο ή τη Βενετία, παίρνω το τρένο, όπως και πολλές άλλες. Η Frecciarossa  πηγαίνει από το κέντρο της πόλης στο κέντρο της πόλης, δεν προσγειώνεστε 20 μίλια έξω από τα προάστια - είναι ένας τρομερός ανταγωνισμός [για την Alitalia] ».

Οι τουρίστες αισθάνονται το ίδιο. Η Κριστίνα Τέιλορ, συχνός επισκέπτης στην Ιταλία από το Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι βρίσκει το να παίρνει το τρένο «πιο εύκολο».

"Φεύγεις και φτάνεις από τα κέντρα της πόλης, δεν υπάρχει check-in στο αεροδρόμιο ή μεταφορές μεταξύ των αεροδρομίων στις πόλεις. Επίσης, έχουν γίνει καλύτερα με την πάροδο των ετών όσον αφορά τη φιλοξενία διεθνών επιβατών με την έννοια ότι υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για να τοποθετήσετε τις βαλίτσες σας Το

"Νομίζω ότι είναι καλή αξία - εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα."

Η νέα dolce vita

Τα τρένα της Trenitalia Frecce εκρήγνυνται στην εξοχή με ταχύτητα 224 μίλια / ώρα.

Alessia Pierdomenico/Bloomberg/Getty Images

Το σημερινό σύστημα υψηλής ταχύτητας απέχει πολύ από το σιδηροδρομικό δίκτυο του παρελθόντος της Ιταλίας, στο οποίο τα τρένα ήταν αργά, ξεπερασμένα και συνήθως καθυστερημένα.

Υπάρχουν ακόμη και δύο εταιρείες υψηλής ταχύτητας για να διαλέξετε. Η Trenitalia, ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης, έχει τα τρένα Frecce ("Arrows"), τα Frecciarossa, Frecciabianca και Frecciargento (Κόκκινα, Λευκά και Ασημένια Βέλη), που καλύπτει το καθένα ένα τμήμα της Ιταλίας, περίπου σε σχήμα Τ κατά μήκος του βόρειου τμήματος της χώρας. , και στη συνέχεια κατευθείαν στην ιταλική χερσόνησο. Τα ταχύτερα τρένα Frecciarossa μπορούν να τρέξουν με ταχύτητα 360kmph (224mph).

Εν τω μεταξύ, η Nuovo Trasporto Viaggiatori, μια ιδιωτική εταιρεία, ξεκίνησε τα τρένα Italo το 2012, καλύπτοντας 54 πόλεις την ημέρα. Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει δύο φορείς εκμετάλλευσης τρένων υψηλής ταχύτητας. Είναι επίσης η πρώτη υπηρεσία μεταφοράς εμπορευμάτων υψηλής ταχύτητας στον κόσμο, που εκτελείται μεταξύ Μπολόνια και Μανταλόνι, στην Καμπανία, σε μόλις τρεισήμισι ώρες.

Οι τιμές είναι σχετικά μέτριες-οι περιφερειακές (αν και όχι υψηλής ταχύτητας) σιδηροδρομικές μεταφορές επιδοτούνται-ο Galietti αποκαλεί τους ναύλους "όχι πολύ" σε σύγκριση με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Και εν πλω, η εμπειρία δεν μοιάζει με αυτήν μιας αεροπορικής εταιρείας. Κάθε επιβάτης πρέπει να έχει δεσμευμένη θέση για επιβίβαση - κανείς δεν επιτρέπεται να ανεβαίνει απλώς και να ελπίζει να βρει μια θέση. Οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν τη θέση τους όταν αγοράζουν εισιτήριο και μπορούν να συγκεντρώσουν πόντους που τους κερδίζουν. Τόσο η Trenitalia όσο και η Italo διαθέτουν σαλόνια στους κύριους σταθμούς τους για ταξιδιώτες κορυφαίας κατηγορίας.

Με οδηγό το παράδειγμα

Η άνοδος των επιβατών τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ιταλία συνέπεσε με την πτώση των πτήσεων εσωτερικού.

Massimo Insabato/Portfolio Mondadori/Getty Images

Ο Carlo Barbante είναι ένας από αυτούς. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Ca 'Foscari της Βενετίας, ταξιδεύει τακτικά στη Ρώμη και παίρνει το τρένο Frecciarossa.

«Είναι πιο βολικό για όλα», λέει. "Μου αρέσει το αποτύπωμα άνθρακα πρώτα απ 'όλα, αλλά μου αρέσει που μπορώ να ελέγξω λίγα λεπτά πριν από την αναχώρηση, να περπατήσω εύκολα και να αισθάνομαι πολύ ασφαλής και άνετος."

Ως επιστήμονας του κλίματος, η Barbante ανέβαινε πάντα στο τρένο - "Αν προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα με οποιονδήποτε τρόπο, πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα - να είστε στην πρώτη σειρά δείχνοντας ότι χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς », λέει. "Το θεωρώ καθήκον - το τρένο είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα".

Ωστόσο, πριν από την επανάσταση υψηλής ταχύτητας, τα ιταλικά τρένα ήταν πολύ αργά για να κάνουν τη Βενετία στη Ρώμη (περίπου 330 μίλια) ένα βιώσιμο ημερήσιο ταξίδι. Αντ 'αυτού, συνήθιζε να παίρνει τα νυχτερινά τρένα.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, λέει, υπήρχε ένα σούπερ γρήγορο τρένο που μόλις σταμάτησε στη Βενετία, την Πάντοβα και τη Ρώμη, το οποίο διήρκεσε λίγο περισσότερο από τρεις ώρες. Σήμερα, με επιπλέον στάσεις στη Φεράρα, τη Μπολόνια και τη Φλωρεντία, είναι λίγο κάτω από τέσσερις. Αλλά αυτό είναι ακόμα πιο γρήγορα από πόρτα σε πόρτα από ότι θα ήταν να πετάξεις.

Ο Barbante μόλις επέστρεψε από ένα ταξίδι στη Γενεύη από τη Βενετία, όλα με τρένο. "Wasταν πολύ άνετα - δεν υπήρχε λόγος να πάρετε μια πτήση. Έχετε όλο το χρόνο να εργαστείτε και να χαλαρώσετε", λέει.

"Νομίζω ότι τα τρένα υψηλής ταχύτητας παίρνουν ένα καλό μέρος της εγχώριας αγοράς πτήσεων. Είναι πιο γρήγορα και πιο άνετα."

Τα στατιστικά τον αποδεικνύουν.

Η Trenitalia ανέθεσε μια έκθεση το 2019 για να εξετάσει πώς άλλαξαν τα πράγματα την πρώτη δεκαετία των τρένων υψηλής ταχύτητας. Έδειξε ότι ο αριθμός των τρένων στις γραμμές είχε διπλασιαστεί και ότι ο αριθμός των επιβατών στα τρένα υψηλής ταχύτητας είχε εκτοξευθεί από 6,5 εκατομμύρια το 2008 σε 40 εκατομμύρια το 2018-και αυτό δεν περιλαμβάνει εκείνους που χρησιμοποιούν το Italo.

Ο αριθμός των τρένων υψηλής ταχύτητας στο στόλο διπλασιάστηκε σε 144 και το 2018, το 69% όλων των επιβατών που πήγαιναν μεταξύ Ρώμης και Μιλάνου πήραν το τρένο-αύξηση 7,4% σε μόλις τρία χρόνια. Εν τω μεταξύ, τα αεροπορικά ταξίδια μειώθηκαν σχεδόν 7% στα τρία χρόνια έως το 2018, με μόλις 19,5% της αγοράς.

Η σιδηροδρομική επανάσταση της Ιταλίας

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τρένα Italo είναι οι ιδιώτες αντίπαλοι των κρατικών τρένων Frecce.

Andreas Solaro/AFP/Getty Images

Υπήρχαν σαφείς επιπτώσεις επίσης. Ενώ οι τιμές των ακινήτων στο Μιλάνο μειώθηκαν κατά 20,5% από το 2008 έως το 2018, οι τιμές για γραφεία γύρω από τους σταθμούς υψηλής ταχύτητας Rogoredo και Porta Garibaldi αυξήθηκαν περίπου 10%.

Ο αριθμός των τουριστών που χρησιμοποιούσαν τα τρένα αυξήθηκε από 1,8 εκατομμύρια το 2008 σε 7,3 εκατομμύρια το 2018. Η Ρώμη προς τη Φλωρεντία και τη Βενετία είναι οι πιο δημοφιλείς τουριστικές διαδρομές - οι τελευταίες θα ήταν, παλαιότερα, μια κορυφαία διαδρομή πτήσης.

Στην πραγματικότητα, η σύνδεση μεταξύ των τρένων και των αεροπλάνων της Ιταλίας έγινε αρκετά σαφής το 2019, όταν συζητήθηκε η συγχώνευση μεταξύ της ταχείας βύθισης της Alitalia και της Trenitalia.

Ο πρώην Ferrovie dello Stato Mauro Moretti είχε ένα πραγματικό όραμα για μια πιθανή συγχώνευση, λέει ο Galietti. :Ταν: "Γιατί θα κανιβαλίσετε ο ένας τον άλλον εάν μπορούμε να ενσωματώσουμε τις μεταφορές; Είχε ένα μεγάλο όραμα για μερικές διαδρομές σε αεροπλάνα, μερικές με τρένα και τα τελευταία μίλια με λεωφορεία. Του χρωστάμε την επανάσταση του Frecciarossa και ακούστηκε σαν πολύ φωτισμένη πρόταση ».

Ωστόσο, χωρίς τον Moretti, ο Galietti αποκαλεί την ιδέα «ψαρωτική» και προτείνει ότι το γεγονός ότι η περιφερειακή μεταφορά με τρένο επιδοτείται στην Ιταλία θα μπορούσε να ήταν ένας τρόπος για να σωθεί η Alitalia, αν είχε συγχωνευθεί με τη Ferrovie dello Stato. Μέχρι εκείνο το σημείο, λέει, δεν θα ήταν «πλέον οραματικό αλλά καιροσκοπικό».

Τελικά, η Alitalia δεν ήταν αρκετά καιροσκοπική. "Είχαν εκπληκτικά λίγες πτήσεις στο εξωτερικό και δεν ήταν κύριοι του δικού τους χλοοτάπητα - άλλοι ήταν", λέει ο Galietti, ο οποίος λέει επίσης ότι η δομή του κόστους τους επέτρεψε να "αιμορραγούν".

Και καθώς οι πτήσεις της Alitalia απογειώνονται για τελευταία φορά στις 14 Οκτωβρίου, τα τρένα Frecce και Italo - πηγαίνουν από δύναμη σε δύναμη.

edition.cnn.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ