2021-11-04 00:18:05
Φωτογραφία για Σαρωτικοί έλεγχοι από το Σάββατο – Επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί
 

Σαφάρι ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό αρχίζει από το προσεχές Σάββατο η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας 8.000 αστυνομικούς και 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του υπ. Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ θα πραγματοποιηθούν από 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα, με τους αστυνομικούς των συνεργείων να μετακινούνται και σε άλλους νομούς. 

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης προανήγγειλε εντατικότερους ελέγχους από το Σάββατο, οπότε θα ισχύουν τα νέα μέτρα. Είπε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται κατά προτεραιότητα στα καταστήματα που έχουν ήδη παραβιάσει τη νομοθεσία, ενώ υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα διπλασιάζονται με κλείσιμο καταστημάτων για 15 ημέρες και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι, το περασμένο Σάββατο, συνεργείο της Αρχής Διαφάνειας δέχθηκε προπηλακισμό κατά τη διάρκεια ελέγχου σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πως εκτός από τα πρόστιμα θα ακολουθήσουν στο εν λόγω κατάστημα υγειονομικοί και φορολογικοί έλεγχοι.


Σύσκεψη για τα μέτρα

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με την παρουσία υπουργών, αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Οι αρχές θα επικεντρωθούν στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας, δηλαδή τα πιστοποιητικά να συνοδεύονται από ταυτότητα στα καταστήματα.

Στέλεχος -που ήταν στη σύσκεψη- σχολίαζε στον ΣΚΑΪ ότι είναι σημαντικό να υπάρχει και στήριξη από τις επιχειρήσεις, δηλαδή να κάνουν έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν διπλασιαστεί και τα πρόστιμα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πελάτες οι οποίοι δεν θα τα τηρούν.

koronoios-sarotikoi-elegchoi-apo-to-savvato-epistrateyontai-8-000-astynomikoi2

Διαβάστε: Δυσοίωνη πρόβλεψη για ένα εκατ. κρούσματα σε ανεμβολίαστους το επόμενο τρίμηνο

«Μαύρη λίστα»

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από υπότροπους βάσει της «μαύρης λίστας». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κατάστημα στον Αξό Πέλλας έγινε σήμερα δυο φορές έλεγχοι, βρέθηκαν θαμώνες χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και επιβλήθηκε στην επιχείρηση 12.000 ευρώ πρόστιμο και 21 μέρες αναστολή λειτουργίας. 

Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. 

Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.

Όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, «δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή το πρώτο 24ωρο, με πολλά πρόστιμα και 15μερα λουκέτα».

Ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί. Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά. 
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ