2021-11-22 00:31:57
Φωτογραφία για Ακρίβεια: Ανατιμήσεις φωτιά σε ενέργεια, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης
Οι ανατιμήσεις σε ενέργεια τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκη που ήδη έχουν περάσει στον καταναλωτή πιέζουν ασφυκτικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Την ίδια ώρα στην αγορά οι έμποροι βλέπουν πως όλο και λιγοστεύουν οι πελάτες που μπορούν να διαθέσουν μέρος του εισοδήματος τους για να αγοράσουν άλλα προϊόντα πέρα των απολύτως απαραίτητων.

Aυτό που ιδιαίτερα ξεσήκωσε τον εμπορικό κόσμο της χώρας, είναι το γεγονός ότι πρέπει οι ίδιοι να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης από κορονοϊό καθώς και τα τεστ των ανεμβολίαστων πελατών τους. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποί τους στο ethnos.gr, τις τελευταίες περίπου δέκα μέρες και μετά την εφαρμογή του μέτρου οι τζίροι τους έχουν «κατρακυλήσει» σε τρομακτικά επίπεδα και αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να μαλώνουν με πελάτες τους, τους οποίους έχουν ανάγκη για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εμπόρων σημειώνουν ότι, αν συνεχιστεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, είναι ιδιαίτερα ορατός ο κίνδυνος να χαθεί και η περίοδος των εορτών, την οποία περιμένουν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να βγάλουν ακόμα και το 30%-40% του ετήσιου τζίρου τους
. «Ο κόσμος αυτή την στιγμή ο πρώτο πράγμα που κοιτάει είναι να αγοράσει τρόφιμα και να πληρώσει λογαριασμούς», σημειώνει έμπορος εστίασης, φράση που αποκαλύπτει την κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες της εστίασης.

Ήδη ορισμένοι έμποροι καταγράφουν μια μείωση στην κίνηση των πελατών άλλα και στους τζίρους τους που φθάνει το 20% και εκτιμούν πως αν το κύμα ακρίβειας δεν αντιμετωπιστεί οι επιπτώσεις στο λιανεμπόριο που πρόσφατα άρχισε να ανακάμπτει θα είναι σημαντικές καθώς θα πέσει και άλλο η κατανάλωση.

Μέτρα στήριξης νοικοκυριών στο τραπέζι

Το οικονομικό επιμελητήριο Ελλάδας ζητεί μέτρα στήριξης των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ζητεί νέα μέτρα όπως:

Να μειωθεί ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από το 24% στο 20 και από το 13% στο 6%Να πέσει στο μισό ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και στον καφέ για 6 μήνεςΣτα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται η αύξηση στην επιδότηση ρεύματος, θέρμανσης με ταυτόχρονη διεύρυνση των δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει  στη Βουλή στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης με θέμα τις αυξήσεις των τιμών. 

Αυξήθηκε ξανά το ρεύμα

Νέα άνοδο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν τα στοιχεία με την τιμή χοντρικής να διαμορφώνεται στα 277,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τιμή που καθιστά την Ελλάδα μια από τις χώρες με την υψηλότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη που πλήττεται στο σύνολο της από την κρίση στην ενέργεια.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ