2021-12-03 20:15:52
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Tο Ου που ...δεν είναι Γκι
Γκι ή Ου; Μια συχνή ...παρεξήγηση

Δύο πολύ όμορφα αλλά και πολύ διαφορετικά φυτά που όμως συχνά τα ...μπερδεύουμε μεταξύ τους, μια σύγχυση που παρατηρείται ακόμη και από τους υπαίθριους πωλητές των κλαδιών τους την περίοδο των χριστουγέννων που συχνά ...διαλαλούν το Ου για Γκι :) 

Ου (Houx - Illex)

Ιllex aguifolium η επιστημονική του ονομασία και πρόκειται για αυτοφυές είδος πουρναριού, που σε αρκετές ορεινές περιοχές της χώρας μας, όπου και υπάρχει σε αφθονία, αποκαλείται Αρκουδοπούρναρο ή Λιόπουρνο.

Διαθέτει οδοντωτά και αγκαθωτά φύλλα και μικρούς κόκκινους καρπούς την περίοδο του χειμώνα, ενώ ανάλογα με την ποικιλία το στιλπνό του φύλλωμα μπορεί να είναι βαθύ πράσινο ή δίχρωμο πράσινο και κιτρινωπό. 

Λόγω της δημοφιλίας του για στολισμό την περιόδο των χριστουγέννων έχουν αναπτυχθεί και ήμερες υβριδικές ποικιλίες, σε κάποιες από τις οποίες τα φύλλα δεν είναι αγκαθωτά.Μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε δοχεία φύτευσης όσο και απευθείας στο χώμα, σε ημισκιερά σημεία και να αναπτυχθεί είτε σε μορφή θάμνου είτε με το κατάλληλο κλάδεμα σε σχηματισμό δέντρου, που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα πέντε μέτρα.Λόγω της δημοφιλίας του για στολισμό την περιόδο των χριστουγέννων έχουν αναπτυχθεί και ήμερες υβριδικές ποικιλίες, σε κάποιες από τις οποίες τα φύλλα δεν είναι αγκαθωτά.

Μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε δοχεία φύτευσης όσο και απευθείας στο χώμα, σε ημισκιερά σημεία και να αναπτυχθεί είτε σε μορφή θάμνου είτε με το κατάλληλο κλάδεμα σε σχηματισμό δέντρου, που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα πέντε μέτρα. 

Γκι (Ixos)

Viscum album η επιστημονική του ονομαξία και Ιξός η Ελληνική, αν και παγκοσμίως έχει καθιερωθεί το Γαλλικό Γκι (Gui).

Πρόκειται για αειθαλές παρασιτικό φυτό (χωρίς δικές του ρίζες και τρεφόμενο από τους χυμούς των κορμών που προσκολλάται). Αυτοφύεται κυρίως στον κορμό κωνοφόρων, έλατα και πεύκα, αλλά και σε καστανιές, βελανιδιές. 

Διαθέτει σαρκώδη μικρά φύλλα σε ανοιχτό πράσινο και λαδί χρώμα και μικρούς ολοστρόγγυλους φαιούς (ημιδιαφανείς) καρπούς, που μοιάζουν με μικρές πέρλες. Από την αρχαιότητα θεωρείτο φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες και η κολλώδης ουσία που περιέχεται στους σπόρους  του χρησιμοποιείτο σε σκευάσματα κατά διαφόρων ασθενειών. 

Στην αρχαία Ρώμη θεωρείτο φυτό γονιμότητας και ευημερίας, μια δοξασία που διατηρήθηκε στον χρόνο και έχει καθιερώσει το Γκι στον Δυτικό κόσμο σαν φυτό καλοτυχίας για την νέα χρονιά, με πιο χαρακτηριστική την συνήθεια των ζευγαριών να ανταλάσσουν ένα φιλί κάτω από κρεμασμένα μπουκέτα Γκι ...για να παντρευτούν και να αποκτήσουν παιδιά. Και με τα δύο αυτά ιδιαίτερα δημοφιλή φυτά για την περίοδο των γιορτών (που είναι τοξικά γι΄αυτό και θα πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία χωρίς πρόσβαση από κατοικίδια και παιδιά) μπορούν να δημιουργηθούν πολύ όμορφοι φυσικοί στολισμοί και συνθέσεις, με χρήση τους μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με κλαδάκια έλατου και άλλων κωνοφόρων. 

Εκτός της πολύ όμορφης εμφάνισής τους πρόκειται για ιδιαίτερα ανθεκτικά είδη και ειδικά τα φρεσκοκομμένα κλαδιά Ου αν τοποθετηθούν σε νερό διατηρούν την αρχική τους όψη για παραπάνω από δύο μήνες, σε δε εξωτερικό χώρο για ακόμη περισσότερο. Είτε λοιπόν πιστεύετε στην καλοτυχία του Γκι είτε προτιμάτε την απόλυτα γιορτινή πρασινοκόκκινη όψη του Ου, ζητείστε τα από όπου αγοράσετε κλαδιά τους με το σωστό τους όνομα :)Δείτε και


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ