2021-12-28 00:10:04
Φωτογραφία για Κινητό και ύπνος: Ποτέ δίπλα στο κρεβάτι μας!
Πολλοί από εμάς, κοιμόμαστε με το κινητό μας τηλέφωνο ενεργοποιημένο δίπλα στο κρεβάτι μας. Οι περισσότεροι, το χρησιμοποιούμε και για ξυπνητήρι.Τι λέει γι΄ αυτό ο καθηγητής Guy Meadows, από την Κλινική Ύπνου του Λονδίνου (The Sleep School of London);

«Κοιμόμαστε καλύτερα όταν το κινητό μας βρίσκεται έξω από το δωμάτιο και όχι δίπλα στο κρεβάτι», υποστηρίζει ο dr Meadows, ενώ επισημαίνει ότι η πλειοψηφία όσων κοιμούνται με το κινητό κοντά ή δίπλα από το κρεβάτι τους, παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, αϋπνίες, δεν ξεκουράζονται καλά και συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας υποφέρουν από πονοκεφάλους και ζαλάδες.

Αντίθετα με ότι πιστεύαμε, ότι το πρόβλημα οφείλεται στην εκπεμπόμενη ακτινοβολία, ο καθηγητής εξηγεί ότι στην πραγματικότητα ο παράγοντας που μας επηρεάζει είναι το φως από τις οθόνες τους.

Συγκεκριμένα, όπως έχει προκύψει από σχετική έρευνα, το φως αυτό ξεγελά τον οργανισμό και τον κάνει να πιστεύει ότι είναι ημέρα.


«Το φως ενεργοποιεί τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, την περιοχή του ματιού που μεταφέρει τα μηνύματα στον εγκέφαλο. Τα φωτοευαίσθητα κύτταρα ενημερώνουν το σώμα μας για το τι ώρα είναι. Αυτά ευθύνονται για την απελευθέρωση της ορμόνης μελατονίνης, η οποία μας προκαλεί τη νύστα, και της κορτιζόλης, η οποία μας ξυπνά», εξηγεί.

Και συνεχίζει: «Το φως που εκπέμπεται από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές περιέχει μεγάλες ποσότητες του μήκους κύματος φωτός που βγάζει το μπλε χρώμα, το οποίο έχει μεγαλύτερη διεγερτική δράση στο μάτι. Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς είναι πιο ευαίσθητα στο μπλε φως, εξαιτίας μιας χρωστικής που καλείται μελανοψίνη».

Newsroom themaygeias.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ