2022-01-19 23:59:52
Φωτογραφία για Μισός μισθός για τους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κοροναϊό! - Στα.. «κάγκελα» η αντιπολίτευση
Eντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία προβλέπονται διευκολύνσεις για τους γονείς όταν τα παιδιά τους νοσούν από κοροναϊό και θεσπίζεται ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα λόγω νόσησης από COVID, σε πλαίσιο που να ευθυγραμμίζεται με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, και ισχύει έως τις 15 Απριλίου 2022.

Οι αντιδράσεις, φυσικά, δεν αφορούν στις διευκολύνσεις προς τους εργαζόμενους, αλλά στο ύψος των αποδοχών τους, σε μία εποχή που οι επιπτώσεις της πανδημίας και η ακρίβεια έχουν «γονατίσει» τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η τροπολογία, οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.

Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση – ΣΥΡΙΖΑ: «Αδιανόητο»


«Πιστή στο αντεργατικό της μένος και εν μέσω έκρηξης ακρίβειας, με διάταξη του κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τιμωρεί με μείωση μισθού 50% όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πάρουν άδεια γιατί νοσεί το παιδί τους», τόνισε σε τηλεοπτική δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Τους τιμωρεί δηλαδή γιατί το παιδί τους κόλλησε, επειδή ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τα σχολεία όπως τα έκλεισε» προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων ζητάμε το αυτονόητο: άδειες ειδικού για τους εργαζόμενους γονείς, που τα παιδιά τους νοσούν από Covid».

«Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, μετά από 40.000 κρούσματα σε μαθητές και μαθήτριες, η κυβέρνηση κάνει το αδιανόητο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στέλνει μήνυμα στους εργαζόμενους γονείς να πάνε στις δουλειές τους, ακόμα και αν νοσεί το παιδί τους, και ας υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ακραίας διασποράς στους χώρους εργασίας».

«Ο όρος ‘εγκληματική’ περιγράφει απόλυτα τη διαχείριση της πανδημίας από τον κ. Μητσοτάκη», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΚΙΝΑΛ: «Κόβουν μισθούς λόγω πανδημίας»

Και ο τομέας Εργασίας του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει, με ανακοίνωσή του, πως «αντί να στηρίξει τις οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο».

«Σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας», αναφέρει, «προβλέπεται ότι ‘οι εργαζόμενοι γονείς λαμβάνουν, κατά τη διάρκεια της ανωτέρω ειδικής άδειας, το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την 4η ημέρα από τον e-ΕΦΚΑ’».

Και σχολιάζει πως, «ενώ προηγουμένως ο γονιός εργαζόμενος, που έμενε σπίτι για να φροντίσει το παιδί του, λάμβανε πλήρεις αποδοχές, τώρα θα χάσει τις μισές αποδοχές τεσσάρων ημερών, δηλαδή δύο ημερομίσθια. Η πέμπτη ημέρα απουσίας (αν χρειαστεί) θα χρεώνεται ως άδεια, που θα αφαιρείται από τις συνολικές ημέρες άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν προβλέπεται ασφάλιση για τις τέσσερις πρώτες μέρες απουσίας, άρα το κράτος θα καλύπτει μισό ημερομίσθιο της πενθήμερης άδειας».

Ο τομέας Εργασίας του ΚΙΝΑΛ τονίζει πως, με τη ρύθμιση αυτή «δημιουργείται ένα πρωτοφανές αντικίνητρο στον γονιό να φροντίσει το παιδί του που νοσεί. Το οικογενειακό εισόδημα αιμορραγεί, η υγεία γονιών και παιδιών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα».

Η Χαριλάου Τρικούπη καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «τις πρόβες μείωσης» των αποδοχών των εργαζομένων σε περίπτωση ασθένειας και να προβλέψει την συμμετοχή του ασφαλιστικών ταμείων στη διασφάλιση του εργατικού εισοδήματος και στις περιπτώσεις covid-19.

ΚΚΕ: «Κατάπτυστη τροπολογία»

Για «πρόκληση και αθλιότητα» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ, σχετικά με την τροπολογία «που προβλέπει τηλεργασία ακόμα και για τους ασθενείς covid, καθώς και μείωση ημερομισθίου ως 50% στην κουτσουρεμένη ειδική άδεια των γονιών που τα παιδιά τους νοσούν».

Ο Περισσός σημειώνει, μάλιστα, πως «αποτελεί και κυβερνητική ομολογία, ότι τα σχολεία ‘βράζουν’ από κρούσματα, ως συνέπεια και των απαράδεκτων πρωτοκόλλων του 50%+1».

Και επισημαίνει: « Αντί να εξασφαλίζεται ικανός χρόνος για ανάρρωση στον κάθε εργαζόμενο, αντί τα υγειονομικά πρωτόκολλα να έχουν στο επίκεντρο την προστασία της υγείας, η κυβέρνηση αφού πρώτα μείωσε την περίοδο της καραντίνας στις 5 μέρες προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, τώρα νομιμοποιεί την εξ αποστάσεως εργασία των νοσούντων, κλείνοντας το μάτι στις επιχειρήσεις, να τους απασχολούν ακόμη και όταν νοσούν».

ΤΟ ΚΚΕ ζητά να απαγορευτεί η εργασία σε όσους νοσούν και να εξασφαλιστεί άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων.

Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας

Για «προσπάθεια διαστρέβλωσης από ορισμένες πλευρές» της νέας νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με τις άδειες νόσησης λόγω Covid-19, κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας με σχετική ανακοίνωση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύει εδώ και δεκαετίες. Και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ