2022-02-09 08:45:34
Φωτογραφία για Αγκουιλέκια
Πληροφορίες και συμβουλές Φροντίδας για την Ακουιλέγια (Κολομπίνα)

Ένα όχι ιδιαίτερα δημοφιλές στην χώρα μας αλλά πολύ εντυπωσιακό λουλούδι, ανοιξιάτικης αι καλοκαιρινής ανθοφορίας. 



Γενικά ΧαρακτηριστικάΑπό το λατινικό "aquila = αετός" προέρχεται η βοτανολoγική ονομασία του γένους Aquilegia, λόγω του σχηματισμού των πετάλων που μοιάζουν με νύχι αετού, ενώ η πιο κοινή διεθνώς ονομασία της ως Columbine οφείλεται στο επίσης Ιταλικό "colompa = περιστέρι", λόγω της όψης του λουλουδιού που ανεστραμμένο προσομοιάζει με πέντε περιστέρια σε  κυκλική διάταξη.

Πολυετής πόα με καταγωγή από την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και ιδιαίτερα δημοφιλής για αγροτικούς κήπους. Τμήματα του φυτού είναι βρόσιμα, ενώ κάποια άλλα ιδιαίτερα τοξικά,  και σε περιοχές της Αμερικής και της Ασίας χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα και στην παραδοσιακή ιατρική για παρασκευή θεραπευτικών σκευασμάτων. 


Αριθμεί περισσότερα από 70 διαφορετικά είδη που περιλαμβάνουν ποικιλίες κανονικής ανάπτυξης με ύψος 60-100cm, αλλά και νάνες που δεν ξεπερνούν τα 30cm και ανήκει στα πολύ εύκολα φυτά για υβριδική αναπαραγωγής αφού πολύ σπάνια ακόμη και από σπόρους της ίδια ποικιλίας προκύπτουν απόλυτα πανομοιότυπα φυτά. 

Φυτό ορθόκλαδης και ταχείας ανάπτυξης, αναπτύσσει λεπτούς μίσχους και σχετικά μικρά λογχοειδή φύλλα. Η καλλωπιστική αξία της Αγκουιλέκια οφείλεται φυσικά στα πολύ εντυπωσιακά σωληνοειδή λουλούδια της που διαθέτουν εξωτερικά πέντε σέπαλα και εσωτερικά πέντε διαφορετικού χρώματος πέταλα, ενώ ανάλογα με την ποικιλία οι αποχρώσεις τους συνδυάζουν κόκκινο, μπλε, μωβ, ροζ, κίτρινο ή λευκό που σε συνδυασμό με τους πολυάριθμους στήμονες δίνουν στο φυτό πραγματικά πολύ ιδιαίτερη όψη.

Λόγω του ύψους της είναι ιδανική για μπορντούρες κήπου όπως για φύτευση στην δεύτερη σειρά παρτεριών, πίσω από χαμηλά φυτά, ενώ εξίσου ικανοποιητικά αναπτύσσεται και σε δοχεία φύτευσης.

Αν και δεν ανήκει στα ιδιαίτερα ανθεκτικά λουλούδια για βάζο για τις λίγες μέρες που αντέχουν τα λουλούδια της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και σε ανοιξιάτικα - καλοκαιρινά μπουκέτα. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Αγκουιλέκια ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγιση.  

Θέση: Ευδοκιμεί σε ημισκιερές και σκιερές θέσεις και δεν αντέχει την έκθεση στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία. 

Γενικά η Αγκουιλέκια έχει μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο απ΄όσο στην ζέστη, γι΄αυτό και θα πρέπει να φυτεύεται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον προστατευμένη μόνο από ακραίες συνθήκες παγετού. 



Πότισμα: Αγαπά την υγρασία, γι΄αυτό και το χώμα της καλό είναι να μην στεγνώνει ποτέ πλήρως σε ολόκληρο το βάθος του, όμως χρειάζεται πολύ καλή αποστράγγιση ώστε να προστατεύονται οι ρίζες της από το σάπισμα. Για φυτά σε γλάστρες μην χρησιμοποιείτε πιατάκι ή απομακρύνετε το νερό που συσσωρεύεται σε αυτό και όταν επιλέγετε θέση φύτευσης της Αγκουιλέκια σε παρτέρια αποφύγετε οπωσδήποτε σημεία που λιμνάνει νερό της βροχής.

Την άνοιξη και όταν επικρατούν κανονικές θερμοκρασίες ποτίζετε δύο φορές την εβδομάδα ενώ το καλοακαίρι κάθε 2-3 ημέρες, κατευθύνοντας το νερό αποκλειστικά στο χώμα και χωρίς να βρέχεται ο βλαστός και τα άνθη.

Το ιδανικό πότισμα της Αγκουιλέκια επιτυγχάνεται με σταγόνες (αυτόματο πότισμα).  



Κλάδεμα: Κατά την ετήσια διάρκεια ανάπτυξής της δεν χρειάζεται συστηματικό κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση τυχόν ξερών βλαστών - φύλλων.

Μετά το τέλος της ανθοφορίας, στο τέλος του καλοκαιριού, οι βλαστοί μπορούν να καπούν σε ολόκληρο το μήκος τους ώστε από το φθινοπώρο και έως την επόμενη ανάπυξη να έχουν και πάλι αναπτυχθούν. 

Λίπανση: Η συστηματική λίπανση ανά μήνα, από τον Απρίλιο και έως το τέλος του καλοκαιριού, ενισχύει κατά πολύ την ανθοφορία και την γενική ευρωστία της Αγκουιλέκια. 

Χρησιμοποιείστε ένα ενισχυτικό σκεύασμα για ανθοφόρα, σε υγρό ή κόκκους.   



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Ο Αγκουιλέκια ανθίζει από τα μέσα-τέλος της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού και μπορεί να προσθέσει πραγματικά πολύ έντονο χρώμα σε γλάστρες και παρτέρια.

Σε περιοχές με υγρές και ήπιες κλιματολογικές συνθήκες η ανθοφορία της παρατείνεται έως τις αρχές του φθινοπώρου. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται αρχές του καλοκαιριού με σπόρους που λόγω της μορφολογίας του φυτού και των λεπτών του μίσχων θα πρέπει να φυτεύονται αρκετοί στο ίδιο σημείο. 

Νέα φυτά, μετά το τέλος της ανθοφορίας, μπορούν να προκύψουν και με διαίρεση των βολβειδών ριζών και σχεδόν πάντα τα νέα φυτά διαφέρουν σε απόχρωση από τα αρχικά.

Ανάλογα με την ποικιλία φυτά που προκύπτουν από σπόρους ενδέχεται να χρειαστούν 1-2 χρόνια έως την πρώτη ανθοφορία. 

Στην χώρα μας η Αγκουιλέκια υπάρχει ως αυτοφυής σε ορισμένες ορεινές περιοχές κυρίως της Ηπείρου και παρ΄όλο που κλιματολογικών συνθηκών και κυρίως της έντονης ζέστης στην διάρκεια του καλοκαιριού δεν είναι ιδιαίερα δημοφιλής ως καλλωπιστικό σε πολλά φυτώρια θα βρείτε σπόρους για να προσθέσετε έντονο χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας με αυτό το πολύ όμορφο και όχι δύσκολης καλλιέργειας φυτό.

Δείτε και





soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ