2022-02-28 00:43:45
Φωτογραφία για Κλίβια
Πληροφορίες και συμβουλές Φροντίδας για την Κλίβια

Ένα εύκολης καλλιέργειας φυτό, εξωτερικού αλλά και εσωτερικού χώρου, με εντυπωσιακά λουλούδια.  



Γενικά ΧαρακτηριστικάΑειθαλής πόα της οικογένειας των Αμαρυλλιδοειδών και με καταγωγή από την Νότια Αφρική. 

Η καλλωπιστική αξία της Κλίβιας οφείλεται όχι μόνο στα εντυπωσιακά πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα ή λευκά άνθη αλλά και στο στιλπνό και ιδιαίτερα πυκνό φύλλωμα που διατηρείται βαθυπράσινο όλες τις εποχές.

Τα φύλλα έχουν μήκος 20-40cm και "αγκαλιάζουν" περιμετρικά τους ανθοφόρους βλαστούς, ενώ το συνολικό ύψος της Κλίβια δεν ξεπερνά τα 50-60cm.

Τα λουλούδια εμφανίζονται στην κορυφή των βλαστών με την μορφή "μπουκέτου" δίνοντας στα ανθισμένα φυτά, ειδικά σε ομαδικές φυτεύσεις, πολύ εντυπωσιακή όψη.  


Η Κλίβια μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε δοχεία φύτευσης όσο και σε παρτέρια και να αναπτυχθεί το ίδιο ικανοποιητικά σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, αρκεί να προστατεύεται από τον έντονο άνεμο και κυρίως την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Δημοφιλέστερη ποικιλία η Clivia miniata με έντονης απόχρωσης πορτοκαλί λουλούδια, όμως υπάρχουν και σπανιότερες ποικιλίες με άνθη σε υπόλευκο, κιτρινωπό ή κόκκινο χρώμα. 

Η Κλίβια είναι ανθεκτική τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες, αρκεί βεβαίως να προστατεύεται σε περιπτώσεις παρατεταμένου παγετού και θερμοκρασίες υπό του μηδενός για μεγάλο διάστημα. 

Ένας τρόπος να εξασφαλίζονται στο φυτό οι κατάλληλες συνθήκες όλες τις εποχές του χρόνου είναι η καλλιέργεια σε γλάστρες που στην διάρκεια του χειμώνα θα διατηρούνται σε εσωτερικό χώρο και θα μεταφέρονται σε εξωτερικό περιβάλλον όταν η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 15-16°C 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Κλίβια ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγιση.  

Θέση: Σε εξωτερικό χώρο η Κλίβια ευδοκιμεί σε ημισκιερά σημεία προστατευμένη από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία ακόμη και όλες τις ώρες της ημέρας και κυρίως χωρίς να εκτίθεται στον έντονο μεσημεριανό ήλιο, που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση εγκαυμάτων στο φύλλωμα και τον σταδιακό μαρασμό του φυτού.

Ιδανικά για την Κλίβια είναι και τα σημεία στην σκιά ψηλότερων φυτών ή δέντρων, που όμως κάποιες ώρες της ημέρας δέχονται ήλιο, αφού σε συνθήκες πλήρους σκιάς η ανθοφορία της είναι μειωμένη ή και μηδενική. 

Η  έντονη κλίση "λύγισμα"των φύλλων προς τα κάτω είναι ένδειξη ότι το φυτό έχει ανάγκη από περισσότερο φως ή περισσότερη υγρασία. 

Εξίσου θα πρέπει να προστατεύεται από την άμεση έκθεση στον ήλιο και όταν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, όπου δεν θα πρέπει να τοποθετείται πολύ κοντά σε παράθυρα, σε σημεία με έντονα ρεύματα αέρα ή κοντά σε θερμαντικά σώματα και κλιματιστικά.  



Ανήκει στα είδη που προτιμούν το ριζικό τους σύστημα να είναι σχετικά "στριμωγμένο" γι΄αυτό και νεαρά φυτά δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε μεγάλου μεγέθους γλάστρες, ενώ η μεταφύτευση της Κλίβιας όταν είναι τοποθετημένη σε δοχεία φύτευσης δεν θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά από τα 3-4 χρόνια. 

Στα αρχικά στάδια ανάπτυξής της οι τρυφεροί βλαστοί ίσως χρειαστούν ελαφριά υποστύλωση. 

Πότισμα: Είναι πολύ περισσότερο ανθεκτική στην ξηρασία παρά στην υγρασία και χρειάζεται μέτριο προς λιγοστό πότισμα και με μικρές ποσότητες νερού κάθε φορά.

Το ζεστό διάστημα του καλοκαιριού ποτίζετε 2-3 φορές την εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση όταν το χώμα όχι μόνο επιφανειακά αλλά και σε βάθος 2-3cm αρχίζει να στεγνώνει. Το ιδανικό είναι μια ελαφριά  υγρασία να διατηρείται στο υπέδαφος του φυτού, κάτι που μπορείτε ευκολότερα να πετύχετε με πιο αραιά ποτίσματα και κάλυψη του χώματος με χαλίκι, φλοιό δέντρου κλπ. 

Στην διάρκεια του χειμώνα πολύ αραιό πότισμα χρειάζονται μόνο τα τοποθετημένα σε εσωτερικό χώρο φυτά. 

Αποφύγετε την τοποθέτηση πιάτου σε φυτά σε γλάστρα, ενώ φυτά τοποθετημένα απευθείας στο χώμα θα πρέπει να βρίσκονται σε σημεία που δεν λιμνάζει νερό της βροχής. 

Ξεκινώντας την καλλιέργεια της Κλίβιας του και μέχρι να βεβαιωθείτε για την ποσότητα νερού που χρειάζεται, ανάλογα με το κλίμα της περιοχής και το σημείο που θα την τοποθετήσετε, είναι προτιμότερο να την αφήσετε να "διψάσει" και να ποτίσετε το φυτό όταν παρατηρήσετε ότι οι βλαστοί του αρχίσουν ελαφρά να γέρνουν παρά να την ποτίσετε εξ΄αρχής υπερβολικά.  



Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται συστηματικό κλάδεμα, παρά μόνο συχνή αφαίρεση τυχόν μαραμένων φύλλων και των ξερών λουλουδιών. 

 

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Αλστρομέρια

Λίπανση: Η λίπανση δεν είναι απαραίτητη ειδικά αν χρησιμοποιήσετε για την Κλίβια ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα ή αναμείξετε το χώμα της με κομπόστ. 

Ωστόσο προεραιρετικά μπορείτε από το φθινόπωρο και την άνοιξη να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσόητα από ένα κοινό  κοκκώδες ή υγρό ενισχυτικό σκεύασμα για καλλωπιστικά φυτά, κάθε 20-30 ημέρες.



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Κλίβια ανθίζει από Φεβρουάριο - Μάρτιο έως και το τέλος της άνοιξης, ενώ σε ενήλικα φυτά και σε συνθήκες που επικρατούν ήπιοι χειμώνες και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες η ανθοφορία της μπορεί να παραταθεί έως και τα μέσα του καλοκαιριού. 

Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας στην θέση κάθε λουλουδιού εμφανίζονται σκούρου χρώματος κόκκινοι "καρποί" που αν δεν αφαιρεθούν παραμένουν στο φυτό έως την επόμενη ανθοφορία.

Ο πολλαπλασιασμός της Κλίβιας γίνεται κυρίως με διαίρεση των ριζών ενήλικων φυτών.

Είναι εφικτός και ο πολλαπλασιασμός με την φύτευση των καρπών - σπόρων,  όμως είναι μια διαδικασία όχι πάντα επιτυχής.

Τα νέα φυτά χρειάζονται 2-3 χρόνια έως την πρώτη τους ανθοφορία.  . 

Η Κλίβια είναι το ίδιο εντυπωσιακή είτε φυτεμένη  μεμονωμένα σε γλάστρες είτε σε ομαδικές φυτεύσεις σε παρτέρια - χαμηλές μπορντούρες, ενώ λόγω της μορφολογίας του φυλλώματος είναι ιδανική και ως φυτό οριοθέτησης παρτεριών.

Από το τέλος του χειμώνα σε φυτώρια θα βρείτε ήδη αναπτυγμένα φυτά Κλίβιας για να προσθέσετε έντονο ανοιξιάτικο χρώμα, σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους. 


soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ