2022-03-04 08:05:00
Φωτογραφία για Οι σιδηροδρομικές ενώσεις ζητούν διεθνή διαχείριση χωρητικότητας.
Οι ενώσεις Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων ERFA, FTE και ALLRAIL πρότειναν τη θέσπιση ειδικών εμπορικών όρων και ενός Διεθνούς Φορέα Συμμόρφωσης για την εναρμόνιση και τον έλεγχο της διεθνούς σιδηροδρομικής εμπορευματικής κυκλοφορίας και χωρητικότητας.

Νίκος Παπατόλιος

«Η διαχείριση χωρητικότητας με γνώμονα τον πελάτη είναι το κλειδί για την επιτυχία των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών. Το ίδιο ισχύει και για την επίβλεψη πιθανών διαφορών», εξηγεί η European Rail Freight Association (ERFA). Για το σκοπό αυτό, οι σιδηροδρομικές εταιρείες του κλάδου καθιέρωσαν μια θέση σχετικά με τις επιθυμητές εμπορικές συνθήκες που θα εξασφαλίσουν ότι η έλλειψη χωρητικότητας δεν θα εμποδίσει τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές και ότι οι ΕΣ θα αποκτήσουν τον απαραίτητο χώρο για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους.

Από την άλλη, πρότειναν τη σύσταση Διεθνούς Φορέα Συμμόρφωσης. Η αποστολή του θα είναι να παρακολουθεί και να «επιβλέπει τις διαφορές». Ταυτόχρονα, θα είναι «ουδέτερο από τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και τους διαχειριστές υποδομής και θα συμμορφώνεται με τις διαδικασίες χωρητικότητας που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ».


Σταθεροί εμπορικοί όροι

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και να διαχειριστούμε την υπάρχουσα χωρητικότητα υποδομής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εάν θέλουμε να επιτύχουμε την αναμενόμενη ανάπτυξη για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τα σωστά κίνητρα τόσο για τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις όσο και για τους διαχειριστές υποδομής. Κατά την παρακολούθηση αυτής της διαχείρισης της χωρητικότητας, μια διεθνής διάσταση είναι απαραίτητη για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές για την παρακολούθηση της διαχείρισης αυτής της χωρητικότητας, καθώς πάνω από το ήμισυ όλων των όγκων σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στην Ευρώπη περνούν τουλάχιστον ένα σύνορο», σχολιάζει ο Dirk Stahl, πρόεδρος της ERFA.

Η εφαρμογή των σωστών κινήτρων για τις σιδηροδρομικές εταιρείες και τους διαχειριστές υποδομής είναι το κλειδί σε αυτήν την περίπτωση. Αυτό εννοούν οι ενώσεις όταν αναφέρονται στη δημιουργία των επιθυμητών εμπορικών συνθηκών για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές. «Στις περισσότερες περιπτώσεις που ο ΔΥ αλλάζει ήδη δεσμευμένες διαδρομές, οι ΕΣ και οι πελάτες τους πρέπει να αναλάβουν όλο το βάρος. Για να παρέχουν τα σωστά κίνητρα σε όλους τους εταίρους στη διαχείριση χωρητικότητας, οι Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις ζητούν προσανατολισμένους στην αγορά και εναρμονισμένους αμοιβαίους εμπορικούς όρους», εξηγείται σε κοινή δήλωση της FTE, της ERFA και της ALLRAIL.

Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι οι εμπορικοί όροι θα πρέπει «να παρέχουν κίνητρο σε όλα τα μέρη, σιδηροδρομικές εταιρείες και διαχειριστές υποδομής, να τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, ακολουθώντας τις παρακάτω αρχές:

-Ευρωπαϊκό εναρμονισμένο χρονοδιάγραμμα και μηχανισμός (για εγχώρια και διεθνή τρένα) που θα υποστηρίζουν την ενιαία διαδικασία και τις επιχειρηματικές ανάγκες

-Αμοιβαιότητα, που σημαίνει ότι οι ΕΣ και οι ΔΥ πληρώνουν τέλη κινήτρων κατά την ακύρωση/τροποποίηση/τροποποίηση σε αυτά τα τυπικά χρονοδιαγράμματα.

-Υποφερτά τέλη, τα τέλη θα πρέπει να τονώνουν τη φιλική συμπεριφορά προς τη χωρητικότητα και ταυτόχρονα να αποφεύγουν την οικονομική ύφεση.

-Απλός, δίκαιος και διαφανής, που σημαίνει ότι ο μηχανισμός πρέπει να είναι καθολικός (εθνικός και διεθνής, ανεξάρτητα από το τμήμα ή το προϊόν).

Ένα ουδέτερο όργανο παρακολούθησης

Για να εφαρμοστούν όλα αυτά σωστά και χωρίς προκαταλήψεις, οι ενώσεις προτρέπουν τη δημιουργία ενός διεθνούς φορέα συμμόρφωσης που θα διασφαλίζει την επιβολή της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ και θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση των ΣΕ και των ΔΥ. Σύμφωνα με αυτούς, αυτός ο διεθνής οργανισμός θα είναι:

-Ανεξάρτητα από οργανισμούς που εμπλέκονται στη διαδικασία κατανομής χωρητικότητας (ΣΜ και ΔΥ).

-Ένας πάροχος λύσεων για ΕΣ και ΔΥ όταν τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι πλέον ευθυγραμμισμένα για την εύρεση

επιλογών προσανατολισμένων στην αγορά.

-Σχετικό σε όλα τα στάδια κατανομής χωρητικότητας.

-Εξοπλισμένο με την απαραίτητη εξουσία λήψης αποφάσεων για την επιβολή των συμφωνημένων διαδικασιών και της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ και την ευθυγράμμιση του σχεδιασμού ικανότητας

-Έχει εντολή να οργανώσει τη διαφάνεια στη διαχείριση χωρητικότητας διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων πληροφοριών από τους ΔΥ και τους KPI για την ανάλυση της λειτουργίας της διαχείρισης χωρητικότητας.

-Διατίθεται να αντιδρά κατόπιν αιτήματος των ΕΣ και των ΔΥ

-Χειριστείτε όλα τα μέρη του κύκλου ζωής της διαχείρισης χωρητικότητας.

-Ακολουθήστε την αρχή της επικουρικότητας – ό,τι μπορεί να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο μπορεί να επιλυθεί από τα εθνικά RB. Ωστόσο, η κλιμάκωση σε διεθνώς σημαντικά ζητήματα ή διαφορές θα πρέπει να γίνεται με τον διεθνή φορέα κατόπιν αιτήματος ενός από τα εμπλεκόμενα μέρη.

.railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ