2022-03-17 14:01:01
Φωτογραφία για Στίπα



Η πολύ ιδιαίτερης όψης Στίπα, ένα από τα καταλληλότερα και ανθεκτικότερα φυτά για κήπους μειωμένης φροντίδας.  

Γενικά χαρακτηριστικά

Stipa Tenuissima το βοτανολογικό της όνομα και λόγω της μορφολογίας των βλαστών συχνά αναφέρεται ως "ουρά του πόνι" ή "μεξικάνικο φτερό".

Πολυετές αγροστώδες με καταγωγή από το Μεξικό και σε ολόκληρη την Ν.Αμερική και Δ.Αμερική καλύπτει ως αυτοφυές τεράστιες άνονες εκτάσεις.

Η Στίπα έχει ιδιαίτερη αντοχή τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες, προσβάλλεται σπάνια από ασθένειες και έχει γενικά σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις. Έτσι αποτελεί ιδανική επιλογή εκτός των άλλων για άνυδρους κήπους μειωμένης φροντίδας, εξοχικά σπίτια μη μόνιμες κατοικίες κλπ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα είδος  ψηλού γρασιδιού με ύψος που κυμαίνεται από 20-50cm. Τα πολύ λεπτά και πυκνά βελονοειδή φύλλα αναπτυσσόμενα δημιουργούν χνουδωτές "τούφες", πολύ απαλές στην υφή και εύκολα παρασυρόμενες από τον αέρα, δίνοντας στο φυτό εντυπωσιακούς σχηματισμούς
. Το χρώμα τους είναι ελαφρά χρυσαφί στις άκρες και πρασινοκίτρινο από την μέση και κάτω. Οι αποχρώσεις της Στίπας εναλλάσσονται στην διάρκεια του εποχών και τις πιο όμορφες αποχρώσεις το φυτό τις αποκτά από το τέλος του καλοκαιριού και σε όλη την διάρκεια του φθινοπώρου. 

Ακριβώς επειδή δεν απαιτεί συστηματικό πότισμα και κούρεμα, έτσι είναι ένα είδος σαφώς πιο οικολογικό και οικονομικό από τα κοινά είδη γρασιδιού, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο προτιμάται από κηποτέχνες και αρχιτέκτονες τοπίου αντί για το κλασικό γκαζόν. 

Κατάλληλη για μεμονωμένες ή ομαδικές φυτεύσεις, για χρήση ως φυτό εδαφοκάλυψης, για τοποθέτηση σε βραχόκηπους, ταρατσόκηπους, σημεία με δύσκολα - άγονα εδάφη, αλλά και για παρτέρια σε συνδυασμό με άλλου είδους καλλωπιστικά. 

Για αρκετά χρόνια ευδοκιμεί ικανοποιητικά και σε γλάστρες 

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και ευδοκιμεί ακόμη και στα πιο φτωχά σε συστατικά εδάφη, αρκεί το χώμα της να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.  

Θέση: Ιδανικά αναπτύσσεται σε πλήρως ηλιόλουστα σημεία, όμως ευδοκιμεί ικανοποιητικό και σε ελαφρά ημισκιερές θέσεις.

Φυτά που είναι ελαφρά προστατευμένα από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού διατηρούν για περισσότερο διάστημα τις πρασινωπές τους αποχρώσεις. 

Πότισμα:  Φυτό με αντοχή στην ξηρασία, χρειάζεται ελαφριά ποτίσματα από το τέλος της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου και μόνο όταν η φυσική υγρασία δεν επαρκεί και το χώμα του έχει στεγνώσει εντελώς. 

Το υπερβολικό πότισμα είναι η πιο συνήθης και σχεδόν η μοναδική αιτία που μπορεί να καταστρέψει ένα φυτό Στίπας. 

Φυτά σε γλάστρες όπως και φρεσκοφυτεμένα φυτά, έως να εγκλιματιστούν πλήρως στις θέσεις τους, χρειάζονται ελαφρά περισσότερο νερό, αλλά χωρίς το χώμα να διατητείται μόνιμα νωπό. 

Κλάδεμα: Η Στίπα δεν χρειάζεται συστηματικό κλάδεμα, όμως αρχές της άνοιξης μπορεί να μειωθεί περίπου κατά το 1/4 το ύψος των βλαστών, ώστε να φουντώσουν ξανά στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Λίπανση: Ούτε η λίπανση της είναι απαραίτητη και η προσθήκη κοπριάς ή κομπόστ στο χώμα της  στις αρχές της άνοιξης και στο τέλος του φθινοπώρου είναι αρκετή για την ταχύτερη ανάπτυξή της. 

Αποφύγετε, γενικά στα καλλωπιστικά, την χρήση κοπριάς και ενισχυτικών σκευασμάτων όταν επικρατούν χαμηλές και κυρίως ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.  

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Στίπα ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού. Τα πολύ μικρά λευκά άνθη έχουν μικρή καλλωπιστική αξία και συχνά λίγο πριν το τέλος της ανθοφορίας μοιάζουν σχεδόν να "χαλούν" παρά να ομορφαίνουν την συνολική όψη του φυτού. 

 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται στο τέλος της άνοιξης με σπόρους ή αρχές του φθινοπώρου με διαίρεση των συστάδων που δημιουργούν οι ρίζες της. 

Πρόκειται γενικά για ένα φυτό όλο και περισσότερο δημοφιλές και στην χώρα μας, απόλυτα ταιριαστό με το Μεσογειακό τοπίο και με ελάχιστες απαιτήσεις φροντίδας. 

Στα περισσότερα φυτώρια θα βρείτε  σπόρους αλλά και έτοιμα φυτά Στίπας για να εμπλουτίσετε τον κήπο σας με ένα πραγματικά εύκολης καλλιέργειας και ιδιαίτερης όψης καλλωπιστικό.  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ