2022-04-03 08:54:54
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Νεραγκούλες
Από τα πιο εντυπωσιακά ανοιξιάτικα λουλούδια σε γλάστρες, παρτέρια αλλά και σε βάζα, από τον Μάρτιο έως και τις έντονες ζέστες του καλοκαιριού οι Νεραγκούλες θα μείνει ανθισμένες και θα γεμίσουν τον κήπο ή το μπαλκόνι σας  με ...άνοιξη και χρώμα.

Αφού βρέξετε ελαφρά τους βολβούς/κόνδυλους, φυτέψτε το Φθινόπωρο μαζί με όλα τα ανοιξιάτικα εποχιακά, σε γλάστρες ή απευθείας στο χώμα,  αφού το ανακατέψετε με μικρή ποσότητα λιπάσματος, σε βάθος όχι μεγαλύτερο των 2-3 εκατ. και σε απόσταση μεταξύ τους 10-15 εκατ. 

Επιλέξτε σημεία με αρκετό ήλιο αλλά προστατευμένα από την έντονη βροχή.  

Το πότισμα, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας θα πρέπει να είναι τόσο συχνό ώστε το χώμα τους να μην ξεραίνεται ποτέ εντελώς, όπως όμως συμβαίνει με όλα τα φυτά που βρίσκονται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο το χώμα ενδέχεται επιφανειακά να σας δίνει την εντύπωση του στεγνού αλλά στις ρίζες του φυτού  να είναι ακόμη υγρό. 


Γι΄αυτό ελέγχεται συχνά βυθίζοντας ένα ξυλαράκι στο χώμα  αν πραγματικά χρειάζονται πότισμα, η σωστή ποσότητα νερού είναι η πιο σημαντική φροντίδα για τις νεραγκούλες. Μειώστε το πότισμα αν παρατηρήσετε ξερά, κιτρινισμένα και "μαραζωμένα" φύλλα, εφόσον φυσικά είστε βέβαιοι πως δεν προέρχονται από "δίψα".

Ένα υγρό λίπασμα καθ΄όλη την διάρκεια της ανθοφορίας τους 1-2 φορές τον μήνα και το να κόβετε όσο πιο συχνά τα ξερά φύλλα και τους μίσχους με τα ήδη μεγάλα λουλούδια, θα δυναμώσει τα φυτά και θα σας χαρίσει περισσότερα και μεγαλύτερα άνθη. 

Μετά το τέλος της ανθοφορίας, συνεχίστε να ποτίζετε κανονικά μέχρι τα φυτά να ξεραθούν εντελώς, περίπου Ιούνιο-Ιούλιο, τότε κόψτε  εντελώς όλους τους βλαστούς και "ξεχάστε" τους βολβούς/κόνδυλους στο χώμα μέχρι την επόμενη άνοιξη που θα τους δείτε ξανά να βλασταίνουν. Μπορείτε και να ξεριζώσετε τους βολβούς κι αφού τους καθαρίσετε προσεκτικά από το χώμα να τους φυλάξετε σε χάρτινες σακούλες, για να τους φυτέψετε ξανά την επόμενη χρονιά.  

Αν δεν προλάβατε να φυτέψετε νεραγκούλες το φθινόπωρο, από τα τέλη ήδη Φεβρουαρίου θα βρείτε στα φυτώρια έτοιμα μικρά φυτά σε πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων (κόκκινο, μπορντώ, πορτοκαλί, κίτρινο, φούξια, ροζ, μωβ, άσπρο) και σε χαμηλές τιμές, είναι από τα πιο οικονομικά λουλούδια. 

Συνδυάστε σ΄ένα παρτέρι φυτά διαφορετικών αποχρώσεων, ή φυτέψτε τα σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα, η πολύχρωμη εικόνα τους όσο αναπτύσσονται και ανθίζουν είναι πραγματικά εντυπωσιακή. 

Αλλά και στα βάζα είναι ιδιαίτερα όμορφες, ούτε και χρειάζεστε πολλές, ακόμη και 3-4 βλαστοί που θα τους κόψετε όσο ακόμη τα μπουμπούκια τους είναι μικρά, για να κρατήσουν στο νερό όσο γίνεται περισσότερο,  αρκούν για να ...μυρίσει το σπίτι άνοιξη ή συνδυάστε νεραγκούλες με άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια σε πολύχρωμα μπουκέτα. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ