2022-04-19 12:45:30
Φωτογραφία για Καλιμπραχόη. Για έντονο χρώμα σε καλοκαιρινές κήπους και μπαλκόνια
Αν και λόγω της μορφολογικής ομοιότητας βλαστών και λουλουδιών πολλοί την θεωρούν μια ποικιλία πετούνιας, εν τούτοις η Καλιμπραχόη είναι ένα διαφορετικό καλλωπιστικό ιδανικό για να προσθέσετε ...όλα τα χρώματα σε καλοκαιρινούς κήπους και μπαλκόνια. 

   

Γενικά χαρακτηριστικά

Ανθοφόρα πόα με καταγωγή από την Νότια Αμερική. 

Γένος της ίδιας οικογένειας με το Νυχτολούλουδο,  "Solanaceae", έχει αρκετές ομοιότητες με την Πετούνια και οφείλει το όνομά στον  Antonio de la Cal y Bracho έναν Μεξικανό βοτανολόγο και φαρμακολόγο του 19ου αιώνα.

Στο είδος περιλαμβάνονται περίπου 30 διαφορετικές ποικιλίες που διαφέρουν στις αποχρώσεις και την μορφή των λουλουδιών, με πιο εντυπωσιακές τις ποικιλίες με διπλά και δίχρωμα άνθη.

Λόγω του σχήματος των λουλουδιών και της ιδιαίτερα πλούσιας ανθοφορίας της συχνά η Καλιμπραχόη αναφέρεται και ως "Million Bells" (εκατομμύρια καμπάνες) 


Το ύψος του φυτού σεν ξεπερνά τα 20-30cm, ενώ η κρεμολακλαδή της ανάπτυξη κάνει την Καλιμπραχόη ένα από τα πιο κατάλληλα φυτά για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια, στα οποία πραγματικά η ανθισμένη όψη της είναι ...ονειρεμένη.

Διαθέτει πολύ πυκνό σκουροπράσινο φύλλωμα, ενώ τα λουλούδια που μοιάζουν με μικρές Πετούνιες μπορεί να έχουν λευκό, κόκκινο, ροζ, μωβ, βιολετί, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. 

Εκτός από δοχεία φύτευσης κατάλληλη και για παρτέρια, ενώ συχνά χρησιμοποιείται ως φυτό εδαφοκάλυψης. 

Φροντίδα

Χώμα: Επιλέξτε για την Καλιμπραχόη ένα ενισχυμένο φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε συνθήκες ηλιοφάνειας και ζεστές θέσεις, διαφορετικά η ανθοφορία της είναι μειωμένη.  Το ίδιο ικανοποιητικά ανθοφορεί και αναπτύσσεται και σε σημεία με ελαφριά σκιά, κατά τις μεσημεριανές ώρες. Οι θέσεις αυτές είναι προτιμότερες ειδικά για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια, που καταπονούνται περισσότερο από την ηλιακή ακτινοβολία και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. 

Πότισμα:  Φυτό με σχετική αντοχή στην ξηρασία, χρειάζεται μέτριο πότισμα.

Κάθε 3-4 ημέρες από το τέλος της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου, για φυτά τοποθετημένα στο έδαφος.

Φυτά σε γλάστρες χρειάζονται πότισμα στην διάρκεια του καλοκαιριού κάθε 2-3 ημέρες, ενώ αν τοποθετήσετε την Καλιμπραχόη  σε κρεμαστές γλάστρες πλήρως εκτεθειμένες στον ήλιο πιθανώς τις περιόδους με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες να χρειάζονται ελαφρύ πότισμα σχεδόν καθημερινά. 

Το χώμα της θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Στα φυτά σε γλάστρα  αδειάζετε το νερό στο πιατάκι, ώστε εκτός από το επιφανειακό χώμα και οι ρίζες να στεγνώνουν μεταξύ των ποτισμάτων. 

Φρεσκοφυτεμένα φυτά, έως να εγκλιματιστούν πλήρως στις θέσεις τους, χρειάζονται ελαφρά περισσότερο νερό αλλά χωρίς το χώμα να διατητείται μόνιμα νωπό. 

Κλάδεμα: Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο παρά μόνο αν θέλετε να διατηρήσετε το φυτό σε πιο χαμηλό ύψος - μήκος και με πιο συμπαγές σχήμα.  

Για να έχει διάρκεια η ανθοφορία της Καλιμπραχόης θα πρέπει να κόβονται τακτικά τα μαραμένα λουλούδια. 

Λίπανση: Η συστηματική λίπανση της είναι απαραίτητη, όπως και σε όλα τα ανθοφόρα με ιδιαίτερα πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία, ώστε το φυτό να λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξή του..

Χρησιμοποιείστε ένα υγρό ενισχυτικό για ανθοφόρα καλλωπιστικά μία φορά στην αρχή της άνοιξης και άλλη μία στις αρχές του καλοκαιριού, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις στα διαστήματα που επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.   

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Καλιμπραχόη ανθίζει από την άνοιξη και έως τα μέσα του φθινοπώρου, όταν αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία. 

Τα περισσότερα φυτά μετά τα πρώτα 2-3 χρόνια ζωής τους παρουσιάζουν μειωμένη ή και ανύπαρκτη ανθοφορία.  

 

Ο πιο συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού της Βερβένας ίναι με σπόρους, αν και νέα φυτά μπορούν να δημιουργηθούν και με μοσχεύματα και με διαίρεση των ριζωμάτων, στις αρχές της άνοιξης. 

Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα χρησιμοποιείστε τρυφερούς βλαστούς με μπουμπούκια, χωρίς ανοιγμένα λουλούδια, μήκους περίπου 15cm. Αφαιρέστε τα χαμηλά φύλλα και τοποθετείστε τους σε αφράτο και εμπλουτισμένο φυτόχωμα, σε ηλιόλουλοστο σημείο. Ποτίζετε όταν το χώμα αρχίζει να στεγνώνει. Τα νέα φυτά θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε 3-4 εβδομάδες. 

Από τις αρχές της άνοιξης, εκτός από σπόρους, στα φυτώρια θα βρείτε και έτοιμα φυτά Καλιμπραχόης για να προσθέσετε ...όλα τα χρώματα  στον καλοκαιρινό κήπο ή το μπαλκόνι σας. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έτσι θα κάνει Ανάσταση το MEGA...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έτσι θα κάνει Ανάσταση το MEGA...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ