2022-04-22 17:19:44
Φωτογραφία για Το τελευταίο ατμοκίνητο τρένο της Ευρώπης βρίσκεται στην Πολωνία
Μια ατμομηχανή στο Wolsztyn (Πολωνία) © Alexnewworld / Pixabay

Το τρένο μεταξύ Wolsztyn και Leszno, στην Πολωνία, η τελευταία ατμομηχανή που εξακολουθεί να λειτουργεί, είναι μια απόλαυση για τους λάτρεις και τους τουρίστες.

Κάθε πρωί στις 6:03 π.μ., ένα τρένο φεύγει από το Wolsztyn, στη δυτική Πολωνία, για την πόλη Leszno, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά. Ένα ταξίδι περίπου 1:15. Αυτό το τρένο δεν είναι όπως όλα τα άλλα, είναι το τελευταίο ατμοκίνητο τρένο στην Ευρώπη που μεταφέρει επιβάτες. Την ιστορία της συγκεκριμένης υπηρεσίας είπε πρόσφατα ο δημοσιογράφος των Financial Times Μάρτιν Φλέτσερ.

Αυτές οι ατμομηχανές επιβίωσαν περισσότερο από ό,τι αλλού στην Πολωνία, λόγω της μεγάλης ποσότητας άνθρακα που παράγεται στη χώρα. Ενώ στους Ευρωπαίους γείτονές τους εγκαταλείφθηκαν μεταξύ της δεκαετίας του 1950 και του 1970, παρέμειναν αρκετά συχνά μέχρι τη δεκαετία του 1980 στην Πολωνία. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, οι ατμομηχανές αντικαταστάθηκαν από πιο σύγχρονα μοντέλα. Από το 1994, μόνο αυτά του Wolsztyn παραμένουν σε υπηρεσία.


Κερδισμένο στοίχημα

Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Βρετανός Χάουαρντ Τζόουνς είχε δημιουργήσει ένα ταξιδιωτικό γραφείο για ανθρώπους που, όπως κι εκείνος, είναι παθιασμένοι με τις ατμομηχανές και επιθυμούν να έρθουν να τις επισκεφτούν. Το 1997 αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αγγλία και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Wolsztyn για να αφοσιωθεί στο πάθος του και να προσπαθήσει να σώσει αυτό το μεταφορικό μέσο. Αν όλοι νόμιζαν ότι ο αγώνας του ήταν μάταιος, «25 χρόνια μετά, είμαστε ακόμα εδώ», καλωσορίζει ο Χάουαρντ Τζόουνς, που πήρε συνέντευξη από τον δημοσιογράφο των Financial Times, Μάρτιν Φλέτσερ.

50.000 επιβάτες ετησίως

Για να επιτύχει τους στόχους του, ο Χάουαρντ Τζόουνς έπεισε την Εθνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις ατμομηχανές. Σε αντάλλαγμα, δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει κεφάλαια για τη συντήρηση της αποθήκης στο Wolsztyn, που ιδρύθηκε το 1907 και η οποία εξακολουθεί να στεγάζει ένα εργαστήριο με τα αυθεντικά εργαλεία συντήρησης. Επιτυχημένο στοίχημα. Σχεδόν σαράντα ενθουσιώδεις προσφέρθηκαν να επενδύσουν 2.400 ευρώ ο καθένας σε αντάλλαγμα για μαθήματα οδήγησης ατμομηχανής. Παράλληλα, ο Βρετανός άρχισε να οργανώνει ταξίδια με τρένο ατμού μέσω της Πολωνίας, προσελκύοντας τουρίστες από όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος, το τρένο μεταξύ Wolsztyn και Leszno μεταφέρει περίπου 50.000 επιβάτες ετησίως, συμπεριλαμβανομένων 5.000 τουριστών.

.geo.fr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ