2022-06-09 21:37:22
Φωτογραφία για Δωρεάν μαστογραφία για γυναίκες άνω των 50. Από 10 Ιουνίου η αποστολή των SMS
Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» με δωρεάν μαστογραφίες σε 1,3 εκατ. γυναίκες άνω των 50 ετών, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η κυβέρνηση σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα αφορά σε δωρεάν εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50-69 ετών και περιλαμβάνει:

εξέταση ψηφιακής μαστογραφίαςκλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)Αναλυτικά όλη η διαδικασία για τις δωρεάν μαστογραφίες

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού θα ξεκινήσει με αποστολή sms στις ασφαλισμένες που θα πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια. Μάλιστα, η αποστολή sms ξεκινά την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά το sms που θα αποστέλλεται θα μπορεί να κλεισθεί ραντεβού σε ιδιωτική μονάδα υγείας για τη μαστογραφία τόσο ψηφιακά όσο και τηλεφωνικά.

Η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμη ώστε οι πολίτες να κλείνουν τα ραντεβού τους. Οι ενδιαφερόμενες θα ορίζουν την περιοχή που επιθυμούν, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν και σε άλλα σημεία ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.


Μετά τους ελέγχους του μαστού, θα ακολουθήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τον Ιούλιο καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μητσοτάκης: Ο καρκίνος δεν είναι μία καταδίκη θανάτου και τα ψυχικά αποθέματα που χρειάζεται μπορούμε να τα βρούμε μέσα μας

Μήνυμα για την καταπολέμηση του καρκίνου έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι δεν θα αργήσει η ώρα να μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο.

Παρουσία του συζύγου της πρώην προέδρου του ΚΙΝΑΛ αλλά και των παιδιών της, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι καρκίνος δεν είναι μία καταδίκη θανάτου και τα ψυχικά αποθέματα που χρειάζονται μπορούμε να τα βρούμε μέσα μας. «Μην τα παρατάς ποτέ και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε από την σημερινή εκδήλωση», σημείωσε ο ίδιος και αναφέρθηκε στη Φ. Γεννηματά. Όπως είπε έφυγε νωρίς από τη ζωή αλλά όπως είπε κ. Τσούνης αγωνίστηκε η ίδια με θάρρος και θυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει την δικιά της ασθένεια αλλά για να ενημερώσει άλλες γυναίκες για την τεράστια σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου.

«Είμαστε σήμερα σε θέση να θέσουμε ουσιαστικά σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στην πατρίδα μας. Ξεκινάμε για αυτονόητους λόγους με τον καρκίνο του μαστού διότι είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος στις γυναίκες και δεύτερον διότι είναι ένας καρκίνος που γνωρίζουμε ποια ότι αν καταφέρουμε να τον αντιμετωπίσουμε σε πρώιμο στάδιο είναι ιάσιμος», υπογράμμισε με νόημα.

Κατά τον πρωθυπουργό το νέο πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το ελληνικό Δημόσιο έχει πια στη διάθεση του. «Είμαστε σήμερά σε θέση να κάνουμε κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι να εισάγουμε τα καινούρια μας εργαλεία. Με άλλα λόγια να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία που μας υπέδειξαν οι ειδικοί, να της ενθαρρύνουμε να κάνουν αυτές εξετάσεις και στη συνέχεια να μπορέσουμε να τους παραπέμψουμε είτε σε δημόσιο είτε ιδιωτικές δομές για να κάνουν την πρώτη μαστογραφία», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αφού επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, εξήγησε ότι δυστυχώς οι γυναίκες που αρρωσταίνουν σήμερα από τον καρκίνο του μαστού, άμα δούμε τα στατιστικά στοιχεία, έχουν μια υπερεκπροσώπηση από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και χαμηλότερους κοινωνικούς δείκτες εκπαίδευσης. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε μία καμπάνια επικοινωνίας η οποία να αφορά όλες τις Ελληνίδες και κυρίως αυτές που δεν είχαν μέχρι σήμερα πρόσβαση σε αυτήν την πληροφορία», προσέθεσε.

Επανέρχεται ο αυστηρός αντικαπνιστικός

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλεβε τα πέντε σημαντικά βήματα για μια καλύτερη ζωή. Υπό αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι έδωσε νέα εντολή για να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό νόμο. «Θέλω να θυμίσω ότι υπάρχουν πέντε απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ζούμε περισσότερο και καλύτερα. Το πρώτο είναι να μην καπνίζουμε. Γνωρίζετε την μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει σε εθνικό επίπεδο να μειώσουμε το κάπνισμα. Χαλαρώσαμε λίγο κατά τη διάρκεια της πανδημίας την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αλλά έχω δώσει σχετικές κατεύθυνσης στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να είμαστε πάλι εξαιρετικά αυστηρή διότι ήταν μια κατάκτηση για τη χώρα μας και δεν πρέπει να κυλήσουμε πάλι προς τα πίσω. Το δεύτερο είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ το τρίτο είναι να γυμναζόμαστε και το τέταρτο και το πέμπτο συνδέεται με τη διατροφή μας να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρεφόμαστε σχετικά υγιεινά», σημείωσε. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ