2022-06-16 09:13:09
Φωτογραφία για ΟΣΕ: Στις «ράγες» για ΣΔΙΤ ο ψηφιακός μετασχηματισμός – Πώς θα γίνει «έξυπνος» ο σιδηρόδρομος
Στις «ράγες» μπαίνει σταδιακά μια σημαντική μεταρρύθμιση που σχετίζεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου του ΟΣΕ, μια δράση που θα προχωρήσει μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η οποία έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπ. Πατέρας, «άναψε πράσινο φως» για την εξασφάλιση χρηματοοικονομικού συμβούλου στο πλαίσιο προετοιμασίας του φακέλου του έργου «Ψηφιακός μετασχηματισμός του δικτύου του ΟΣΕ» με στόχο την υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού Ν. 3389/2005 περί ΣΔΙΤ.

Όπως έχει αναφέρει από καιρό το insider.gr, στο υπουργείο Υποδομών/Μεταφορών και στον ΟΣΕ προωθούν μια ακόμα Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα η οποία, επίσης, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης (με 25 εκατ. ευρώ περίπου, προ ΦΠΑ), που σχετίζεται με τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του ΟΣΕ αλλά και του Σιδηροδρόμου γενικότερα
. Πρόκειται για συστήματα διαχείρισης εισιτηρίων και τηλεματικής με στόχο τουλάχιστον το 60% των επιβατών να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά εισιτήρια μέχρι το 2025, υποδομή για έξυπνους σταθμούς, υπηρεσίες πελατειακής εμπειρίας, διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων σε τρένα και σταθμούς και σύστημα τηλεματικής για την ενημέρωση των Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων και του επιβατικού κοινού. Ο κ. Πατέρας είχε αναφέρει ότι και αυτό το project σταδιακά ωριμάζει με γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται να προχωρήσει η δημοπράτησή του εντός του 2022 αν και τα χρονοδιαγράμματα είναι πάντα σχετικά. Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Πάντως, τόσο ο προϋπολογισμός του έργου, καθώς στην πορεία οι τιμές «τράβηξαν την ανηφόρα», όσο και τα ακριβή χρονοδιαγράμματα θα «κλειδώσουν» στην πορεία, με τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο να βοηθάει και σε αυτά τα μέτωπα. Άλλωστε, στο αντικείμενο του συμβούλου περιλαμβάνονται η χρηματοοικονομική ανάλυση της οικονομικής αποδοτικότητας του έργου για την τεκμηρίωση υλοποίησης του μέσω ΣΔΙΤ, συγκρίνοντας το συνολικό κόστος για τον ΟΣΕ στην περίπτωση υλοποίησης με παραδοσιακή ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και ανάθεσης μέσω ΣΔΙΤ, ο υπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας του Ιδιωτικού Φορέα από τον ΟΣΕ (σε διαφορετικά σενάρια χρηματοδότησης, εφόσον απαιτηθεί), η ανάλυση σεναρίων ευαισθησίας και κόστους κινδύνων, η τεκμηρίωση της υλοποίησης του έργου μέσω ΣΔΙΤ.

Το ιστορικό – Η αιτιολόγηση

Όπως αναφέρεται σε σχετικά έγγραφο του ΟΣΕ, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος έχει την ευθύνη του συνόλου των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας (δίκτυο και σταθμοί), οι οποίες πρέπει να βελτιωθούν για να ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές απαιτήσεις της εποχής και τις βασικές ανάγκες των χρηστών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δικτύου είναι βασικός οδηγός για να επιτευχθεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του σιδηρόδρομου έναντι άλλων μέσων μεταφοράς. Οι βασικοί πυλώνες στους οποίους βασίζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα, περιλαμβάνουν:Ψηφιακά δεδομένα, τα οποία αφού συλλεχθούν και αναλυθούν, παρέχουν καλύτερη πληροφόρηση για την δημιουργία προβλέψεων και λήψη αποφάσεων.

Αυτοματοποιημένα συστήματα, τα οποία αυξάνουν την ταχύτητα λειτουργίας και μειώνουν το ποσοστό σφαλμάτων και το λειτουργικό κόστος.

Συνδεσιμότητα, που συγχρονίζει τις αλυσίδες εφοδιασμού και βελτιώνει τις δυνατότητες καινοτομίας.

Ψηφιακή πρόσβαση πελατών, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να προσφέρουν στους πελάτες διαφάνεια και νέες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών του ΟΣΕ και η προσφορά επιπρόσθετων παροχών στους χρήστες του δικτύου (operators), έτσι ώστε να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους τελικούς χρήστες (επιβάτες) και να βελτιωθεί η λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα του δικτύου.Το έργο που προτείνει ο ΟΣΕ για την ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών περιλαμβάνει τις παρακάτω βασικές ενέργειες:

Πλήρης εφαρμογή του έξυπνου εισιτηρίου (e-ticketing) (εφαρμογές και εξοπλισμός).

Τηλεματική για την πληροφόρηση του κοινού (εφαρμογές και εξοπλισμός).

Δημιουργία έξυπνων σταθμών.

Υποδομή τηλεπικοινωνιακού δικτύου για γρήγορο Internet (Wi-Fi) στο επιβατικό κοινό.

Πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές.

Όπως σημειώνεται, με την εκτέλεση του επενδυτικού έργου αναμένεται ο σιδηρόδρομος να εξελιχθεί ως πιο ελκυστικό μέσο μετακίνησης για το επιβατικό κοινό, και συνεπώς να αυξήσει την κίνηση και τα έσοδα των χρηστών του δικτύου (operators), καθώς και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

insider.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ