2022-06-21 15:48:31
Φωτογραφία για Η Ρωσία στέλνει την πρώτη δοκιμαστική αποστολή μέσω Ιράν στη Βομβάη με τρένο
Μια νέα δοκιμαστική αποστολή βρίσκεται αυτή τη στιγμή καθ' οδόν από την Αγία Πετρούπολη, μέσω Ιράν προς τη Βομβάη. Η διατροπική αποστολή αποστέλλεται μέσω του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), του μεγάλου έργου που βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και πολλά χρόνια. Αντί να φτάσει στο Ιράν μέσω του Αζερμπαϊτζάν, ένα άλλο σκέλος της θάλασσας ενσωματώθηκε στην Κασπία Θάλασσα.

της Majorie van Leijen

Το ρωσικό φορτίο αποτελείται από δύο εμπορευματοκιβώτια μήκους 40 ποδιών με φύλλα λαμινέ ξύλου που αναχώρησαν από την Αγία Πετρούπολη για το λιμάνι της Κασπίας Θάλασσας, την πόλη Αστραχάν, ανέφερε το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας πριν από περίπου μια εβδομάδα.

Στο Αστραχάν, το φορτίο θα επαναφορτωθεί για να διασχίσει την Κασπία Θάλασσα στο λιμάνι Anzali του Ιράν, όπου θα μεταφερθεί οδικώς μέσω του Ιράν στο λιμάνι της πόλης Μπαντάρ Αμπάς. Τα εμπορεύματα θα φορτωθούν ξανά σε πλοία στο ιρανικό λιμάνι για να παραδοθούν στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Ινδίας στο Navi Mumbai. Ο συνολικός χρόνος διέλευσης αναμένεται να είναι 25 ημέρες.


Κοινό όφελος

Η αποστολή, που πραγματοποιήθηκε από τον όμιλο Iranian Shipping Lines Group για έναν Ρώσο κατασκευαστή, παρουσιάζει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, οι οποίες επωφελούνται και οι δύο από έναν εναλλακτικό μεταφορικό διάδρομο Βορρά-Νότου. Η ναυτιλία από ρωσικά λιμάνια έχει περιοριστεί από ευρωπαϊκές κυρώσεις. Ομοίως, οι μεταφορές μέσω του Ιράν περιορίζονται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Το INSTC έχει δοκιμαστεί και δοκιμαστεί από πολλούς ενδιαφερόμενους. Ο κύριος στόχος του διαδρόμου είναι να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές διαδρομές που εκτελούνται δια θαλάσσης μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και της Μεσογείου, καθώς και της Βαλτικής Θάλασσας. Θα πρέπει να μειώσει τους χρόνους ταξιδιού μεταξύ Βομβάης και Μόσχας από σαράντα σε δεκατέσσερις ημέρες.

Αν και η μεταφορά είναι ήδη δυνατή στον διάδρομο, δεν θα αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της μέχρι να δημιουργηθεί ο κύριος κρίκος που λείπει: η σιδηροδρομική γραμμή Ραστ-Αστάρα στο Ιράν. Επιπλέον, υπάρχει φιλοδοξία να γίνει το ιρανικό λιμάνι Chabahar ως σημείο σύνδεσης, καθώς το λιμάνι αυτό είναι γεωγραφικά πολύ πιο κοντά στην Ινδία. Όμως, λείπει μια σιδηροδρομική σύνδεση από το ιρανικό δίκτυο προς αυτό το λιμάνι.Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου

Τα χαρτιά της τράπουλας ανακατατάχθηκαν

Ένα άλλο σημείο συζήτησης παραμένει η διέλευση από τη Ρωσία στο Ιράν. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω Αρμενίας είτε μέσω Αζερμπαϊτζάν. Η απόφαση για αυτό είναι περίπλοκη λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική αστάθεια στην περιοχή. Αυτό παρεμποδίζει εν μέρει την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Ραστ-Αστάρα και στο Ιράν, καθώς η ιρανική κυβέρνηση θέλει να μάθει σε ποιον να απευθυνθεί για επενδύσεις στο έργο. Η αρμενική υποδομή είναι ήδη εκεί, αλλά η υποστήριξη αυτή τη στιγμή προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση έχει ανακατέψει τα χαρτιά στο τραπέζι. Η Ρωσία επέλεξε να αποφύγει τις χερσαίες μεταφορές τόσο μέσω του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Αρμενίας και επέλεξε το λιμάνι της Κασπίας από έναν ρωσο-ιρανικό τερματικό σταθμό στην Κασπία Θάλασσα. Επιπλέον, ο διάδρομος δεν θεωρείται επί του παρόντος από εταιρείες που δεν είναι ευνοϊκές για τη Ρωσία, όπως η Φινλανδία. Πριν από ένα χρόνο, μια δοκιμαστική αποστολή έφυγε από το Ελσίνκι, με κατεύθυνση τη Βομβάη. Φέτος, το όφελος του δρομολογίου σημειώνει η Ρωσία, με περισσότερες αποστολές να αναμένονται.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ