2022-07-10 16:24:21
Φωτογραφία για Η κυβέρνηση του Μεξικού επιβεβαιώνει ότι το τρένο των Μάγια θα ξεκινήσει από το Κανκούν το 2023
Η μεξικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα το φιλόδοξο έργο της για το τρένο των Μάγια, θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί, με τελική ημερομηνία έναρξης να έχει οριστεί για το 2023 . Παρά ορισμένες σημαντικές αποτυχίες πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής αναστολής της κατασκευής σε βασικά τμήματα, το Κανκούν θα συνδεθεί σύντομα σιδηροδρομικώς με πολλά άλλα hotspots στη χερσόνησο του Γιουκατάν.

Αμαυρωμένο από διαμάχες από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, το γραφικό τρένο κινδύνευσε να μην φύγει ποτέ από το σχέδιο. Από την πυροδότηση της οργής των ξενοδόχων, οι οποίοι αντιτάχθηκαν σθεναρά στην εγκατάσταση σιδηροδρομικών γραμμών κοντά στην παραλία τους, μέχρι τις καθυστερήσεις αρκετές φορές μετά από αυστηρές περιβαλλοντικές κριτικές, φαινόταν απίθανο να ανοίξει σύντομα… Μέχρι τώρα .

Από το επόμενο έτος, οι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδεύουν εκτενώς στη Ριβιέρα Μάγια , συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών στην ενδοχώρα που κάποτε ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόσιτες:


Μια γρήγορη ανακεφαλαίωση: 

Τι είναι το τρένο των Μάγια;

Το τρένο των Μάγια, ή Tren Maya στα ισπανικά, είναι ένα υπεραστικό τρένο μήκους 948 μιλίων που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και πολλά χρόνια. Είναι η πιο τολμηρή προσπάθεια του Μεξικού να διευκολύνει τα ταξίδια στην αραιοκατοικημένη χερσόνησο του Γιουκατάν, η οποία περιλαμβάνει τρεις από τις πιο δημοφιλείς πολιτείες του Μεξικού : το ομώνυμο Γιουκατάν, Κουιντάνα Ρου και Καμπέτσε.

Ενώ οι αυτοκινητόδρομοι στο Μεξικό προσφέρουν πρόσβαση σε μια σειρά από πόλεις και προορισμούς εκτός απροόπτου , η χώρα δεν έχει επενδύσει ποτέ πολλά σε σιδηροδρομικές υποδομές , όπως οι αντίστοιχοι της Βόρειας Αμερικής, μέχρι πρόσφατα. Αν και ο κύριος στόχος του είναι η τόνωση του τουρισμού σε λιγότερο επισκέψιμες περιοχές, το Tren Maya θα βελτιώσει επίσης μαζικά τη συνδεσιμότητα για τους ντόπιους.

Προγραμματισμένη διαδρομή του τρένου των Μάγια, χερσόνησος Γιουκατάν, Ριβιέρα Μάγια, Μεξικό

Ξεκινώντας από το Παλένκε, στην πολιτεία Τσιάπας που δεν ανήκει στο Γιουκατάν, θα ταξιδέψει βορειοανατολικά προς το Κανκούν, περικυκλώνοντας ολόκληρη την ιστορική χερσόνησο . Στη διαδρομή του στην Ανατολική Ακτή, το τρένο θα φτάσει στα Chetumal, Tulum, Playa del Carmen και Puerto Morelos, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε όλους τους κύριους τουριστικούς προορισμούς στη Riviera Maya του Μεξικού.

Στη βόρεια και δυτική ακτή της χερσονήσου, οι επισκέπτες θα μπορούν να ταξιδέψουν σιδηροδρομικώς στο Nuevo Xcan, στο Valladolid, στη διάσημη προκολομβιανή πόλη Chichen Itza , στο Izamal, στην ιστορική Merida , όπου βρίσκεται ο παλαιότερος καθεδρικός ναός του Μεξικού και στο San Francisco de Campeche. Στη νότια γραμμή, οι προορισμοί περιλαμβάνουν τα Boca del Cerro, El Triunfo, Escarcega, Xpujil και Bacalar.

Τι είπε πραγματικά ο Πρόεδρος;

Ανεξάρτητα από τη μάχη που δίνεται στο δικαστήριο ενάντια στους περιβαλλοντολόγους , οι οποίοι προτρέπουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει με το λεγόμενο πέμπτο τμήμα του τρένου, επικαλούμενος μη αναστρέψιμες ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους, ο Πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Orador επιβεβαίωσε επιτέλους τους Μάγια. Το τρένο θα εγκαταλείψει τον τερματικό σταθμό του Κανκούν «μέχρι το 2023».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ομπραντόρ επιβεβαίωσε ότι η εκτόξευση του τρένου είναι «υπόθεση του κράτους» και διασφάλισε ότι θα είναι πλήρως λειτουργικό το επόμενο έτος, αν και δεν όρισε ημερομηνία . Εκτός από την επανάληψη της πλήρους δέσμευσής του στο έργο, ο Πρόεδρος ανταπέδωσε τους διαδηλωτές, κατηγορώντας τους ουσιαστικά ότι επιδιώκουν τη δική τους ατζέντα και αποκαλώντας τους «διεφθαρμένους».

Ποια είναι η κατάσταση του τρένου των Μάγια;

Παρόλο που οι δηλώσεις του Obrador είναι καθησυχαστικές και φαίνεται ανένδοτος ότι οι υπόλοιπες πίστες θα τεθούν εγκαίρως για την κυκλοφορία του επόμενου έτους , δεν έχει ακόμη επιτευχθεί μια διευθέτηση στη συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη. Νωρίτερα αυτό το έτος, ένας δικαστής του Γιουκατάν αποφάσισε ότι δεν θα έπρεπε να τοποθετηθούν άλλα ίχνη στο πέμπτο τμήμα μέχρι να πραγματοποιηθούν περαιτέρω περιβαλλοντικές αξιολογήσεις.

Αυτό το τμήμα είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά στον σιδηροδρομικό χάρτη , καθώς συνδέει το Tulum, διάσημο για τα ερείπια των Μάγια, με τις παραδεισένιες παραλίες της Playa del Carmen, που τρέχουν για περίπου 37 μίλια. Επιπλέον, μέχρι να ολοκληρωθεί το τμήμα, το Κανκούν είναι ουσιαστικά αποκομμένο από τη Νότια Ριβιέρα Μάγια , καθώς όλα τα τρένα με προορισμό το Chetumal θα καλούν στο Tulum.

Μία από τις αρχές πίσω από το εγχείρημα, η Fonatur, το Εθνικό Ταμείο του Μεξικού για την Προώθηση του Τουρισμού, δημοσίευσε μια νέα έκθεση που βεβαιώνει ότι πράγματι έχει σημειωθεί πρόοδος στη χάραξη τροχιών. Συγκεκριμένα, 4 από τα 7 τμήματα είχαν προόδους , αλλά λόγω των εκκρεμών περιβαλλοντικών και αρχαιολογικών ανασκοπήσεων, το τμήμα Tulum-Playa del Carmen δεν είναι μεταξύ αυτών.

Στις 3 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στα εργοτάξια, ο Ομπραντόρ επισκέφτηκε τη διαδρομή Merida-Cancun, ή τμήμα νούμερο τέσσερα, με αφετηρία το Izamal και τερματισμό στο διεθνές αεροδρόμιο του Κανκούν. Αυτή η διαδρομή διαρκεί 159 μίλια και, όπως ισχυρίζεται ο Obrador, έχει ολοκληρωθεί κατά 50% . Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος προσφέρει μια ενημέρωση τόσο ακριβή όσο αυτή .

Ο αριθμός των επιβατών με τρένο αυξάνεται καθώς τα αεροπορικά ταξίδια γίνονται χαοτικά

Καθώς τα αεροπορικά ταξίδια πέφτουν στο χάος , μετά από αναφορές για περιορισμούς προσωπικού στα αεροδρόμια, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες στρέφονται σε εναλλακτικές μεταφορές ως μέσο για να αποφύγουν να επηρεαστούν από τις ολοένα και συχνότερες καθυστερήσεις πτήσεων. Τα ταξίδια με τρένο είναι μια τέτοια εναλλακτική, με την επιβατική κίνηση σε μέρη της Αμερικής τώρα να αυξάνεται κατά 25% σε σύγκριση με τα στοιχεία του περασμένου έτους.

Μετά από δύο χρόνια αναμονής, η διασυνοριακή υπηρεσία της Amtrak προς τον Καναδά ξεκίνησε εκ νέου τον περασμένο μήνα , επαναφέροντας τα διεθνή σιδηροδρομικά ταξίδια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του βόρειου γείτονά τους. Στην Ευρώπη, η Γερμανία κυκλοφόρησε μια εποχική κάρτα τρένου, επιτρέποντας στους επιβάτες να ταξιδεύουν σε διάφορους προορισμούς εντός της χώρας με μόνο 9 ευρώ .

Η ακαταμάχητη προσφορά, που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει τη συμφόρηση της εναέριας κυκλοφορίας και να προωθήσει βιώσιμα ταξίδια . Κάποτε ανήκε στο παρελθόν, τα τρένα ύπνου επιστρέφουν και αυτά, καθώς οι τάσεις αργών/μεμονωμένων ταξιδιών κορυφώνονται. Καταλαβαίνετε την άποψή μας: ενώ οι αεροπορικές εταιρείες δεν συνεννοούνται, φαίνεται ότι κανείς δεν βιάζεται να πετάξει πουθενά .

traveloffpath.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα 80's nights κάνουν πρεμιέρα...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα 80's nights κάνουν πρεμιέρα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ