2022-07-10 21:49:56
Φωτογραφία για Γερμανία: Με το ποδήλατο στο τρένο, τι πρέπει να προσέξετε στο Μόναχο;
Το εισιτήριο των 9 ευρώ γεμίζει τα περιφερειακά και τοπικά τρένα στη Βαυαρία. Στις δημοφιλείς διαδρομές προς τα βουνά και τις λίμνες, έχει συχνά πολύ κόσμο. Η μεταφορά με ποδήλατο είναι δημοφιλής, αλλά όχι εγγυημένη.

Αλίκη Μαχαίρα

Το S-Bahn στο Μόναχο και τη Νυρεμβέργη και πολλά περιφερειακά τρένα διαθέτουν καθορισμένους χώρους για ποδήλατα, ενώ τα ποδήλατα επιτρέπονται και στο U-Bahn, αν και όχι νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, όταν οι εργαζόμενοι κινούνται.

Τα ποδήλατα και οι κάτοχοί τους πρέπει να βρίσκουν χώρο στους χώρους πολλαπλών χρήσεων των τρένων, τα οποία φέρουν σύμβολα ποδηλάτων.

Διότι ειδικά κατά την περίοδο ισχύος του εισιτηρίου των 9 ευρώ αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, παραδέχονται οι εταιρείες μεταφορών. Επειδή η μεταφορά με ποδήλατο κοστίζει χρήματα, είναι συχνά ακριβότερη από τη διαδρομή του κατόχου του εισιτηρίου των 9 ευρώ.

Δεν υπάρχει χώρος για ποδήλατα στα υπερπλήρη τρένα

Πολυσύχναστα, γεμάτα τρένα και όμως, ένα πρωινό αργά το πρωί μιας καθημερινής ημέρας, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου επικρατεί μια χαλαρή ατμόσφαιρα την περίοδο ισχύος του εισιτηρίου των 9 ευρώ.

Οι επιβάτες φορτώνουν ποδήλατα στα τρένα ή κατεβαίνουν μαζί τους και τα ανεβάζουν στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια ανακαλύπτουν ποιο είναι το επόμενο βήμα. “Ταξιδέψαμε από το Leutkirch στο Allgäu, με τα ηλεκτρικά μας ποδήλατα, ξεκινήσαμε στις 9 η ώρα. Όλα κύλησαν ομαλά.

Τώρα θέλουμε να συνεχίσουμε στον ποδηλατόδρομο Isar-Inn προς το Σάλτσμπουργκ”, αναφέρει ένα ζευγάρι. Αυτό που ήταν αρκετά χαλαρό για αυτούς τους ταξιδιώτες συχνά είναι αλλιώς το Σαββατοκύριακο, ειδικά στις δημοφιλείς διαδρομές πολύ νωρίς το πρωί.

Ποδηλασία προς τις λίμνες ή τα βουνά – δύσκολο με το τρένο

Σε γενικές γραμμές, δεν έχετε το δικαίωμα να παίρνετε ποδήλατα μαζί σας, διότι όταν τα τρένα είναι υπερπλήρη, προτεραιότητα έχουν οι επιβάτες με καροτσάκια, σε αναπηρικά αμαξίδια ή γενικά οι επιβάτες χωρίς ποδήλατα.

Σύμφωνα με την Bayerische Eisenbahngesellschaft (BEG), οι σιδηρόδρομοι παρατηρούν επίσης “αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των ποδηλάτων στα τρένα” κατά την τρέχουσα περίοδο εφαρμογής του εισιτηρίου των 9 ευρώ (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος). Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές όπως το Allgäu, το Altmühltal ή το Oberland.

Οι εταιρείες ανέφεραν περιπτώσεις στις οποίες τα ποδήλατα δεν μπορούσαν να επιβιβαστούν σε τρένα που ήταν ήδη πολύ απασχολημένα. Συνεπώς, η σύσταση ήταν “να μην παίρνετε το δικό σας ποδήλατο μαζί σας, αν είναι δυνατόν, ή να μετακινείστε σε λιγότερο πολυσύχναστες ημέρες της εβδομάδας ή ώρες της ημέρας”.

Ειδικά την Παρασκευή και την Κυριακή το απόγευμα, αναμένονται πολλοί ταξιδιώτες της ημέρας και του Σαββατοκύριακου, προειδοποιεί ο σιδηρόδρομος.

Κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής, πολλοί εργαζόμενοι και μαθητές κινούνται, ιδίως μεταξύ 7 και 9 π.μ. “Επομένως, όσοι μπορούν θα πρέπει να προγραμματίσουν το ταξίδι τους εκτός αυτών των ωρών. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, η αστική επιβατική κίνηση τείνει να έχει λιγότερους ταξιδιώτες”.

Η απλή σύνδεση δεν είναι δυνατή

Δεν υπάρχουν τόσα πολλά πρόσθετα βαγόνια, και δεύτερον, οι εταιρείες μεταφορών στη Βαυαρία έχουν συνήθως τρένα με πολλαπλές μονάδες: είναι διαθέσιμα σε διάφορα τμήματα, αλλά συχνά μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο σε ένα τμήμα.

Για παράδειγμα, στη διαδρομή από το Μόναχο προς τη λίμνη της Κωνσταντίας από το Memmingen, χρησιμοποιούνται μόνο αμαξοστοιχίες με ένα βαγόνι, επειδή οι αποβάθρες είναι πολύ κοντές.

Πρώτα από όλα η ασφάλεια, λέει ένας αγωγός της Go Ahead, αφού οι έξοδοι κινδύνου πρέπει να παραμένουν ελεύθερες και οι πόρτες πρέπει να μπορούν να ανοίξουν.

Και υπάρχει και το επιχείρημα ότι όπου υπάρχει ένα ποδήλατο, μπορεί να συνωστίζονται και τρία ή τέσσερα άτομα. Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Παρόλο που η BEG έχει παραγγείλει μερικά επιπλέον τρένα. Για παράδειγμα, στις διαδρομές Μόναχο – Buchloe, Ulm – Regensburg – Neumarkt και Garmisch-Partenkirchen – Grainau.

Επιλέξτε εναλλακτικούς προορισμούς – Ταξιδέψτε πιο χαλαρά με ποδήλατο

Έτσι, η συμβουλή όλων των εταιρειών μεταφορών, από την Länderbahn με το ALEX έως την Bayerische Regiobahn, την DB Regio και την Go Ahead, είναι να αποφεύγετε τους κορυφαίους προορισμούς κατά τις ώρες αιχμής.

Οι μακρινές συνδέσεις περιφερειακών τρένων προς το Σάλτσμπουργκ, τη Νυρεμβέργη ή το Allgäu έχουν γίνει ακόμη πιο πολυσύχναστες μετά την εισαγωγή του εισιτηρίου των 9 ευρώ. Έτσι, ίσως να μην πάτε στη λίμνη Κωνσταντία από το Μόναχο, αλλά στην ενδοχώρα του Νταχάου.

Ο Winfried Karg από το Go Ahead συνιστά: “Γιατί να μην πάρετε τα τρένα RE 72 για το Mindelheim ή για το λούνα παρκ στο Rammingen;”. Η πόλη Memmingen είναι επίσης ένας ωραίος προορισμός και μπορείτε να περπατήσετε κατευθείαν στην πόλη από το σταθμό.

Αν θέλετε να ταξιδέψετε ακόμα πιο μακριά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή RB 92 από το Memmingen και να κατεβείτε στο Wangen ή στο Kißlegg, για παράδειγμα. Αυτό θα σας οδηγήσει στην περιοχή του Württemberg Allgäu.

Για τους εκδρομείς που προτιμούν να ταξιδεύουν χαλαρά με χώρο και όχι συνωστισμένοι σε πολύ γεμάτα τρένα, το Go Ahead συνιστά να αποφεύγετε τη γραμμή RE 96, αν είναι δυνατόν, λόγω του μεγάλου συνωστισμού επιβατών. Οι συνδέσεις με τις γραμμές RE72 και RB 92 είναι πολύ πιο άδειες, λέει.

Η ADFC απαιτεί περισσότερες προσπάθειες από τη Βαυαρία για τους ποδηλάτες

Η βαυαρική σιδηροδρομική εταιρεία και οι ενώσεις μεταφορών επισημαίνουν τις υπηρεσίες: Ότι, για παράδειγμα, προσφέρονται περισσότερες θέσεις στάθμευσης στα νέα τρένα, ότι πρόκειται να υπάρξουν οι λεγόμενοι οδηγοί ποδηλάτων στους σημαντικότερους σταθμούς το καλοκαίρι για να βοηθήσουν στην επιβίβαση και την αποβίβαση, καθώς και ευελιξία και καλή θέληση. Για την Allgemeiner Deutscher Fahrradclub ADFC, για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό.

Προκειμένου να διευκολυνθεί θεμελιωδώς η μεταφορά του ποδηλάτου σας στο τρένο στο μέλλον, η Γενική Γερμανική Λέσχη Ποδηλάτων της Βαυαρίας ζητά σημαντικά περισσότερες προσπάθειες στο κρατίδιο, λέει η πρόεδρος Bernadette Felsch.

Χρησιμοποιεί ως μέτρο σύγκρισης τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, όπου υπάρχουν σημαντικά καλύτερες δυνατότητες και περισσότερες θέσεις για ποδήλατα: “Φυσικά, οι σιδηροδρομικές εταιρείες απαιτούν αποζημίωση για το γεγονός ότι επεκτείνουν ανάλογα αυτά τα τρένα και έχουν λιγότερες θέσεις. Και το κρατίδιο της Βαυαρίας θα πρέπει να το χρηματοδοτήσει αυτό, και δεν είναι διατεθειμένο να το κάνει”. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στο εθνικό τεστ ποδηλατικού κλίματος της ADFC.

Βόλτα με ποδήλατο χωρίς να το πάρετε στο τρένο – συμβουλές από τους σιδηροδρόμους

Νοικιάστε ένα ποδήλατο τοπικά: Αν θέλετε να κάνετε μια εκδρομή με ποδήλατο στον προορισμό σας, μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο σε πολλά μέρη της Γερμανίας. Η Deutsche Bahn επισημαίνει ότι οι σταθμοί Call-a-Bike ανοίγουν στο Βερολίνο και το Μόναχο.

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν επίσης σύνδεσμοι για εταιρείες ενοικίασης ποδηλάτων σε επιλεγμένες περιοχές.

Αφήστε χρόνο για να αλλάξετε τρένο

Αφήστε περισσότερο χρόνο για την αλλαγή τρένου: Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση που διανύετε με ένα περιφερειακό τρένο, τόσο πιο συχνά πρέπει να αλλάζετε τρένο. Συχνά είναι δύσκολο να βγάλεις τα ποδήλατα από το ένα τρένο και να τα βάλεις στο επόμενο.

Αυτό είναι εξαντλητικό και χρονοβόρο. Ο σιδηρόδρομος συνιστά: “Για να ταξιδέψετε χωρίς άγχος και να μην χάσετε κανένα τρένο ανταπόκρισης, μπορεί να έχει νόημα να επιλέξετε ταξίδια με μεγαλύτερες ώρες ανταπόκρισης. Στις εφαρμογές και στις σελίδες κρατήσεων των εταιρειών μεταφορών, αυτό μπορεί συνήθως να ρυθμιστεί στις πληροφορίες ταξιδιού”.

Αποστολή ποδηλάτου

Στείλτε το ποδήλατο. Με το λεγόμενο “Fahrradsommer”, ένα ποδήλατο μπορεί επί του παρόντος να σταλεί οπουδήποτε στη Γερμανία με 29,90 ευρώ.

Ο σιδηρόδρομος διαφημίζει ότι αυτό είναι ιδανικό για μεγαλύτερες διακοπές. “Δεν χρειάζεται να πάρετε το ποδήλατό σας στο τρένο και είστε κινητοί στον προορισμό σας με το δικό σας ποδήλατο”.

Εναλλακτική λύση: αναδιπλούμενο ποδήλατο ως δωρεάν αποσκευή

Αν έχετε ένα πτυσσόμενο ποδήλατο, είστε εντάξει. Στην πραγματικότητα, όλο και περισσότεροι επιβάτες τα χρησιμοποιούν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου.

Ο πολιτικός μηχανικός Daniel Nitsche έχει σταθμεύσει ένα δίπλα του καθώς περιμένει το S-Bahn και επαινεί το γεγονός ότι το βρετανικό μοντέλο “Brompton” ζυγίζει λιγότερο από δέκα κιλά και του είναι εξίσου χρήσιμο στο Λονδίνο όσο και στο Αμβούργο, τη Φρανκφούρτη ή το Μόναχο.

Όταν βρίσκεται στο Μόναχο μία ή δύο φορές το μήνα, έχει σίγουρα το ποδήλατο μαζί του. “Είναι σχεδιασμένο για το κεντρικό Λονδίνο και λειτουργεί εξίσου καλά στο Μόναχο όπως και στη Στουτγάρδη”.

Υπάρχουν επίσης Γερμανοί κατασκευαστές όπως η Riese&Müller με το “Birdy”. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: επιβιβαστείτε, πάρτε το ποδήλατό σας δωρεάν μαζί σας, ξεδιπλώστε το στον προορισμό σας και πηγαίνετε σπίτι ή σε ένα ραντεβού.

Απαιτούνται καλύτερες εγκαταστάσεις στάθμευσης ποδηλάτων

Προκειμένου όμως οι επιβάτες να μπορούν να αφήνουν καλύτερα και ακριβότερα ποδήλατα στο σταθμό, χρειάζονται καλύτερες εγκαταστάσεις στάθμευσης.

Στο Moosburg, ο σιδηρόδρομος και η πόλη εγκαινίασαν αυτή την εβδομάδα μια νέα εγκατάσταση με 425 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων. Υπάρχουν καλά παραδείγματα, αλλά επαρκής χώρος στάθμευσης ποδηλάτων ανήκει σε κάθε σταθμό. Μας θυμίζει καινοτόμες εγκαταστάσεις στις Κάτω Χώρες ή στην Ελβετία.

Οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης ποδηλάτων είναι επίσης μια δυνατότητα. Για την εγκατάσταση στο Neufahrn, για παράδειγμα, ισχύουν τα εξής: είναι στεγασμένη, καλά φωτισμένη και σχεδιασμένη έτσι ώστε τα ποδήλατα να μην ανατρέπονται εύκολα.

Οι ειδικοί λένε ότι όσο πιο ελκυστική είναι μια τέτοια εγκατάσταση, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα μεταπηδήσουν από τα αυτοκίνητα στα ποδήλατα.

Στο S-Bahn, κατά τη διάρκεια των διακοπών καταργούνται οι ώρες απαγόρευσης για τα ποδήλατα

Μετά από επιτυχείς δοκιμές κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα και της Πεντηκοστής, το S-Bahn του Μονάχου θα καταργήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Florian Kreibe απαντώντας σε ερώτημα του BR24.

“Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι επιβάτες του S-Bahn στο Μόναχο και γύρω από αυτό θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν με το S-Bahn όλη την ημέρα κατά τη διάρκεια των επερχόμενων καλοκαιρινών διακοπών, συμπεριλαμβανομένων των δρομολογίων μεταξύ έξι και εννέα το πρωί”. Στο U-Bahn, οι ώρες απαγόρευσης θα παραμείνουν.

Θα πρέπει να αγοραστεί το ημερήσιο εισιτήριο για ένα ποδήλατο. Αυτό κοστίζει 3,10 ευρώ στην MVV, ενώ το ημερήσιο εισιτήριο ποδηλάτου για όλη τη Βαυαρία κοστίζει 6 ευρώ.

Αν το αγοράσετε, δεν υπάρχει τίποτα που να σας εμποδίζει να πάρετε το ποδήλατό σας σε μια εκδρομή. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ποδήλατα πρέπει να μένουν απέξω.



grland.info

sidirodromikanea.blogspot.com


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ