2022-07-25 20:58:29
Φωτογραφία για Ταξίδι με τρένο: Γιατί παραμένει η πιο «πράσινη» επιλογή
Οι νέες αμαξοστοιχίες ETR470 τονίζουν την αξία της σιδηροδρομικής μετακίνησης για το περιβάλλον, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς

Τα τελευταία 15 χρόνια έφεραν ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον σκεφτόμαστε τον κόσμο και τη θέση μας μέσα σε αυτόν.

Ασφαλώς, βασική αιτία είναι η ολοένα και επαρκέστερη ενημέρωσή μας για την ανθρωπογενή καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της Γης, για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τα είδη ζωής τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με ολικό αφανισμό.

Όλα αυτά οδήγησαν στην ανάπτυξη μιας νέας οικολογικής συνείδησης, που έδωσε φρέσκο νόημα στο επίθετο «πράσινος», φέρνοντας στην καθημερινότητά μας διεθνείς όρους όπως το «eco-friendly» και κυρίως το «sustainability» (βιωσιμότητα).

Γιατί είναι πλέον με βάση την τελευταία που οι κοινωνίες μας αναζητούν ένα καινούριο πρότυπο παραγωγής, το οποίο θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα με την ελάχιστη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος.


Σε αυτήν την επίκαιρη συζήτηση περί βιωσιμότητας και «πράσινων» λύσεων, ο ρόλος του τρένου αναβαθμίζεται όσον αφορά τον τομέα των μεταφορών. Και πλέον γίνεται πρωταγωνιστικός, καθώς όλοι οι δείκτες συγκλίνουν στο ότι δεν υπάρχει πιο «πράσινη» επιλογή ταξιδιού, αφού υπερτερεί σαφώς έναντι όλων των υπόλοιπων μέσων.

Το τρένο ως η πιο sustainable επιλογή για ταξίδι

Ακόμα και πριν αρχίσουμε να συζητάμε για «sustainability» και για οικολογικές ευαισθησίες, το τρένο ήταν αναγνωρισμένο ως το μέσο μεταφοράς που βρισκόταν εγγύτερα στο περιβάλλον.

Αφενός κυριολεκτικά, λόγω των διαδρομών των σιδηροδρομικών γραμμών –που επέτρεπαν στο επιβατικό κοινό να απολαμβάνει διάφορα ορεινά και δασικά τοπία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού– αφετέρου μεταφορικά, καθώς ήταν το λιγότερο ρυπογόνο.

newmoney.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ