2022-07-30 18:49:14
Φωτογραφία για Συμπλήρωσε ένα χρόνο η λειτουργία φαρμακείου στο ακριτικό Καστελλόριζο
Το φαρμακείο του ακριτικού Καστελλόριζου “Παύλος Γιαννακόπουλος”… έχει γενέθλια! 'Eκλεισε ένας χρόνος από την ημέρα που άνοιξε τις πόρτες του αναβαθμίζοντας στο διάστημα αυτό τις υπηρεσίες υγείας προς τους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού.

Χρειάστηκε να περάσουν 11 ολόκληρα χρόνια, να αλλάξουν χέρια δεκάδες επιστολές, να πέσουν στο κενό πολλά αιτήματα, να μείνουν πολλές προσπάθειες χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση, όμως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου δεν τα παράτησε ούτε για μια στιγμή, μέχρι που πήρε τελικά σάρκα και οστά η λειτουργία του Φαρμακείου στο ακριτικό Καστελλόριζο τον Ιούλιο του 2021.

Μιλώντας στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης δηλώνει δικαιωμένος για την επιμονή του Συλλόγου και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, ενώ υπενθύμισε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε ήδη από το 2010, τόσο για εθνικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους.


«Έναν χρόνο από την συνεχή λειτουργία του Φαρμακείου στο Καστελλόριζο, μόνο δικαιωμένοι μπορούμε να αισθανόμαστε παρά τις προσπάθειες ορισμένων να προκαλέσουν προβλήματα. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου εγγυάται ότι το Φαρμακείο θα συνεχίσει να λειτουργεί εξυπηρετώντας όχι μόνο κοινωνικούς αλλά και εθνικούς σκοπούς, παρότι το εμπορικό του ισοζύγιο είναι από αρνητικό έως μηδενικό. Ο ΦΣΔ κάλυψε ένα μέρος των χρημάτων για την ίδρυσή του και όποτε τα έσοδα του δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδά του τότε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου αλλά και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναλαμβάνουν να καλύψουν τα χρήματα αυτά ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία του. Η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε ούτε την πρώτη φορά, ούτε τη δεύτερη, ούτε την τρίτη… Δεν το βάλαμε κάτω όμως. Ως Δ.Σ. λάβαμε πέντε αποφάσεις σε διαφορετικές γενικές συνελεύσεις και αντίστοιχες αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου, όμως πάντα αντιμετωπίζαμε δυσκολίες. Παρά το γενικότερο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων δίνεται άμεση προτεραιότητα στην αποστολή των σκευασμάτων στο Καστελλόριζο», δήλωσε στη «δ» ο κ. Νίκος Φουτούλης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η μισθοδοσία της φαρμακοποιού και της βοηθού φαρμακοποιού που θα απασχολούνται, είναι εξασφαλισμένη.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου τοποθέτησε τιμητική πλακέτα στην είσοδο του φαρμακείου τιμής ένεκεν στον Παύλο Γιαννακόπουλο, ιδρυτή της κορυφαίας φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του στον Φαρμακευτικό Κλάδο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. «Οφείλαμε να ανταποδώσουμε την πολυετή στήριξη της ΒΙΑΝΕΞ και του αείμνηστου Παύλου Γιαννακόπουλου, φαρμακοποιού στο επάγγελμα, στον κλάδο μας και ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του δώσαμε το όνομά του στο φαρμακείο Μεγίστης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Φουτούλης.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, εκτός από την ΒΙΑΝΕΞ, ουσιαστική ήταν η στήριξη του εγχειρήματος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά από τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, την Blue Star Ferries δια του διευθυντή πωλήσεων γραμμών Β.Α. Αιγαίου & Δωδεκανήσων κ. Α. Βαμβακά, την εταιρεία Dioscourides που εφαρμόζει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα αποκλειστικά για τις ανάγκες του κλάδου των φαρμακείων και την εταιρεία Progetto Farma που ασχολείται με την αρχιτεκτονική – εξοπλισμό Φαρμακείων.

Τα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου και εξοπλισμένου φαρμακείου πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021, σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση. Στο ακριτικό νησί για τα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο βουλευτής κ. Γ. Παππάς, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χαρίκλεια Γιασιράνη, ο δήμαρχος Μεγίστης, κ. Γιώργος Σαμψάκος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, κ. Νικόλαος Φουτούλης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βάλτας και ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ ο οποίος συμβάλλει με συνέπεια στη στήριξη φορέων υγείας στα ακριτικά νησιά, μεριμνώντας για την όσο δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των ιατρικών αναγκών των κατοίκων. Μάλιστα, η στήριξη της ΒΙΑΝΕΞ προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου κατέστησε δυνατή την αγορά ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού στο Φαρμακείο του νησιού.

Το 2020, ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, ανταποκρινόμενος άμεσα στην επιστολή του δημάρχου Μεγίστης φρόντισε για τη σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης, ενισχύοντας τον ιατρικό εξοπλισμό και το υγειονομικό υλικό του. «Είναι διπλή η χαρά μας, που σε αυτή τη συγκυρία βρισκόμαστε εδώ, έχοντας συμβάλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του Καστελλόριζου, για τους άξιους σεβασμού κατοίκους, που είναι δεμένοι με τον τόπο τους και τον κρατάνε ζωντανό. Ευχή μας είναι να μην στερούνται οι ακρίτες μας και οι στρατευμένοι που υπηρετούν στο νησί, όσα παρέχονται στους πολίτες της υπόλοιπης χώρας. Να μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να διαγνωστούν εγκαίρως σοβαρά περιστατικά, χωρίς οι κάτοικοι να αναγκάζονται να αναζητούν περίθαλψη στις απέναντι ακτές. Να μη ζουν με το άγχος και το φόβο της ασθένειας. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε να κάνουμε το έργο των επαγγελματιών υγείας και των οπλιτών ιατρών που υπηρετούν στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης λίγο πιο εύκολο. Αποτελεί δέσμευσή μας στη ΒΙΑΝΕΞ, να στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική κοινωνία, απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα και η θωράκιση των δομών υγείας είναι εθνική προτεραιότητα», είχε αναφέρει σχετικά στα εγκαίνια.

Το πλέον σημαντικό ωστόσο, όπως επισημαίνει στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, είναι πως η ίδρυση και λειτουργία του φαρμακείου στο Καστελλόριζο δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά οι κοινωνικοί και εθνικοί σκοποί που υπηρετεί.

Πηγή : dimokratiki
pharmateam
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ