2022-08-25 20:52:59
Φωτογραφία για 4 ευρωπαϊκές διαδρομές όπου πρέπει να πάρετε τρένο αντί για αεροπλάνο
Μετά από ένα καλοκαίρι με πονοκεφάλους αεροπορικών ταξιδιών με ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων , καταστροφές αποσκευών , προβλήματα ασφάλειας και τελωνείων , ακόμη και την απειλή να λιώσουν οι διάδρομοι προσγείωσης αεροδρομίων, μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται να παίρνουν το τρένο ενώ βρίσκονται στην Ευρώπη μπορεί να είναι καλύτερη ιδέα.

Μπιλ Φινκ

Το σύστημα τρένων της Ευρώπης, ιδιαίτερα για ταξίδια εντός της χώρας, είναι μια καλά ανεπτυγμένη και οικονομικά προσιτή επιλογή για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την περιοχή. Δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε μεγάλες γραμμές ασφαλείας αεροδρομίου, ταλαιπωρίες στις μετακινήσεις στο αεροδρόμιο, τέλη αποσκευών και πολλά άλλα προβλήματα. Αντίθετα, μπορείτε απλώς να επιβιβαστείτε σε ένα τρένο μεγάλων αποστάσεων από το κέντρο της πόλης σχεδόν οποιασδήποτε μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης για να φτάσετε στον τελικό προορισμό σας.


Τα ευρωπαϊκά τρένα προσφέρουν συχνά μερικές δωρεάν ανέσεις και την ελευθερία να τεντώσετε τα πόδια σας και να περπατήσετε σε ένα βαγόνι για φαγητό ή ποτό. Για να μην αναφέρουμε, τα τρένα σπάνια έρχονται με τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες αυτό το καλοκαίρι.

Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε μερικά από τα οφέλη του ευρωπαϊκού ταξιδιού με τρένο και μάθετε για μερικές από τις πιο αξιόλογες διαδρομές της περιοχής.

Λόγοι για να πάρετε το τρένο

Πλατφόρμα σε έναν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ιταλίας. (Φωτογραφία Jordan Siemens/Getty Images)

Θα χρειαστεί να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για να πάρετε το τρένο από ό,τι θα κάνατε για να πετάξετε και ενδέχεται να μην εξοικονομήσετε αρχικά ούτε τόνο όταν ταξιδεύετε σιδηροδρομικώς, ειδικά δεδομένου του αριθμού των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με έκπτωση που προσφέρουν χαμηλούς ναύλους τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν οφέλη κόστους και χρόνου για το ταξίδι με τρένο, όταν λαμβάνετε υπόψη όλα τα μέρη του ταξιδιού σας.

Δεν υπάρχουν γραμμές ελέγχου ασφαλείας και τελωνείου

Το να περπατάτε και να βγαίνετε από τρένα με τις αποσκευές σας στο χέρι είναι μια πολυτέλεια που εξοικονομεί χρόνο που δεν βιώνουν οι ταξιδιώτες με αεροπλάνο εδώ και δεκαετίες. Πέρα από τη φυσική επιβάρυνση της διαδικασίας ελέγχου στα αεροδρόμια, οι ουρές που θα χρειαστεί να περιμένετε για να φτάσετε ακόμη και στον πάγκο ελέγχου για ασφάλεια, έλεγχο διαβατηρίων και τελωνείο μπορούν να προσθέσουν ώρες στην εμπειρία. Ως αποτέλεσμα, αυτό που ελπίζατε ότι θα ήταν μια γρήγορη πτήση μπορεί να είναι πιο χρονοβόρο από το να ταξιδέψετε με τρένο.

Δωρεάν πρόσβαση στο internet

Πολλές αεροπορικές εταιρείες, ειδικά οι οικονομικές εταιρείες, δεν θα παρέχουν Wi-Fi. Εάν το κάνουν, συχνά χρεώνουν υψηλή τιμή για αυτό στις περισσότερες πτήσεις μικρών αποστάσεων. Ωστόσο, τα περισσότερα ευρωπαϊκά τρένα μεγάλων αποστάσεων διαθέτουν Wi-Fi που περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου. Επιπλέον, θα έχετε πολύ περισσότερο χώρο για τα πόδια και το τραπέζι των δίσκων στη διάθεσή σας, ώστε να μπορείτε άνετα να κάνετε κλωτσιές και να κάνετε λίγη δουλειά καθώς προχωράτε.

Καμία ταλαιπωρία στις μετακινήσεις στο αεροδρόμιο

Η τιμή, το άγχος και ο χρόνος για να φτάσετε σε ένα αεροδρόμιο μπορεί να ρυθμίσουν το ταξίδι σας σε λάθος νότα. Το να πάρετε ένα τρένο από τον κεντρικό σταθμό της αγαπημένης σας ευρωπαϊκής πόλης είναι συνήθως πολύ πιο βολικό από το να ταξιδέψετε έξω από την πόλη σε ένα αεροδρόμιο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν μένετε μέσα ή κοντά στο κέντρο της πόλης. Ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, μπορεί να βρείτε ακόμη και τη δυνατότητα να περπατήσετε απευθείας από ή προς το σταθμό.

Λιγότερες ακυρώσεις και καθυστερήσεις

Τα ευρωπαϊκά τρένα εκτελούν τακτικά δρομολόγια και δεν υπόκεινται στις ίδιες καθυστερήσεις καιρού και ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας με τα αεροπλάνα. Επιπλέον, τα τρένα σπάνια υπερπωλούνται όπως τα αεροπλάνα, και δεν θα σας χτυπήσει κάποιος με υψηλότερη θέση. Ορισμένα τρένα που διανύουν τη νύχτα και εκείνα με μεγαλύτερα, πιο περίπλοκα δρομολόγια ενδέχεται να έχουν καθυστερήσεις στις ράγες για να ανοίξουν ο δρόμος για τη νυχτερινή εμπορευματική κίνηση. Ωστόσο, γενικά, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να συμβούν καθυστερήσεις.

Λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Μπορεί να μην σκέφτεστε τακτικά πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα ταξίδια σας, αλλά δεν σημαίνει ότι τα ταξίδια σας δεν παίζουν ρόλο στη μεγαλύτερη συζήτηση για το περιβάλλον. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχει σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος από το ταξίδι με τρένο αντί για πτήση.

«Ένα ταξίδι από το Λονδίνο στο Παρίσι αεροπορικώς εκπέμπει περίπου 10 φορές περισσότερο CO2 από το ίδιο ταξίδι με σιδηρόδρομο», είπε ο Tom Hall, συγγραφέας και ειδικός σε τρένα στο Lonely Planet (το οποίο, όπως και το The Points Guy, είναι ιδιοκτησία της Red Ventures. Εταιρία). «Καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν πιο βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές, οι σιδηροδρομικές διαδρομές μεγαλύτερες αποστάσεις κερδίζουν δημοτικότητα».

4 αξιόλογες ευρωπαϊκές διαδρομές τρένων

Τρένο που φεύγει από την πόλη στο Λονδίνο. (Φωτογραφία Tim White/Getty Images)

Δεν αποτελεί έκπληξη, υπάρχουν πολλές επιλογές για ταξίδια με τρένο στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερα συγκεκριμένα που είναι ιδιαίτερα βολικά για τους ταξιδιώτες.

Λονδίνο προς Άμστερνταμ με Eurostar

Το αεροδρόμιο Heathrow (LHR) στο Λονδίνο και το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Schiphol (AMS) ήταν δύο ευρωπαϊκά αεροδρόμια που μαστίζονται τακτικά από προβλήματα αυτό το καλοκαίρι. Και οι δύο έχουν υποφέρει από μια λίστα ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των ακυρωμένων πτήσεων , ενός βουνού χαμένων αποσκευών , περιορισμένων αγορών εισιτηρίων και εργατικών ενεργειών . Ο συγγραφέας του ίδιου του TPG, με έδρα το Λονδίνο, Ben Smithson, έχει πάει με τρένα της Eurostar πολλές φορές για να «αποφύγει το LHR και οτιδήποτε έξω από το Άμστερνταμ».

Η διαδρομή του Eurostar από το κέντρο του Λονδίνου προς το κέντρο της πόλης του Άμστερνταμ διαρκεί λιγότερο από τέσσερις ώρες για να ολοκληρωθεί. Παίρνοντας αυτό το τρένο μέσω της σήραγγας της Μάγχης, που συνδέει την ήπειρο με το Ηνωμένο Βασίλειο, θα παρακάμψετε όλες τις ταλαιπωρίες της διέλευσης και από τα δύο αεροδρόμια. Τα εισιτήρια μετ' επιστροφής ξεκινούν από περίπου 80 $ ανά άτομο, μια λογική τιμή, δεδομένου του πόσο ακριβές μπορεί να είναι οι βόλτες με ταξί στο Χίθροου από το κέντρο του Λονδίνου σε μια κουραστική μέρα.

Βιέννη προς Παρίσι με το Nightjet

Τα τρένα ύπνου, τα οποία είναι από καιρό δημοφιλής τρόπος για να ταξιδεύετε στην Ευρώπη με χαμηλό προϋπολογισμό, παρουσίασαν μειωμένη ζήτηση την τελευταία δεκαετία λόγω της αύξησης των πτήσεων με έκπτωση.

Ωστόσο, με τον συνδυασμό νέων τεχνολογιών για τη σύνδεση διαφορετικών σιδηροδρομικών συστημάτων, τις περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με τις πτήσεις και τη νοσταλγία που συνοδεύει το ταξίδι με το σιδηρόδρομο, τα βαγόνια-κρεβάτια γίνονται και πάλι δημοφιλή. Επίσης, δεν βλάπτει το γεγονός ότι η τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνει μια διανυκτέρευση (σε ιδιωτικό διαμέρισμα, αν το επιλέξετε).

Το Nightjet της Αυστριακής Ομοσπονδιακής Σιδηροδρόμων και ο συνεργάτης του EuroNight Trains προσφέρουν μια σειρά από διαδρομές μεγάλων αποστάσεων και διανυκτερεύσεων σε περισσότερες από δύο δωδεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις. Θα μπορείτε να ταξιδέψετε νότια, όπως η Ρώμη , βόρεια μέχρι τη Στοκχόλμη, καθώς και πολλές πόλεις ενδιάμεσα.

Δεδομένου ότι η εταιρεία τρένων εδρεύει στην Αυστρία , αξίζει να δοκιμάσετε ένα δρομολόγιο με έδρα τη Βιέννη σε έναν δημοφιλή προορισμό όπως το Παρίσι . Αυτό το ταξίδι διαρκεί περίπου 14 ώρες από την αρχή μέχρι το τέλος, με τον ναύλο μετ' επιστροφής για τη διαδρομή να κοστίζει τουλάχιστον 200 $ ανά άτομο.

Στοκχόλμη προς Αμβούργο, Γερμανία, νυχτερινό τρένο με τον SJ

Υποκινούμενη από το περιβαλλοντικό κίνημα «flygskam» ή «πτήση ντροπή» που διαδόθηκε από τη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η σουηδική εταιρεία τρένων SJ παρουσίασε τη νέα της υπηρεσία τρένου SJ EuroNight, η οποία θα ταξιδεύει μεταξύ Στοκχόλμης και Αμβούργου από την 1η Σεπτεμβρίου. Η 13ωρη Το ταξίδι θα περιλαμβάνει στάσεις σε πολλούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός στην Κοπεγχάγη.

Αν και σίγουρα δεν είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ταξιδέψετε μεταξύ αυτών των πόλεων, θα απολαύσετε μερικές ωραίες περιηγήσεις στα αξιοθέατα κατά μήκος της διαδρομής, ειδικά κατά τους θερμότερους μήνες, όταν παραμένει πιο ελαφρύ στη βόρεια Ευρώπη.

Τα εισιτήρια για τη διαδρομή ξεκινούν από 35 $ ανά άτομο. Γνωρίστε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί να πληρώσετε περισσότερα για την πρόσβαση σε ένα διαμέρισμα ύπνου.

Υπεραστικά ταξίδια σε όλη την Ιταλία με την Trenitalia

Το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο της Ιταλίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετακινηθείτε στη χώρα και να ξεφύγετε από τις ταλαιπωρίες του αεροδρομίου. Το Trenitalia Pass είναι μια προσιτή και ευέλικτη επιλογή για χρήση καθώς ταξιδεύετε από τον έναν ιταλικό προορισμό στον άλλο, καθώς μπορείτε να κάνετε κράτηση για πολλά ταξίδια εντός περιόδου επτά, 15 ή 30 ημερών για μόλις 128 $.

Εάν δεν θέλετε να δεσμευτείτε να αγοράσετε ένα πάσο, μπορείτε να αγοράσετε μεμονωμένα εισιτήρια από την Trenitalia. Οι ναύλοι για τη δημοφιλή διαδρομή που συνδέει τη Ρώμη και τη Φλωρεντία, Ιταλία , η οποία διαρκεί λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, κοστίζουν λιγότερο από 60 $ ανά άτομο μετ' επιστροφής.

Συμπέρασμα

Παρά τις οικονομικές αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν φθηνούς ναύλους στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, το ταξίδι με τρένο υπεραστικό μπορεί να είναι ακόμα μια προσιτή επιλογή. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, είναι συχνά πολύ λιγότερο αγχωτικό από τη διέλευση από τα αεροδρόμια.

Αντί να ανησυχείτε για καθυστερήσεις και ακυρώσεις, χαμένες αποσκευές, μεγάλες ουρές τελωνείου και πολλά άλλα, μπορείτε να εστιάσετε στη δουλειά, να συναναστραφείτε με ταξιδιωτικούς συντρόφους ή απλά να θαυμάσετε το περιβάλλον σας καθώς περνούν από το παράθυρό σας. Μπορείτε επίσης να παρηγορηθείτε γνωρίζοντας ότι το ταξίδι σας είναι λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον από ό,τι αν ταξιδεύατε αεροπορικώς.

Επιλεγμένη φωτογραφία από τον Pete Karici/Getty Images.

thepointsguy.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ