2022-09-27 08:22:16
Φωτογραφία για Μνήμη των Αποστόλων Αριστάρχου, Μάρκου και Ζήνωνος εκ των εβδομήκοντα (27 Σεπτεμβρίου)
Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη των Αποστόλων εκ των Ο΄ Αριστάρχου, Μάρκου και Ζήνωνος.

Ο Άγιος Αρίσταρχος είχε τη μεγάλη τιμή να χρηματίσει συνεργάτης του Απόστολου Παύλου (προς Φιλήμ. 1, 24) και συναιχμάλωτός του (Κολοσσ. 4, 10). Κατόπιν διέπρεψε και ως επίσκοπος Απαμείας στη Συρία. Η μνήμη του Αγίου Αρίσταρχου εορτάζεται και στις 14 Απριλίου.

Ο Μάρκος (ο και Ιωάννης), πρόκειται για συνώνυμο του Ευαγγελιστή Μάρκου, χειροτονήθηκε επίσκοπος Βίβλου και έδρασε αποστολικά. Όπως μαρτυρούν οι Πράξεις των Αποστόλων για τον Απόστολο Πέτρο (Πράξ. 5, 15), έτσι και η σκιά του Μάρκου ήταν ικανή με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος να θεραπεύει τους ασθενείς.

Ο Ζήνων, είναι ο ίδιος με το νομικό Ζηνά, ο οποίος ως γνήσιος και ευδόκιμος εργάτης του ιερού Ευαγγελίου, βοήθησε με ιεραποστολικό ζήλο και στην Κρήτη μαζί με τον Απολλώ. Γι’ αυτό και ο Απόστολος Παύλος τόσο συγκινητικά και φιλόστοργα συνιστά στον Τίτο, να τους φροντίσει τόσο πολύ, ώστε να μη τους λείψει τίποτα [«Ζηνᾶν τὸν νομικὸν καὶ Ἀπολλὼ σπουδαίως πρόπεμψον, ἵνα μηδὲν αὐτοῖς λείπῃ
. Μανθανέτωσαν δὲ καὶ οἱ ἡμέτεροι καλῶν ἔργων προΐστασθαι εἰς τὰς ἀναγκαίας χρείας, ἵνα μὴ ὦσιν ἄκαρποι». Δηλ. το Ζηνά το νομικό και τον Απολλώ πρόπεμψέ τους εφοδιάζοντάς τους επιμελώς, για να μην τους λείπει τίποτα. Ας μαθαίνουν επίσης και οι δικοί μας να προΐστανται σε καλά έργα στις απαραίτητες ανάγκες, για να μην είναι άκαρποι (Τίτ. 3, 13-14)]. Ο Ζήνων, διέπρεψε και ως Επίσκοπος Διοσπόλεως.

Οι Απόστολοι είναι οι στύλοι της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως διακηρύσσεται μέσα από τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, καθώς και της πρόσφατης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, τον Ιούνιο του 2016.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Πηγή: churchofcyprus
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το Love Island κάνει πρεμιέρα...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το Love Island κάνει πρεμιέρα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ