2022-10-07 17:39:31
Φωτογραφία για ΟΑΣΑ: Αύξηση συγκοινωνιακού έργου στο 6μηνο – Στο +10% η Γραμμή 3 του Μετρό
Ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου γενικότερα σε αστικές συγκοινωνίες αλλά και έως σχεδόν 10% ειδικότερα σε κάποιες γραμμές του Μετρό στο πρώτο εξάμηνο 2022 αναδεικνύει η οικονομική έκθεση β’ τριμήνου 2022 της ΕΕΣΥΠ, η οποία, ως γνωστόν, έχει στο χαρτοφυλάκιό της και ομίλους όπως ο ΟΑΣΑ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, «ο ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του εταιρείες, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, συνέχισαν την εφαρμογή μέτρων για την αύξηση του συγκοινωνιακού έργου και την βελτίωση της εξυπηρέτησης των επιβατών. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται η αξιοποίηση του συνόλου του πρόσθετου στόλου μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης, η πλήρης ένταξη των νέο-προσληφθέντων εργαζομένων, οδηγών και τεχνιτών, η ενίσχυση της Γραμμής 1 του Μετρό, η επέκταση του Τραμ προς Πειραιά και η επέκταση της σύμβασης με ΚΤΕΛ για την ενίσχυση λεωφορειακών γραμμών κατά 1,3 εκ. οχηματοχιλιόμετρα».


Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021 αυξήθηκε το συγκοινωνιακό έργο (σε οχηματοχιλιόμετρα) των λεωφορείων - συμπεριλαμβανομένων των αστικών ΚΤΕΛ- και τρόλεϊ κατά 0,4% σε σχέση με το 2021, και 18,8% σε σχέση με το 2020.

Αντίστοιχα για τη ΣΤΑΣΥ, το ποσοστό αύξησης το 2022 ήταν 4,9% σε σχέση με το 2021 και 15,2% σε σχέση με το 2020, με τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 9,9%, στη Γραμμή 3. Ειδικά για τη Γραμμή 1, μετά από μεταφορά και τρίτου συρμού από τις Γραμμές 2&3, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είναι το πρώτο διάστημα από το 2019 που αυξήθηκε το συγκοινωνιακό έργο (+1,2%).

Οι έλεγχοι στα κόμιστρα

Σημαντική δε, ήταν και η αύξηση κατά 78% των ελέγχων κομίστρου της ΟΣΥ και κατά 20% της ΣΤΑΣΥ σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Παράλληλα, το σχέδιο σύμβασης για την ανάταξη των 14 συρμών 8ης παραλαβής (1983-1985) και επέκταση της λειτουργίας τους κατά 25 έτη, κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι συμβάσεις της ΣΤΑΣΥ

Όπως επίσης αναφέρεται στην ίδια έκθεση, «με συντονισμό του Υπερταμείου και συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, η ΣΤΑΣΥ υπέγραψε συμβάσεις με το σύνολο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για την τοποθέτηση εξοπλισμού για την παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων στους επιβάτες, τόσο στους σταθμούς όσο και στις σήραγγες του Μετρό, ενώ σε τελικό τεχνικό στάδιο ωρίμανσης βρίσκεται από τον ΟΑΣΑ ένταξη της λειτουργικότητας της κάρτας Ath.ENA στις νέες ψηφιακές φοιτητικές κάρτες με προγραμματισμό την πλήρη ένταξη στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Κοινωνικές δράσεις

Ο ΟΑΣΑ, με την υποστήριξη του Υπερταμείου συνεχίζει την εκπόνηση δράσεων για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ΑμεΑ, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την εγκατάσταση προεξοχών σε 156 στάσεις λεωφορείων, αξιολόγηση προσβασιμότητας και αναγνώριση βελτιώσεων προσβασιμότητας σε σταθμούς μετρό (σήμανση, ευκολίες ΑμεΑ σε ανελκυστήρες, αναγγελίες συμβάντων, ενημέρωση ιστοσελίδων κ.α.), και άλλες σημαντικές δράσεις που αφορούν στο περιβάλλον, στη διακυβέρνηση και στο κοινωνικό αποτύπωμα (ESG) του Ομίλου ΟΑΣΑ».

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται επίσης η εκπόνηση από το Υπερταμείο Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Διακυβέρνησης του Ομίλου, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε συγκριτική αξιολόγηση της Αθήνας με τα συστήματα αστικών συγκοινωνιών της Βουδαπέστης, 

Βαρκελώνης, Βρυξελλών, Παρισιού, Μαδρίτης και Σίδνεϋ.

Επιπρόσθετα, ξεκίνησε η υλοποίηση της Σύμβασης Απόδοσης και Στόχων του Μηχανισμού Συντονισμού του Υπερταμείου αναφορικά με την αποζημίωση του Ομίλου ΟΑΣΑ για την παροχή ατέλειας ή μειωμένων κομίστρων σε δικαιούχους (άνεργοι, ΑμεΑ κ.α.), και τον Απρίλιο του 2022 εκδόθηκε ΚΥΑ καθορισμού ύψους και διαδικασίας χορήγησης αποζημίωσης 40,4 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΣΑ που αφορά στο α’ εξάμηνο του 2022 και ο ΟΑΣΑ τιμολόγησε το ποσόν.

.insider.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ