2022-10-18 08:07:11
Φωτογραφία για Φυτά εσωτερικού χώρου: Τα 6 πιο συχνά λάθη στην φροντίδα τους
Τα πιο συνήθη φυτά εσωτερικού χώρου συγκαταλέγονται στα ανθεκτικά και μειωμένης φροντίδας είδη, ενώ το γεγονός και μόνο ότι μένουν ανεπηρέαστα από τις καιρικές συνθήκες -την βασικότερη αιτία θανάτου των φυτών σε εξωτερικό περιβάλλον- κάνει την καλλιέργειά τους συγκριτικά ευκολότερη. Και όμως πολύ συχνά βρισκόμαστε μπροστά σε μαραζωμένα, ξερά ή φυτά που δεν ανθίζουν κάτι  που οφείλεται συνήθως σε κάποιο/α από τα 7 πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην φροντίδα τους, συμπεριφερόμενοι άθελά μας ή από άγνοια στα φυτά εσωτερικού χώρου σαν να είναι και αυτά ...διακοσμητικά αντικείμενα.  

1. Φωτισμός 

Η φωτοσύνθεση αποτελεί την πιο ζωτικής σημασίας λειτουργία όλων των φυτών και στην πραγματικότητα κανένα είδος δεν μπορεί να ζήσει σε παρατεταμένα σε σκοτεινό περιβάλλον. 

Η ανάγκες σε φως διαφέρουν βεβαίως από είδος σε είδος και η πιο συχνή παρανόηση στην φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου είναι αυτή ανάμεσα στο  "φως" και την "απευθείας έκθεση στον ήλιο" που για τα περισσότερα είδη συνιστάται να αποφεύγεται
. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα φυτά σας δεν χρειάζονται ένα γενικά φωτεινό περιβάλλον, για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα. Κάτι που πολύ συχνά δεν συμβαίνει είτε στο σύνολο του χώρου είτε στο σημείο που τοποθετούμε ένα φυτό, επειδή εκεί μόνο χωρά ή διακοσμητικά ταιριάζει καλύτερα. 

Ανάλογα με το είδος φυτά που έχουν λιγότερο από το αναγκαίο φως, ειδικά στην διάρκεια του χειμώνα που η ηλιοφάνεια είναι μειωμένη,  είτε θα μαραθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε θα επιβιώσουν για μεγάλο διάστημα αλλά χωρίς να αναπτύσσονται ή χωρίς να παρουσιάζουν την ανθοφορία που θα είχαν αν βρίσκονταν σε διαφορετικό σημείο. 

Αν επιθυμείτε οπωσδήποτε να τοποθετήσετε φυτά σε χώρους χωρίς επαρκή φωτισμό, αφού συγκεντρώσετε είδη με ομοειδείς ανάγκες σε ένα σημείο, χρησιμοποιείστε ειδικούς λαμπτήρες για φυτά που λειτουργούν για την ανάπτυξή τους όπως και το ηλιακό φως.  

2. Υπερβολικό πότισμα

Η παραμέληση ενός φυτού εσωτερικού χώρου και το να ...ξεχνάμε το πότισμά του αποτελεί βεβαίως μια αιτία ...θανάτου :) όμως αυτό που συχνότερα συμβαίνει, σε σχέση με φυτά στον κήπο ή το μπαλκόνι, είναι το αντίθετο. 

Οι περισσότεροι συνηθίζουν να ασχολούνται με το πότισμα μια συγκεκριμένη ημέρα που διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο, ποτίζοντας ταυτόχρονα όλα τα φυτά που βρίσκονται στο σπίτι χωρίς έλεγχο στο χώμα τους για το αν έχουν πραγματικά ανάγκη από υγρασία ή κάθε 2-3 μέρες περνώντας μπροστά από ένα φυτό ρίχνουν και λίγο νερό. Πολύ συχνό επίσης και το φαινόμενο στα πρώτα σημάδια μαρασμού ενός φυτού να αντιδρούμε με περισσότερο νερό, ακόμη και αν η πραγματική αιτία για την όψη του φυτού είναι το ήδη υπερβολικό πότισμα. 

Το χώμα ενός φυτού σε εσωτερικό χώρο, λόγω της απουσίας του έντονου ήλιου αλλά και του αέρα, στεγνώνει πολύ πιο αργά σε σχέση με τα φυτά σε εξωτερικό περιβάλλον, γι΄αυτό και συγκριτικά χρειάζονται πολύ λιγότερο πότισμα.

Ταυτόχρονα καμιά οδηγία του τύπου "πρέπει να ποτίζεται μια φορά την εβδομάδα" δεν αποτελεί σίγουρη επιλογή για κανένα είδος. Το μέγεθος της γλάστρας, το είδος του χώματος, η θέση του φυτού, η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου αλλά και η ποσότητα του νερού που δέχεται σε κάθε πότισμα είναι οι παράγοντες που καθορίζουν κάθε πότε το κάθε φυτό έχει πραγματική ανάγκη από νερό και αυτοί οι παράγοντες είναι αισθητα διαφορετικοί από χώρο σε χώρο και από σπίτι σε σπίτι. 

3. Ατμόσφαιρα που δεν ευνοεί τα φυτά  

Θερμαντικά σώματα, κλιματιστικά, ρεύματα αέρα από ανοιχτά παράθυρα, ο μη επαρκής αερισμός του χώρου, η σκόνη και ο καπνός των τσιγάρων είναι παράγοντες που πολύ συχνά υποτιμούνται και ακόμη και αν αρχικά δεν επηρεάσουν τα φυτά σας μακροχρόνια οδηγούν στον μαρασμό τους.

Ειδικά η θέση κάθε φυτού ανάλογα με τα ρεύματα κρύου - ζεστού αέρα που δημιουργούνται είτε φυσικά είτε από μέσα ψύξης - θέρμανσης είναι καθοριστικά για την ανάπτυξή του και θα πρέπει να βρίσκεται πάντα μακριά από τέτοια σημεία. 

Όμως και η σκόνη και ο καπνός που συσσωρεύονται στο φύλλωμα και έχουν σαν μακροχρόνιο αποτέλεσμα αυτό να μην αναπνέει σωστά είναι ένας πολύ συχνός λόγος μαρασμού των φυτών εσωτερικού χώρου. Ειδικά σε φυτά με μεγάλου μεγέθους φύλλα αυτά θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με κατάβρεγμα του φυλλώματος και ελαφρύ πέρασμα με νωπό μαλακό πανάκι. 

4. Λίπανση

Η λίπανση είναι μια διαδικασία που γενικά παραμελείται, ειδικά από αρχάριους στην κηπουρική, και όμως αποτελεί βασική ανάγκη των περισσότερων φυτών και ειδικά των ανθοφόρων. 

Στα φυτά εσωτερικού χώρου είναι μια διαδικασία ελαφρά πιο χρονοβόρα, αφού κατά βάση χρησιμοποιούνται υγρά υδατοδιαλυτά σκευάσματα και όχι το κοινό λίπασμα σε κόκκους, όμως είναι αναγκαία ανά τακτά χρονικά διάστημα για την ευρρωστία και ανάπτυξη σχεδόν όλων των ειδών.  

5. Μετακίνηση

Από τους πιο σημαντικούς και η πιο "ύπουλη" αιτία ένα φυτό εσωτερικού χώρου να φτάσει σχεδόν αυτόματα στον μαρασμό, αφήνοντάς σας με την απορία "μα αφού το φρόντιζα γιατί ξεράθηκε"; :)

Συχνά οι αλλαγές διαμόρφωσης σε έναν χώρο αλλά και το μέγεθος που αποκτούν τα φυτά αναπτυσσόμενα μας κάνει να τα μετακινούμε σε διαφορετικό σημείο, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που αντιμετωπίζουν ένα φυτό με μοναδικό κριτήριο ...την γλάστρα ή το κασπώ του περιφέροντάς το για να βρουν που ταιριάζει διακοσμητικά καλύτερα :) 

Πάρα πολλά είδη εσωτερικού μισούν κυριολεκτικά την αλλαγή θέσης, προσαρμόζονται στο νέο σημείο δύσκολα ή και καθόλου, η δε μετακίνηση ενός φυτού το διάστημα που ετοιμάζεται για ανθοφορία είναι αρκετή για πολλά φυτά ώστε να μην ανθίσουν ποτέ. 

Με εξαίρεση την περιστροφή της γλάστρας κάθε μερικούς μήνες, έτσι που όλα τα σημεία περιστασιακά να βρίσκονται στο φως -κάτι το οποίο χρειάζονται κάποια είδη εσωτερικού χώρου- αποφύγετε να μετακινείτε τα φυτά σας και ειδικά αυτά που έχουν εγκατασταθεί για καιρό σε μια θέση και με την ανάπτυξή τους σας δείχνουν ότι ...τους αρέσει εκεί που βρίσκονται. 

6. Μέγεθος γλάστρας 

Επίσης ένας παράγοντας που πολύ συχνά υποτιμάται και εξίσου συχνά είναι η μοναδική αιτία μαρασμού ενός φυτού εσωτερικού χώρου. 

Το πρόβλημα συνηθέστερα ξεκινά από την προσπάθεια να εντάξουμε το μέγεθος της γλάστρας στον ήδη διαμορφωμένο χώρο μας επιλέγοντας είτε μικρότερη γιατί μεγαλύτερη δεν χωρά, είτε μεγαλύτερη απ΄όσο έχει ανάγκη το ίδιο φυτό επειδή αυτή την ανάγκη έχει μια ...άδεια γωνιά του σπιτιού :)

Αποτέλεσμα είναι στην πρώτη περίπτωση οι ρίζες του φυτού να ασφυκτιούν και να μην έχουν πλέον να λάβουν θρεπτικά συστατικά από το χώμα, στην δε δεύτερη το φυτό να διοχετεύει όλες τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη των ριζών στην υπερβολική  ποσότητα χώματος και έτσι να μην αναπτύσσει το φύλλωμά του ούτε πολύ περισσότερο να παρουσιάζει ανθοφορία.  

Γενικά, όσο όμορφα και αν είναι τα φυτά σε έναν εσωτερικό χώρο και πραγματικά τον διακοσμούν, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι απλώς δεν είναι ...αντικείμενα. Είναι οργανισμοί ζωντανοί, με ανάγκες πολύ συγκεκριμένες και αν ο χώρος στον οποίο θα θέλαμε να τοποθετήσουμε ένα φυτό δεν διαθέτει τις κατάλληλες προδιαγραφές καλύτερα να προτιμήσουμε ένα διαφορετικού τύπου διακοσμητικό. Που τουλάχιστον είναι σίγουρο ότι δεν θα πεθάνει με το λίγο ή περισσότερο φως, καθάρισμα, ξεσκόνισμα ή αν το γυρνάμε γύρω γύρω σε όλα τα δωμάτια όποτε μας αρέσει :) 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ