2022-11-03 19:35:57
Φωτογραφία για Ευθ. Λέκκας: «πιλοτικό πρόγραμμα εκτίμησης κινδύνου και ανάλυσης τρωτότητας». -Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι στο πρόγραμμα.(βίντεο)



 

    Στον απόηχο της τραγωδίας της 29ης/10 στην Αγία Φωτιά Ιεράπετρας κι ενόψει των έντονων βροχοπτώσεων που αναμένονται όχι μόνο το Σαββατοκύριακο αλλά και όλη τη χειμερινή περίοδο, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρεται σε αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων.



«Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πανέμορφες περιοχές της Ελλάδας με τις παραλίες, τα βουνά, τα ποτάμια, τις πεδιάδες, είναι περιοχές που διαμορφώθηκαν από φυσικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια.

«Πεδία κατολισθήσεων οι πιο όμορφες παραλίες» :

Στα Ιόνια, οι Εγκρεμνοί είναι «συνεχές πεδίο κατολισθήσεων» η παραλία Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα ο Μύρτος της Κεφαλονιάς το Ναυάγιο της Ζακύνθουτα Κελλάρια στη Σκιάθο η Λίνδος στη Ρόδου αμέτρητες παραλίες στα νότια της Κρήτης παραλία Μασουριού στην Κάλυμνο Η Κόκκινη Παραλία, στη Σαντορίνη.




«Με την έκθεση και τη συρροή επισκεπτών αυξάνεται η επικινδυνότητα», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Αμέτρητες παραλίες από τη μία πλευρά και από την άλλη η κλιματική κρίση, η οποία επιταχύνει τα φυσικά φαινόμενα, επομένως επιβάλλεται η πρόληψη», είπε ο κύριος Λέκκας και αναφέρθηκε σε «πιλοτικό πρόγραμμα εκτίμησης κινδύνου και ανάλυσης τρωτότητας»,σε συνεργασία με τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια.

«Θα έχουμε μέσα σε ένα χρόνο τη μεθοδολογία»

«Έχουμε θέσει στόχο να αρχίσουμε από τις 10 – 15 πιο προβεβλημένες παραλίες στον ελληνικό χώρο και θα έχουμε μέσα σε ένα χρόνο τη μεθοδολογία», τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤ

ximeronews
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ