2022-11-05 07:54:01
Φωτογραφία για Μνήμη των Μαρτύρων Γαλακτίωνος και Επιστήμης των ομoζύγων και Λίνου επισκόπου Ρώμης (5 Νοεμβρίου)
Η Εκκλησία μας σήμερα, τιμά τη μνήμη των Αποστόλων εκ των εβδομήκοντα Ερμά, Πατρόβα, Γαΐου, Φιλολόγου και Λίνου, ο οποίος αναδείχθηκε επίσκοπος Ρώμης καθώς και των ομόζυγων Μαρτύρων Γαλακτίωνος και Επιστήμης, οι οποίοι έζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος.

Οι Έλληνες γονείς του Γαλακτίωνα ήταν αρχικά ειδωλολάτρες, στη συνέχεια όμως γνώρισαν την αληθινή πίστη και αφοσιώθηκαν στο Χριστό. Καλλιεργώντας μεταξύ άλλων την αρετή τής ελεημοσύνης, διέθεσαν με μέτρο και διάκριση τα περισσεύματα των υπαρχόντων τους για το καλό των συνανθρώπων τους, χωρίς η ελεημοσύνη τους να ανάγεται σε επαγγελματισμό προς δόξα των ανθρώπων ή εξάρτηση των συνειδήσεων των ανθρώπων που δέχονταν τη συμπαράστασή τους.

Το γιο τους Γαλακτίωνα τον ανέθρεψαν «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου», προσφέροντάς του όλα εκείνα τα εφόδια που θα τον στήριζαν στην κοινωνία ως ολοκληρωμένο χριστιανό άνθρωπο.


Ο Γαλακτίων όταν μεγάλωσε, νυμφεύθηκε την Επιστήμη, την οποία ο ίδιος είλκυσε στο Χριστό πρώτα με τη βιωτή του, και στη συνέχεια σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Και οι δύο αποφάσισαν να ζήσουν χριστιανικά και να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στο Χριστό. Βίωσαν το θέλημα του Θεού σε όλη την έκτασή του. Κατανόησαν ευθύς εξαρχής ότι στο γάμο δεν υπάρχει τυραννία και καταδυνάστευση, αλλά συμπλήρωση της ελλειμματικότητας του άνδρα και της γυναίκας ως ομοζύγων με αγάπη, σεβασμό και αυτοσεβασμό. Με μια λέξη, μέσα στο γάμο υπάρχει ιεροπρέπεια και δέος, όταν οι σύζυγοι επιθυμούν να ζουν αρμονικά, ειρηνικά και με την ευλογία του Θεού.

Τέλος, όταν επί Δεκίου άρχισαν πάλι οι διωγμοί, συνελήφθησαν ο Γαλακτίων και η Επιστήμη, κακοποιήθηκαν και αποκεφαλίστηκαν, για τη δόξα του Χριστού.

Ο Απόστολος Λίνος, που επίσης εορτάζουμε σήμερα, καταγόταν από ευγενή ρωμαϊκή οικογένεια, γνωρίστηκε με τους Απόστολους Παύλο και Πέτρο και αναδείχθηκε επίσκοπος Ρώμης το 65/67 μ.Χ.

Εργάστηκε με σθένος για τη δόμηση της Εκκλησίας και ποίμανε με αγάπη και διάκριση το λαό του Θεού.

Ο Επίσκοπος Λίνος οδηγήθηκε στο μαρτύριο το έτος 76/79 μ.Χ. και τελικά στο θάνατο με αποκεφαλισμό, λόγω της μεγάλης αγάπης του προς τον Τριαδικό Θεό, της χριστιανικής του δράσης για τη διάδοση του Ευαγγελίου και της ποιμαντικής του προσφοράς, διακονώντας πραγματικά ως αληθινός πατέρας τον άνθρωπο.

Σήμερα συμπληρώνονται 16 έτη από την εκλογή, το 2006, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ στον Αποστολικό θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου. Προσευχόμαστε υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως αυτού και επικαλούμαστε τις πατρικές του ευχές.

Διακαής πόθος όλοι μαζί με τον Προκαθήμενό μας, να βιώσουμε την απελευθέρωση και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο προσωρινά σκλαβωμένο βόρειο τμήμα της πατρίδας μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Πηγή: churchofcyprus
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ