2022-11-05 11:47:56
Φωτογραφία για Βόλος: Ο θρυλικός Μουτζούρης και η εκπληκτική διαδρομή στις Μηλιές
90 λεπτά, πάνω από 110 χρόνια ζωής, πολλές όμορφες εικόνες

Βόλος. Άνω Λεχώνια και από εκεί στις πανέμορφες Μηλιές. Ο θρυλικός Μουτζούρης και η ιστορική διαδρομή του, μετράει πάνω από 110 χρόνια ζωής. Μάλιστα, το τρενάκι κυλάει σε μία από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές παγκοσμίως, πλάτους μόλις 60 εκατοστών. 

Αν δεν την έχεις κάνει, πρέπει οπωσδήποτε να την προγραμματίσεις άμεσα και αν την έχεις κάνει, θέλεις να την βάλεις -ξανά και ξανά- στο πρόγραμμα. Πια, το τρενάκι του Πηλίου σφυρίζει μόνο κάθε Σαββατοκύριακο. Τα 4 βαγόνια του, πήραν το όνομα «Μουτζούρης» για να περιγράψουν την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε το ντελικάτο τρενάκι στο πέρασμά του.

Βόλος: Μουτζούρης, η διαδρομή των 90 λεπτών

Πρόκειται για μια μαγευτική ορεινή διαδρομή από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές γεμάτη σε εικόνες από κατάφυτες πλαγιές και πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια. Και ακόμα, το άλμπουμ των εικόνων περιλαμβάνει παλιές περίτεχνες κατασκευές λαξευτής μαρμαρόπετρας και γκρίζου ασβεστόλιθου σε τοξωτά γεφύρια, καμάρες και σήραγγες.


Ένα από αυτά τα ξεχωριστά δείγματα είναι η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα, στην περιοχή του Μαλακίου αν και σταθερά το βασικό αξιοθέατο της διαδρομής θεωρείται η μεταλλική γέφυρα του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, (το όνομα του ιταλού αρχιτέκτονα, πατέρα του διάσημου καλλιτέχνη Τζόρτζιο ντε Κίρικο). Υπάρχει μια και μοναδική στάση του Μουτζούρη για 15 λεπτά, στην Άνω Γατζέα. Η συνολική διαδρομή έχει μήκος 15 χιλιομέτρων και διάρκεια περίπου 90 λεπτών.

Βόλος: Ο Μουτζούρης πάει στις Μηλιές

Το τέρμα της διαδρομής βρίσκεται στο σταθμό των πανέμορφων Μηλεών. Επιβάλλεται να κάνετε μια βόλτα σε αυτό το υπέροχο χωριό, πιάνοντας το νήμα της από το γραφικό καλντερίμι που οδηγεί στο κέντρο του χωριού. Στο οποίο, τον τόνο δίνουν παραδοσιακοί ξενώνες, η εκκλησία των Ταξιαρχών που χτίστηκε πριν το 1741, το λαογραφικό μουσείο και μια από τις παλιότερες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Στον χώρο έκδοσης εισιτηρίων στις Μηλιές λειτουργεί και μία μικρή έκθεση με χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία και την λειτουργία του τρένου του Πηλίου.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο Μουτζούρης, ένα από τα πιο γραφικά τρένα της ελληνικής σιδηροδρομικής παράδοσης «γεννήθηκε» στα τέλη του 19ου αιώνα, το μακρινό 1896 όταν και ολοκληρώθηκε η γραμμή η οποία ένωνε τον Βόλο με τα Λεχώνια. Το υπόλοιπο τμήμα και μέχρι το σταθμό στις Μηλιές παραδόθηκε το 1903. Σήμερα, το τρενάκι του Πηλίου δεν ξεκινάει από το Βόλο, αλλά από τα Άνω Λεχώνια, απέχουν 12 χλμ. από τον Βόλο).

Πρόσβαση

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Άνω Λεχωνίων απέχει 12 χιλιόμετρα από το Βόλο. Η προσέγγιση του γίνεται από το δρόμο προς Καλά Νερά, με το αστικό λεωφορείο αρ. 5 της γραμμής Βόλου – Λεχωνίων – Πλατανιδίων που κάνει στάση 50 μέτρα από τον σταθμό. Όσο για την οδική πρόσβαση στον σταθμό Μηλεών γίνεται μόνο με Ι.Χ. και υπάρχουν περιορισμένες θέσεις στάθμευσης στην περιοχή του σταθμού.

exploringgreece.tv

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ