2012-06-29 12:24:04
Φωτογραφία για Αγωνία για την εξεύρεση πόρων για τις συντάξεις
Σε αγώνα δρόμου για την διασφάλιση εσόδων έχουν επιδοθεί οι τρεις μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πρόσθετη κρατική επιχορήγηση 2,3 δισ. ευρώ ώστε να καταβάλλουν απρόσκοπτα τις συντάξεις έως το τέλος του έτους. Πρώτο κρίσιμο τεστ για τη νέα κυβέρνηση η εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων για να καλυφθούν οι συντάξεις Αυγούστου, που καταβάλλονται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου σε περίπου 2.300.000 συνταξιούχους, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπάγεται στο ΙΚΑ.

Ήδη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες - η δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες - μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του Διοικητή του ΙΚΑ, αποφασίστηκε η έκδοση υπουργικής απόφασης για την ταυτόχρονη καταβολή φόρου, εισφορών και μισθού μέσω τραπεζών, από τα μέσα Ιουλίου, και η εντατικοποίηση των μέτρων αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής.


Υπενθυμίζεται ότι, το ΙΚΑ θα χρειαστεί έως το τέλος του έτους επιπλέον επιχορήγηση της τάξεως του ενός δις 400 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών προχωρά στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για πρώτη φορά σε όσους ασφαλισμένους δεν καταβάλουν τις εισφορές τους και δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΕ, από τους 300.000 περίπου οφειλέτες στην τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών εντάχθηκαν μόλις 28.000!!! Μάλιστα για τον περιορισμό των παράνομων συντάξεων ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε απογραφή συνταξιούχων τις προσεχείς εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή, το 45% των ασφαλισμένων του Οργανισμού αδυνατεί να καταβάλει εισφορές με τις οφειλές να προσεγγίζουν περίπου τα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στον ΟΑΕΕ όσοι ασφαλισμένοι δεν αποπληρώσουν τις εισφορές τους δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Βάσει δε του προϋπολογισμού που θα εγκριθεί με τη νέα διοίκηση και τη νέα κυβέρνηση, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το 2012 δεν θα ξεπεράσουν τα 1,487 δισ. ευρώ, όταν το 2011, η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν 2,137 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα έσοδα του ταμείου υπολογίζονται σε 4,311 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα, 5,133 δισ. ευρώ.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ