2023-01-12 07:52:47
Φωτογραφία για Επικουρικές συντάξεις: Έρχεται η ώρα της πληρωμής για χιλιάδες συνταξιούχους
Τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται η απονομή όλων των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews τον Δεκέμβριο απονεμήθηκαν πάνω από 10.000 επικουρικές συντάξεις μειώνοντας τις περίπου 126.700 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικής σύνταξης.

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 95.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις, εκ των οποίων οι περίπου 32.000 αφορούν το δημόσιο και περίπου 63.000 τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα στην έκδοση περισσότερων από 55.000 επικουρικών συντάξεων έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023 αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Μετά την απονομή των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης συστήνει έναν αντίστοιχο «πύργο ελέγχου» στο πράσινο κτίριο της οδού Κηφισιάς, για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων, καθώς οι καθυστερήσεις φτάνουν έως και 7 έτη.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑΕΠ η μέση επικουρική μικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ προβλέπει την έκδοση των νέων αιτήσεων, με την διαδικασία fast track, σε 3 μήνες από την έκδοση της κύριας, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν, εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, κύρια και επικουρική σύνταξη το αργότερο μέσα σε 6 μήνες.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, εκτιμάται ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα έχει αποδοθεί το 80% των επικουρικών συντάξεων με την εκκαθάρισή τους να υπολογίζεται στο τέλος της άνοιξης.

Άλλωστε, υπάρχουν και πολύ δύσκολες περιπτώσεις, με διαδοχική και παράλληλη απασχόληση σε διαφορετικά ταμεία, κυρίως αυτοαπασχολούμενων (πχ νομικών, μηχανικών κλπ) με τις αρμόδιες υπηρεσίες αυτό το διάστημα, να εκκαθαρίζουν περιπτώσεις της περιόδου 2015 – 2016.

Για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης, ισχύει ως ανελαστικός κανόνας, η προηγούμενη έκδοση της κύριας σύνταξης. Μετά την έκδοση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κύριων συντάξεων, όλες οι υπηρεσίες θα στραφούν στην έκδοση των επικουρικών.

Ο χάρτης των εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής ασφάλισης

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των διευθύνσεων του ΕΤΕΑΕΠ:Στο δημόσιο οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 39.380, εκ των οποίων οι 32.297 ληξιπρόθεσμες.Στο επικουρικό του τ. ΕΤΕΑΜ οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 67.391, εκ των οποίων οι 52.940 ληξιπρόθεσμες.Στο επικουρικό των τομέων Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) και Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του τ. ΕΤΑΑ εκκρεμούν 5.516 αιτήσεις, εκ των οποίων για τις 5.222 έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.Στο επικουρικό του ΝΑΤ (ναυτικοί) εκκρεμούν 3.414 αιτήσεις, εκ των οποίων για τις 2.947 ληξιπρόθεσμες.

Συνολικά στα επικουρικά ταμεία του ιδιωτικού ταμείου και των αυτοαπασχολούμενων, τον Αύγουστο σε εκκρεμότητα υπήρχαν 88.124 αιτήσεις, εκ των οποίων 71.364 βρίσκονται σε αναμονή για περισσότερους από 12 μήνες.

Ο ΕΦΚΑ με στόχο τη σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών που υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και για τον δημόσιο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ισχύει και για την υποβολή αίτησης για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, η οποία καλύπτει όλα τα τέως ταμεία του ιδιωτικού τομέα, που αντιστοιχούν περίπου στο 80% του συνόλου των αιτημάτων.

Η πλειονότητα των δικαιολογητικών θα αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Έτσι, ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Σε λειτουργία έχει τεθεί η αντίστοιχη αυτόματη υποβολή αιτήματος για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου με στόχο τη μείωση της έκδοσης στους δύο μήνες, αλλά και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας για τον ιδιωτικό τομέα.



dikaiologitika.gr

sidirodromikanea.blogspot.com



sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ