2023-02-02 07:45:41
Φωτογραφία για Στην Ήπειρο σύντομα ο πρωθυπουργός με «σιδηροδρομικές υποσχέσεις»
Μιλώντας στο Ioannina TV, o υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης είπε δύο πράγματα, πρώτον ότι σύντομα θα (ξανα)έρθει ο πρωθυπουργός στην Ήπειρο και ότι θα ανακοινώσει «την πρόθεση της κυβέρνησης» να επικαιροποιήσει τη μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσα-Καλαμπάκα.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ

Φυσικά, για ένα θέμα που συζητιέται εδώ και 110 (!) χρόνια στην Ήπειρο και που έχει υπάρξει αγαπημένη «προεκλογική προαίρεση» των περισσότερων κυβερνήσεων, τα τελευταία 25 χρόνια, η «πρόθεση» δεν αρκεί ως εχέγγυο.

Ειδικά τη στιγμή που μόλις πριν από 1,5 χρόνο, η κυβέρνηση δεν συμπεριλάμβανε καν στην πρόταση για χρηματοδότηση, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2022. Ο γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ Δημήτρης Σκάλκος απαντούσε συγκεκριμένα, σε κοινοβουλευτική ερώτηση ότι «η συγκεκριμένη δράση δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση που υποβλήθηκε από το αρμόδιο για τη χρηματοδότηση υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για έργα που θα ενταχθούν στο ΠΔΕ 2022». Οκ. Σκάλκος ξεκαθάριζε και το αναμενόμενο, ότι το έργο είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών.


…το οποίο Υπουργείο Υποδομών, στην έτσι και αλλιώς διφορούμενη ιστορία του με μεγάλα έργα στην Ήπειρο, ειδικά στις δύο τελευταίες θητείες, τηρούσε σιγή και πράγματα σχετικά με τον σιδηρόδρομο μαθαίνονταν μέσω τρίτων.

Την ίδια περίοδο, τον Ιούλιο του 2022, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας συναντήθηκε με τον υπουργό, Κώστα Αχ. Καραμανλή και δήλωνε ότι «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αντιμετωπίζει θετικά το έργο και ήδη εξετάζει τις προσφερόμενες δυνατότητες χρηματοδότησης των απαιτούμενων μελετών του».

Βέβαια, στην ίδια συνάντηση ο κ. Τασούλας μιλούσε εκτενώς και για την αεροπορική γραμμή Γιάννενα-Ηράκλειο, εκτιμώντας ότι η γραμμή θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2023, στην ίδια ανακοίνωση Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο του 2021 εξασφαλίστηκαν 7,75 εκατ. Ευρώ από το Μηχανισμό CEF «Συνδέοντας την Ευρώπη», που συνιστούν το 50% της συνολικής δαπάνης. Ο ΟΣΕ, που είναι ο φορέας υλοποίησης, θα περιμένει το υπόλοιπο ποσό.

typos-i.gr

sidirodromikanea.blogspot.com

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ